Ekonomija
DEFINIRATI KLJUČNE VJEŠTINE

Odobren 5821 vaučer za obrazovanje odraslih
Objavljeno 16. studenog, 2022.
Za uspješnu provedbu sustava vaučera za obrazovanje odraslih važno je ubrzati razvoj zelenih programa, u kojima će se obrazovati 70 % ukupno 30 tisuća korisnika, koliko ih je predviđeno da sudjeluje u projektu do 2026. godine. Važno je i bolje definirati koje su vještine i kompetencije ključne da bi programi bili prihvaćeni kao zeleni, te korigirati cijene nekih programa, zaključak je to panel-rasprave "Utjecaj mjere vaučer na jačanje kompetencija u području obrazovanja odraslih", održane u organizaciji Zajednice za razvoj ljudskih potencijala i obrazovanje odraslih pri HGK-u. Na događaju u HGK-u sudjelovalo je više od 50 predstavnika ustanova koje se bave obrazovanjem odraslih.

Projekt "Provedba sustava vaučera za obrazovanje odraslih", koji započeo u travnju ove godine i za koji je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iduće četiri godine osigurano 300 milijuna kuna, odgovor je na neusklađenost vještina radne snage s potrebama gospodarstva.

Doc. dr. sc. Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK-a, kazao je da se organizacijom panela željelo upozoriti na važnost te teme za sve ustanove u Hrvatskoj koje se bave obrazovanjem odraslih, ali i za Komoru, koja zastupa interese svojih članica.

Zaprimljeno je 7759 zahtjeva za izdavanje vaučera, od kojih je odobren 5821, a u obradi je bilo njih 1215. Većina tražitelja vaučera su nezaposleni, njih 76 %. U bazu primatelja usluga obrazovanja dostupnih korisnicima za dodjelu vaučera trenutno je upisano 100 obrazovnih ustanova, koje nude 537 programa.

"U prvoj fazi provedbe mjere isplaćeno je 11 milijuna kuna", kazao je Ante Lončar, ravnatelj, Hrvatskog zavod za zapošljavanje. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u kratkom je vremenu odradila velik posao, prije godinu dana imala je 12 upisanih standarda kvalifikacija, a danas ih je 120. Također, od ukupno 73 programa za stjecanje prekvalifikacija odobren je 71 program.

Predviđeno je da se u sklopu projekta u iduće četiri godine obrazuje 21.000 korisnika za zelene programe te njih 9000 za digitalne. Mario Vučić, pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, naveo je da je jedan od većih izazova upravo postavljeni omjer 70:30 u korist zelenih programa. Dražan Dodig, voditelj odjela za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, kazao je da su uočeni neki nedostatci te da se radi na poboljšanju provedbe projekta. Tako će od početka 2023. doći do izjednačavanja trajanja programa, a ubuduće će za sve obrazovni programi trajati deset mjeseci. Doći će i do izjednačavanja u plaćanju programa. Z.Rupčić
Velik je odaziv za zelena zanimanja
Ana Šumiga Arambašić s Učilišta Studium, institucije koja je u razdoblju provedbe mjere vaučer izradila najviše zelenih programa, kazala je da postoji odaziv za zelena zanimanja, ali da se treba više raditi na njihovu promoviranju kako bi se probudila svijest javnosti i u program uključilo što više korisnika, posebno za zelena zanimanja. Od pet zelenih programa koje nude trenutno je korisnicima najzanimljiviji program za stjecanje mikrokvalifikacije za montiranje sunčanih toplinskih kolektora i sustava. Visoko učilište Algebra također je uključeno u provedbu mjere vaučer i nudi najviše digitalnih programa. Igor Kundić s Algebre naveo je da je za njihove programe, koji traju od četiri do šest mjeseci, interes jako velik.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SNAŽAN RAZVOJ

Indijski BDP porastao na kraju 2023.

2

SNAŽNO ŠIRENJE PROIZVODNJE U SLAVONIJI

Podravkinim kooperantima u travnju 12 milijuna prijesadnica

3

AKVIZICIJA UKLJUČUJE I MODERAN POGON I 220 RADNIKA

Atlantic preuzima vlasnika srpskih brendova kave - Strauss Adriatic