Osijek
ZNANSTVENI SKUP NA FFOS-U

Kako je rasla lokalna vlast i samouprava
Objavljeno 21. rujna, 2022.
Povijest je učiteljica života, a u to se imate priliku uvjeriti ovoga tjedna, 22. i 23. rujna, u prostorijama Filozofskog fakulteta u Osijeku. Hrvatski Institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, poziva vas na dvodnevni znanstveni skup pod nazivom "Lokalna vlast i samouprava u povijesti Slavonije, Srijema i Baranje".

Okvirna tema skupa razvoj je struktura vlasti i upravljanja na nižim razinama političke i društvene organizacije na području današnje Slavonije, Srijema i Baranje, od starog vijeka do najnovijeg vremena. Iako o upravnoj organizaciji u Panoniji predrimskog i rimskog doba nema mnogo sačuvanih izvora, o tome je ipak moguće govoriti, ne samo na temelju šireg konteksta i analogija, nego i dragocjenih izvora.

Otvaranje započinje u četvrtak, 22. rujna, u 9.30 sati, (učionica 53, 2. kat). Na otvorenju će govoriti članovi Uprave FFOS-sa te organizatori skupa pozdravnim govorima. U dva dana imat ćete priliku slušati tri plenarna predavanja dr.sc. Roberta Skenderovića, dr.sc. Ane Holjevac Tuković te predavanje kolege iz Mađarske izv. prof. dr. sc. Szabolcsa Varge, s BTK Történettudományi Intézet, što daje ovom skupu svoj međunarodni karakter. Osim ovih, imate priliku poslušati mnoga izlaganja raznolike tematike lokalne samouprave regije.

Neki od problema i pitanja koji se planiraju obuhvatiti temom skupa: povijesne strukture lokalne vlasti i samouprave, lokalna vlast i zakonodavstvo, zakonski okviri lokalne vlasti, normativne i praktične kompetencije lokalnih vlasti, odnos (konflikt, suradnja) između središnjih i lokalnih vlasti, odnos "privatne" i "javne" vlasti u razdoblju "feudalizma", pravni i društveni djelokrug lokalne samouprave, društveni statusi nositelja lokalne vlasti, razlike u kvaliteti rada pojedinih lokalnih uprava u ovisnosti o nositeljima upravnih funkcija, lokalna uprava i gospodarstvo (međusobni utjecaji), odnos lokalne vlasti i drugih formacija društvene moći (vjerske organizacije, kulturne ustanove, vojska, civilno društvo) te obrazovanje državnih službenika na lokalnim funkcijama.

Ovaj dvodnevni skup s međunarodnim sudjelovanjem organiziran je suradnjom HIP-a - Podružnicom za povijest Slavonije, Srijema i Baranje te Filozofskim fakultetom Osijek. Knjižicu sažetaka izlaganja te dodatne informacije možete pronaći na mrežnim stranicama Filozofskog fakulteta Osijek. M.Keglević
Možda ste propustili...

OSJEČKI VATROGASCI

Spasili su psa iz rupe

SVJETSKI DAN LJUDI S DOWN SINDROMOM

Šarene čarape u “Crvenoj Malini”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TIHOMIR FLORIJANČIĆ, PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA OSIJEKA

U profesiji sam uspješan
i materijalno situiran,
sad želim dati sebe za grad

2

KORISNE LEKCIJE UČITELJICE JELENE BATRNEK

Na satu razrednika poučava učenike životnim vještinama

3

PROBLEMATIČNA CESTA

Rješenja ima, potrebna je politička volja