Ekonomija
POŠTEĐENI TEŠKIH POSLJEDICA PANDEMIJE

Gospodarski rast u Africi iznad prosjeka
Objavljeno 20. siječnja, 2023.
Afričko gospodarstvo rast će u ovoj i idućoj godini stabilnim tempom, znatno iznad svjetskog prosjeka, ali napredak ugrožavaju visoki troškovi zaduživanja, procjenjuje Afrička razvojna banka (AfDB). Afrika je bila pošteđena teških zdravstvenih posljedica pandemije bolesti COVID-19, ali mnoge zemlje teško su pogodile njezine gospodarske posljedice.

U 2021. gospodarstvo se oporavilo, ali u 2022. oporavak su omeli inflacija, skok cijena hrane i pooštravanje monetarne politike u velikim svjetskim gospodarstvima. Tako je rast afričkog BDP-a u 2022. usporio na 3,8 posto, s 4,8 posto u 2021.

U 2023. i 2024. godini aktivnost bi trebala porasti gotovo istim tempom kao i lani te nadmašiti svjetski prosjek, procijenila je Afrička razvojna banka u "Makroekonomskim rezultatima i izgledima", objavljenim u četvrtak. "Afrika je kontinuirano pokazivala otpornost", napisao je u predgovoru izvješća predsjednik AfDB-a Akinwumi Adesina. "Pet afričkih zemalja s najboljim rezultatima u razdoblju prije pandemije bolesti COVID-19 rast će više od 5,5 posto", dodao je Adesina. Mozambik i Senegal bit će u skupini s najvišim stopama rasta, zahvaljujući prihodima i ulaganjima povezanima s velikim projektima eksploatacije prirodnog plina. Senegal će u ovoj godini zabilježiti 10,2-postotni skok aktivnosti, a u Mozambiku gospodarstvo će u idućoj godini porasti za osam posto. Kočnica Africi bit će i u ovoj godini dva najveća gospodarstva, Nigerija i Južnoafrička Republika, s prognoziranim stopama rasta od 3,1, odnosno 1,4 posto. H
Inflacija najviša u više od deset godina
Inflacija je u prosjeku u 2022. dosegnula 13,8 posto, najvišu razinu u više od deset godina. Do 2024. trebala bi se spustiti na 8,8 posto. AfDB ipak upozorava da je očekivani gospodarski napredak Afrike i dalje krhak, naglašavajući da je od početka pandemije snažno porastao broj zemalja koje su zapale u dužničku krizu, ili im prijeti ta opasnost. Pooštravanje monetarne politike u bogatim zemljama pojačalo je pritisak na Afriku zbog viših troškova servisiranja duga, ograničenog pristupa međunarodnim tržištima kapitala i nestabilnosti na deviznim tržištima, objašnjava AfDB.

Možda ste propustili...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

EK: Reforma za stabilnost cijena

TRGOVCI SE PLAŠE NOVE BANKARSKE KRIZE

Cijene nafte potonule su više od 10 posto

VIŠE OD POLOVINE SVJETSKOG STANOVNIŠTVA ZABRINUTO JE ZBOG NESTAŠICE VODE

Nepouzdan pristup svježoj i pitkoj vodi narušava društvene odnose