Crna kronika
RAČUNALNI NAPADI NA KOMPJUTORE FOOZOS-A

Haker zaključao podatke, ali kriptovalute nije dobio
Objavljeno 13. veljače, 2023.

Samo dan nakon objave Policijske uprave osječko-baranjske o hakiranju obrta u Josipovcu objavljena je vijest da se ono dogodilo i jednom osječkom fakultetu. Tako je 3. veljače haker zaključao računalne podatke fakultetu iz Osijeka te je za otključavanje zatražio uplatu u kriptovalutama u digitalni novčanik. Meta napada ovaj put, potvrđeno nam je, bio je FOOZOS - Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Iz policije poručuju da se za hakerom intenzivno traga.Kako doznajemo, ništa od namjere hakera nije provedeno u djelo, kriptovalute nije dobio. Haker je ipak napravio štetu, jer pet računalnih jedinica nije bilo operativno od 3. do 5. veljače. Nakon prijave hakerskog napada policiji informatičari su dva-tri dana vraćali "backup", a 6. veljače sve je osposobljeno i digitalna strana Fakulteta funkcionira bez problema.

Ovo nije prvi napad ove vrste na osječke fakultete. Tako je prije godinu dana maliciozan napad zabilježen i na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku. Tada je sustav GRAFOS-a sam prepoznao maliciozni napad na tri računala, pa je zaštitio sva ostala računala. Napadnuta su računala koja su u tom trenutku bila upaljena. Fakultet nije pretrpio nikakvu veću štetu od otključavanja tih triju računala i podizanja "backupa".

Kako smo izvijestili prije nekoliko dana, između 31. siječnja i 1. veljače haker je zaključao računalne podatke i obrta iz Josipovca, te je za otključavanje zatražio 15.000 eura. Radi se o tzv. ransomwareu. Napadači se služe različitim taktikama kako bi postigli svoje ciljeve. Jedna vrsta "ransomwarea", poput ozloglašenog i sofisticiranog Cryptolockera, šifrira korisničke datoteke ključem koji je poznat samo napadaču. Druga vrsta (poput Winlockera) jednostavno blokira pristup sustavu, ali ostavlja datoteke netaknutima.

Korisnik sustava zaraženog "ransomwareom" obično se suočava s iznuđujućom porukom (u mnogim slučajevima skočnim prozorom) u kojoj se od žrtve traži da napadaču plati otkupninu kako bi ponovno dobila pristup svom sustavu i datotekama. Već spomenuti Cryptolocker prihvaća plaćanja u digitalnoj valuti bitcoin, što napadaču daje dodatni sloj anonimnosti. U slučaju Cryptolockera žrtva nakon plaćanja dobiva ključ i metodu za ponovno dekriptiranje svojih datoteka i vraćanje punog pristupa.

“Ransomware” se širi istim kanalima kao i druge vrste zlonamjernog softvera, kao što je phishing e-pošta, ispiranje vode – i drugi napadi s pogona. U rijetkim slučajevima i za mete visokog profila “ransomware” se može podmetnuti sofisticiranijim metodama u izravnom, ciljanom napadu.

Sandra Lacić
KADA TI SE HAKER POČNE ISPRIČAVATI
Zabilježeno je da kriminalci, njihovi alati i struktura njihova pozadinskog ureda postaju sve sofisticiraniji i (na iskrivljen način) “prijateljskiji prema korisniku”. Ne samo što se čin upada u sustav žrtve izvodi s najvećom preciznošću i razrađenim alatima nego i čin “podrške” žrtvi u ponovnom uspostavljanju sustava privlači sve više pozornosti kriminalaca. Neke kriminalne grupe tako sada nude funkciju službe za pomoć žrtvama koje se suočavaju s problemima s bitcoinima, plaćanjem ili primjenom ključa! Prvo ti uzmu veliku svotu, a onda se, kao, uljudno ispričavaju zbog toga!?

Možda ste propustili...

PRETRAGA KUĆE NA VALPOVAČKOM PODRUČJU

Prijavljeni zbog marihuane, on ima 81, ona 33 godine

OBRAZLOŽENJE SUDA ZAŠTO JE TRI MJESECA NA SLOBODI

Srnec iz zatvora ide na liječenje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKO OZLIJEĐEN U BILJU

Maloljetni kradljivac pao s krova na beton

2

PRETRAGA KUĆE NA VALPOVAČKOM PODRUČJU

Prijavljeni zbog marihuane, on ima 81, ona 33 godine

3

ZABRANJENO ORUŽJE U ŠVAJCARNICI

Žena na tavanu pronašla mine i automatsku pušku