Sport
DVIJE MEDALJE ISTI DAN U OBITELJ PRATLJAČIĆ

Mlađi Luka srebrni u Maroku, stariji Marko brončani u Mađarskoj
Objavljeno 11. veljače, 2023.
Petak, 10. veljače 2023. ostat će zapisan za sva vremena u obitelji Pratljačić, BK Osijeku i osječkom Jugu II. Stariji brat Marko (28) i mlađi Luka (25) isti dan osvojili su odličja na svjetski jakim turnirima na dva kontinenta. Teškaš Marko osvojio je broncu na 67. Bocskai memorijalu u Debrecenu (Mađarska) dok je superteškaš Luka na Golden Belt turniru u Marakešu u Maroku. Luka Pratljačić u finalu superteške kategorij +92 kilograma izgubio je jednoglasno na bodove od Rusa Ramazana Karnukaeva. U finalu je nastupio vidno iscrpljen, bez potrebne energije, bilo je dvojbeno hoće li nastupiti. Prethodno je u takvom stanju odradio nokautom meč protiv Talijana Diega Lenzija, no za novi slično kvalitetan meč više nije bilo snage. Nije želio predati bez borbe i odustati i izvukao je iz sebe sve što je mogao za pobjedu u finalu, ali nije bilo dovoljno da savlada snažnog Rusa Karnukaeva.

Luka nije uspio plasirati svoju ubitačnu ljevicu, Rus se dobro branio i čuvao, a u nekoliko brzih prilazaka uspio je plasirati udarce potrebne za bodove, pa je već nakon dvije runde imao riješenu pobjedu. Osječki div nekoliko ga je puta otvorio prednjim desnim direktima, no baš je nedostajalo siline i brzine da plasira udarce zadnjom ljevicom i uvede Karnukaeva u probleme. U trećoj je ostalo samo da Pratljačić uspije probiti gard Karnakeva i nokautom završiti meč, no nije mu ostalo snage ni prilike plasirati udarac kojim je dosad obarao protivnike. Luka je srebro u Marakešu izborio s dvije impresivne pobjede nokautima nad doprvakom Europe Španjolcem Ghadfom i talijanskim prvakom Diegom Lenzijem. Za osvojeno drugo mjesto Luka Pratljačić primio je i novčanu nagradu od 2000 dolara. Prvaci u svim kategorijama dobili su 4.000 dolara, a brončani tisuću dolara.

Nekoliko sati ranije, svoj polufinalni meč odradio je stariji Marko Pratljačić. U teškoj kategoriji nastupio je na 67. Bocskai memorijalu u Debrecenu. Završio je nastup u polufinalu i osvajanjem brončane medalje što je prvaku Hrvatske u teškoj kategoriji najveći uspjeh na međunarodnoj sceni. Marko se u polufinalu sastao s prvakom Azije Albekom Oralbayem iz Kazahstana. Hrvatski je teškaš poražen jednoglasnom odlukom sudaca. Oralbay sa samo 22 godine iza sebe ima već više od 40 seniorskih pobjeda, neporažen je cijelu 2022. godinu, a posljednji poraz ima upisan na Svjetskom prvenstvu u Beogradu 2021. godine. Marko Pratljačić se prošle godine uspješno vratio boksu nakon duge stanke i osvojio naslov državnog prvaka. Za nastup u Debrecenu pripremao se s reprezentacijom i na sparinzima u Nacionalnom boksačkom centru u talijanskom Asizu. Marko se pokušao nametnuti Kazahstancu, viši i dužih ruku napadao je i usmjeravao ga prema konopcima, pokušao ga uhvatiti na krivoj nozi, no okretni i školovani tehničar Oralbay odlično se kretao i nalazio načina kako izbjeći prijetnje Pratljačića, a u brzim kontra-serijama skupljao je bodove koji su mu donosili prednost. Dva suca posljednju rundu na kraju bodovali su za Marka što nije bilo dovoljno za konačni trijumf i plasman u finale.

Pratljačićima slijedi nastup na Prvenstvu Hrvatske gdje se love "kriteriji" za kvalifikacije za Olimpijske igre. HBS/K.L.
Možda ste propustili...

POBJEDOM ČESTITATI NAVIJAČIMA ROĐENDAN

Napokon smo uhvatili zamah i naravno da ne mislimo sad stati

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

GIMNASTIČKI SK U DOHI

Benović ušao i u finale preskoka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana