Novosti
POSTUPKE VODILO 16 SUDOVA

Posvajanja djece iz Konga nisu odbijana
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Hrvatski sudovi nisu posumnjali u vjerodostojnost odluka sudova DR Kongo

Vrhovni sud priopćio je kako je predsjednik tog suda Radovan Dobronić istražio postupke hrvatskih sudova u vezi s posvajanjem djece iz DR Kongo i da je pritom utvrđeno kako je u tim postupcima postupalo 16 općinskih sudova te da nije bilo odbijajućih odluka.Najviši sud izvijestio je da su pribavljeni podaci od svih općinskih sudova u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2020. te da iz podataka proizlazi da su sudovi podneseni prijedlog prihvatili, osim što je u jednom slučaju prijedlog bio povučen te je na temelju toga postupak priznanja obustavljen. Vrhovni sud ističe da su sudovi koji su odlučivali o posvajanje djece iz DR Kongo svoju nadležnost temeljili na članku 52. Zakona o međunarodnom privatnom pravu, prema kojoj odredbi je svaki sud kojemu je podnesen prijedlog bio nadležan za odlučivanje s obzirom na to da predlagatelji imaju uobičajeno boravište u RH, odnosno imaju njezino državljanstvo. ‘‘Iz obrazloženja predmeta proizlazi kako hrvatski sudovi nisu posumnjali u vjerodostojnost odluka sudova DR Kongo i vjerojatno zbog toga nisu provodili poseban postupak ispitivanja njihove vjerodostojnosti (legalizacija)‘‘, stoji u priopćenju suda. Sud dodaje da su se postupci provodili kao izvanparnični postupak priznanja strane sudske odluke, dakle prema općim pravilima o priznanju inozemnih sudskih odluka, kojim nije izrijekom propisano da bi u takvoj situaciji sud trebao primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona. ‘‘Međutim, može se zaključiti da u ovom dijelu postoji određena pravna praznina i radi otklanjanja te pravne praznine, sve dok ne budu donijete odgovarajuće zakonske izmjene i dopune Vrhovni sud je 5. siječnja 2023. donio preporuku za način postupanja koji bi uzeo u obzir specifičnosti postupka posvojenja djeteta‘‘, stoji u priopćenju.

Hrvati optuženi za trgovinu djecom u Zambiji pušteni su da se brane sa slobode, a sud je iduće rasprave zakazao za 6. i 10. veljače. Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Kongo. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivnju negiraju. Posvojenu djecu, koja imaju hrvatske dokumente, oduzele su zambijske socijalne službe. Hrvatski konzul iz Pretorije, koji se brine o uhićenim Hrvatima, zasad nije dobio dopuštenje da posjeti i djecu.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u ponedjeljak je izjavio kako su četiri para uspjela "regulirati boravak, upisani su u registar, dobili su odgovarajuće dokumente i smjestili su se gdje im najviše odgovara, a troškove snose sami". Dodao je da im Hrvatska pruža konzularnu zaštitu kakvu zaslužuju hrvatski građani.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

“BIJELA KNJIGA” UDRUŽENJA STRANIH ULAGAČA

Glavni su problemi birokracija, manjak radnika i obrazovanje

PROSVJEDI I NEZADOVOLJSTVO POLJOPRIVREDNIKA NE JENJAVAJU

Ministri traže brza rješenja za krizu u europskoj poljoprivredi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIPREME ZA DOLAZAK BATERIJSKIH VLAKOVA

Virovitica i Osijek među gradovima u kojima će biti punionice za vlakove

2

SLAVONIJA I BARANJA - OPASNOSTI I DALJE PRIJETE

Na sedamdesetak lokacija pronađene su lani bombe i mine iz Domovinskog rata

3

AKCIJSKI PLAN ZA BORBU PROTIV VELIKOG PROBLEMA

Debljina - bolest koja prijeti svakom trećem građaninu