Dome slatki dome
UŠTEDE NA GRIJANJU

Optimalna temperatura u grijanim prostorijama
Objavljeno 2. veljače, 2023.
Ako se tijekom zimskog razdoblja pojavi sunce, rastvorite zastore kako bi zrake ušle unutra i zagrijale stakla na prozorima

Na ulazna vrata u stan iz hodnika najbolje je postaviti drveni prag. Ako je to nemoguće, s donje strane na krilo vrata učvrstite metalnu ili plastičnu traku s metlicom koja se može nabaviti u trgovinama. Noću spuštajte rolete i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak topline. Rolete mogu smanjiti gubitak topline i za 10 posto. Ako se tijekom zimskog razdoblja pojavi sunce, rastvorite zastore kako bi zrake ušle unutra i zagrijale stakla na prozorima, što će pogodovati i povišenju temperature. Kutije za rolete su potencijalna mjesta za velike gubitke topline pa ih, ako je moguće, izolirajte.Kako bismo se u domu osjećali ugodno, tijekom zime moramo izdvojiti i više novca za grijanje. Međutim, uz malu promjenu nekih navika već tijekom ove zime možete imati niže troškove grijanja.

Odmaknite namještaj od hladnih vanjskih zidova i namjestite ga u blizini izvora topline, poput kamina. Također, što je više moguće odmaknite namještaj od radijatora kako ne bi blokirao strujanje toplog zraka. Radijatori ne smiju biti zaklonjeni zavjesama i namještajem. Sušenjem rublja na radijatoru praktički prekidate grijanje. Pokriven i zaklonjen radijator je izoliran i nema pravog učinka.

Stavite prijenosnu grijalicu u prostoriju u kojoj najčešće boravite te smanjite temperaturu na peći. Ostatak kuće bit će malo hladniji, ali bit će dovoljno toplo ako se odijevate slojevito. Nemojte pregrijavati prostor. Optimalna temperatura u grijanim prostorijama je 20 stupnjeva Celzijevih. Za svaki stupanj više utroši se šest posto više energije. Tepih zadržava hladan zrak ispod svoje površine i pomoći će da duže zadržite tjelesnu toplinu bez obzira na to jesu li na podu pločice, beton ili laminat. To se naročito odnosi na stanove na višim katovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplinu kao što to čini zemlja stanovima smještenima u prizemlju. Kad kamin nije u uporabi, topli unutarnji zrak odlazi kroz dimnjak. Čak i kad je dimnjak zatvoren, određena količina toplog zraka uspije izići kroz njega. Jednostavno rješenje je da blokirate protok zraka balonom za dimnjak.
Jasminka Knežević
Brzo prozračivanje
Prostorije prozračujte redovito, ali ne duže od deset minuta. Na taj način će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima i namještaju te će nakon prozračivanja prostor uskoro biti topao kao i ranije. Za štednju energije zimi nije nikako dobro ostaviti prozor otvoren na ‘kant’. Na taj se način samo ohlađuju plohe otvora i zidova uz prozor, pa se mogu pojaviti i gljivice zbog kondenziranja vlage. Ispravno je dva do tri puta dnevno širom otvoriti prozore na dvije do tri minute, što je dovoljno da se zrak brzo promijeni, a da se pritom ne ohlade podovi i zidovi.

Možda ste propustili...

ČIŠĆENJE KUHINJE I KUHINJSKOG PRIBORA, IZRADU PRIRODNOG MIRISA...

Korica limuna ili naranče može se korisno upotrijebiti

LIFESTYLE: MAŠTA NEMA GRANICA

Kuhinjske posude ne moraju biti dosadne

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRT: PRIPREME ZA SADNJU

Cvjetni vrt cijele sezone

2

DIZAJN: NAGLASITE ZIDOVE

Zidovi idealni za dekoriranje

3

STANOVANJE : ODABIR NAJBOLJEG PODA

Koje su podne obloge dobre za dječju sobu?