Novosti
PREDSJEDNIKOVI ISPADI DOSEGNULI NOVU RAZINU

Zoran Milanović ponovno radi, ne kao predsjednik RH, nego kao povjerenik Kremlja za RH
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Gjenero: Narušava temelje hrvatske vanjske politike, a time i temelje ustavnog poretka

Nakon javnih pohvala koje su iz "Rusije s ljubavlju" stizale od šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova i predsjedniku Vladmiru Putinu bliskih medija, izjavama hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića od ponedjeljka oduševljeni su i naši istočni susjedi. Srbijanski mediji posebnu pozornost dali su njegovim izjavama da je "Kosovo oteto od Srbije" i da "Krim nikada više neće biti dio Ukrajine". Naslađuju se i njegovom konstatacijom da "Hrvati nisu mrzili toliko Srbe koliko Ukrajinci patološki mrze Ruse".Postupak opoziva


Takve izjave sve ozbiljnije ugrožavaju hrvatske javne politike i suprotne su kontinuitetu hrvatske vanjske politike. Tako ističe Davor Gjenero, politički komentator i analitičar, a posebno navodi dio izjave u kojemu Milanović govori da je Hrvatska otela Srbiji Kosovo. "Kada je tadašnji ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić pred Međunarodnim sudom u Haagu pokrenuo postupak kojim je htio dokazati nelegalnost i protivnost međunarodnome pravu Deklaracije o neovisnosti Kosova, Hrvatska je, na inicijativu tadašnjeg predsjednika RH Stjepana Mesića, svjedočila u korist Kosova. Taj je proces okončan pravorijekom da je načelo zaštite temeljnih ljudskih prava starije od načela zaštite državnog suvereniteta. To znači da je, jer je Srbija pokrenula procese ratnih zločina i činjenja ratnih zločina, pa i genocida u pokušaju, nad kosovskim Albancima, potpuno legitimno poslužiti se neovisnošću kao obranom temeljnih ljudskih prava tamošnjeg stanovništva. Hrvatska je u tom procesu svjedočila u korist onih koji su pobijedili pred Haškim sudom", podsjeća Gjenero.

Tvrdi da se predsjednik RH, koji je diplomirao pravo i radio je u Ministarstvu vanjskih poslova, ponaša kao da o tome ne zna ništa. Smatra da Milanović očito ima neku drugu agendu, interese i potrebe, koje ostvaruje ovakvom retorikom, kojom ne samo što ponavlja retoriku Putinova totalitarnog režima nego i narušava temelje hrvatske vanjske politike, a time i temelje ustavnog poretka i kontinuiteta državnih institucija. "To sve govori da je predsjednik Republike odavno zreo za pokretanje postupka, prema članku 105. Ustava, utvrđivanja posebne odgovornosti. Naravno, u Hrvatskoj, kako smo imali prilike vidjeti u slučaju glasovanja o vojnoj pomoći ukrajinskoj vojsci, nemamo dvije trećine zastupnika koje bi pripadale ustavnome luku. Budući da Ustav predviđa da se postupak opoziva predsjednika pokreće dvotrećinskom većinom, nažalost nema te većine koja bi omogućila da se Hrvatska zahvali za usluge ovakvom predsjedniku koji narušava temelje njezine međunarodne pozicije, ali i temelje ustavnog poretka. To je vrlo ozbiljan problem, prilična šteta, ako ne i katastrofa", konstatira Gjenero.

Sporna je i izjava vrhovnog zapovjednika OSRH Zorana Milanovića o stanju u Hrvatskoj vojsci. "Inače je stanje sa zalihama bijedno. To je razina Drugog svjetskog rata", rekao je Milanović u Petrinji na ispraćaju 3. hrvatskog kontingenta u Litvu.

"Bedem ljubavi"


"Da Hrvatska nije okružena članicama NATO-a, to bi bilo silno opasno jer bi to bio poziv na pokretanje agresije protiv Hrvatske, a u ovoj situaciji to je samo poticanje agresivnosti režima u Beogradu, koji će sada trijumfirati kako i hrvatski predsjednik priznaje superiornost vojske Srbije na ovom prostoru. To je ponovno povezano sa spletom tih mračnih aranžmana u kojima Milanović sudjeluje", kaže Gjenero. Smatra paradoksalnim da netko tko će sutra odlučivati o imenovanju novog ravnatelja Vojno-obavještajne službe sudjeluje u evaziji povjerljivih informacija o vojnom i obrambenom položaju. "To ponovno radi ne kao predsjednik RH, nego kao povjerenik Kremlja za RH", poručuje mu Gjenero naglašavajući da je članak 105. Ustava potpuno jasan. "Kada predsjednik Republike svojim postupcima povrijedi Ustav pokreće se postupak posebne odgovornosti. Za to je potrebno prikupiti dvotrećinsku većinu, dakle 101 glas u parlamentu i nakon toga o razriješenju s dužnosti predsjednika odlučuje Ustavni sud, ponovno dvotrećinskom većinom."

"Jasno je da bi ovaj ‘bedem ljubavi protudemokratskih zastupnika‘, od krajnje desnice pa do SDP-a, i u ovom trenutku stao uz njega. Znamo da u taj nedemokratski politički milje u hrvatskom parlamentu ne spadaju liberalni demokrati iz IDS-a i Socijaldemokrati, a da je drugo izrazito upitno i da se u drugim strankama radi o autoritarnim političkim opcijama. Nitko neće inicirati postupak njegove odgovornosti kada je jasno da ga nije moguće ostvariti", zaključuje Gjenero.

Tomislav Prusina
KOSOVU NE OSPORAVATI DRŽAVNOST
Kosovu se ne može osporavati državnost jer se osamostalilo prema istom modelu kao i Hrvatska, poručila je saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj u reakciji na izjavu Zorana Milanovića da je Kosovo oteto Srbiji. “Republika Kosovo je nastala u procesu disolucije SFRJ, isto kao i Republika Hrvatska”, rekla je Lekaj Prljaskaj, naglasivši da prema Ustavu SFRJ iz 1974. pokrajina Kosovo nije bila samo dio Srbije “već i konstitutivni element Federacije”. Te ovlasti su Kosovu nasilno oduzete i ukinuta mu je autonomija pod pritiskom Slobodana Miloševića. “Samovlasno Kosovo bilo je degradirano na upravnu jedinicu, u kojoj se provodio policijski režim i masovni progon većinskog albanskog stanovništva”, naglasila je zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine. Dodala je da bi osporavanje državnosti Kosova bilo isto kao osporavati ju modernoj Grčkoj ili Bugarskoj.

KOGA ON PREDSTAVLJA I ZASTUPA
Zajednica utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” osudila je istup predsjednika Milanovića preispitujući koga on predstavlja i zastupa. Istaknuli su kako su zabrinuti izjavama predsjednika, koje su, kako su naveli, izvan svakog racionalnog diskursa i iznimno su opasne jer bi nas u budućnosti mogle duboko obvezivati. “To nije samo pitanje Ukrajine. Ukrajina je tek najočitiji primjer njegove neodgovornosti te bijednog i otužnog stanja njegova osiromašenog duha i upitne kvalitete nesuvisla rasuđivanja”, stoji u priopćenju. Zajednica je ocijenila kako predsjednik nastoji kidati Europsku uniju, izruguje se s NATO-om te da ustrajno izvrgava državu ruglu. Drži da se HDZ i predsjednik države ne mrze, no da ovakvo ponašanje zahtijeva reakciju.

Možda ste propustili...