Kultura
KONCERTNA DVORANA VATROSLAVA LISINSKOG

Ukrainian Classical Ballet nastupa 12. veljače
Objavljeno 28. siječnja, 2023.
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u nedjelju, 12. veljače, ukrajinsku baletnu trupu Ukrainian Classical Ballet, s raskošnom plesnom revijom "Carmen i balet gala" najpoznatijih baletnih klasika. Kako ističu iz Lisinskog, nakon baletnog spektakla "Orašar", koji je rasprodao Lisinski već desetak puta u posljednjih nekoliko godina, poznata ukrajinska baletna trupa predstavlja strastven i dramatičan balet "Carmen" te pomno odabrana plesna remek-djela iz najljepših svjetskih baletnih predstava.

"Carmen" je balet temperamentnih ritmova i oštrog suvremenog koreografskog teksta Alberta Alonsa, izvanredne dinamične koreografije, nastao na temeljima priče Prospera Mériméea i nezaboravne glazbe Georgesa Bizeta, koju je aranžirao i prilagodio za balet Rodion Ščedrin. Energično i strastveno djelo o ljubavi, ljubomori i smrti, tragična je priča o slobodi i erotičnosti ciganke Carmen koja zavodi naivnog vojnika Don Joséa, koji je, zaslijepljen ljubavlju, slijedi u život opasnosti i kriminala, ostavljajući svoju zaručnicu i karijeru, no Carmen ga ubrzo odbacuje zbog toreadora Escamilla.

Uz "Carmen", posjetitelje očekuje i najraskošnija baletna revija najdojmljivijih i najljepših ulomaka iz najpoznatijih baletnih djela klasične i moderne baletne literature: Pas de deux iz romantičnih baleta "Gusar" A. Adama i "Labuđe jezero" P. I. Čajkovskoga, duet Romeo and Juliet iz "Radio & Juliet" uz glazbu sastava Radiohead, ples Smrt labuda iz "Karnevala životinja" C. Saint-Saënsa, Tango iz baleta "Zlatni vijek" D. Šostakoviča te Grand pas iz "Don Quijotea" L. Minkusa. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CENTAR ZA KULTURU ĐAKOVO

Čarobna jazz-večer uz kvartet

2

HAZU: PREDSTAVLJENI NOSAČI ZVUKA

Tri reprezentativna izdanja s djelima iz opusa Frane Paraća

3

UMRO JE DANIJEL DRAGOJEVIĆ

Jedan od najvažnijih hrvatskih književnika