Novosti
U PRVOM POLUGODIŠTU 2022. RAST POTROŠNJE U BIH

Četverostruko povećanje na
pet prijelaza prema Slavoniji
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.
Slavonci potrošili 43.000.000 kuna i podnijeli 34.734 zahtjeva za povrat PDV-a

Sudeći prema podacima o broju odobrenih zahtjeva i iznosima za povrat PDV-a na kupljenu robu, Bosanska Posavina polako, ali sigurno vraća status šoping-meke za brojne Slavonce, kakav je imala prije pojave koronavirusa, kada su svakodnevno, posebice vikendom, masovno odlazili preko granice i kupovali u Orašju, Brčkom, Šamcu, Brodu, Gradišci, a potražnja je iz godine rušila rekorde...Gužve na graničnom prijelazu Županja-Orašje ponovno postaju uobičajen prizor, doduše često zbog brojnih kamiona koji su ondje usmjereni nakon zatvaranja za teretni promet mosta Gunja - Brčko. Na izlazu iz Orašja nerijetko je kolona vozila u kojoj putnici čekaju da im carinici uz priloženi račun pregledaju kupljenu robu i ovjere obrazac na temelju kojega će dobiti povrat novca. Kao strani državljani u Bosni kupuju jeftinije 17 posto, koliko iznosi jedinstvena stopa PDV-a. Carinskoj službi na graničnim prijelazima na uvid daju račune, robu i original popunjen obrazac za povrat poreza.

Prema podacima koje je Glasu Slavonije dostavio Dženan Kovačević iz Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, strani su državljani (najviše iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore) u prvih šest mjeseci ove godine kupili i izvan carinskog prostora te države iznijeli robe u vrijednosti od 31,47 milijuna konvertibilnih maraka (KM). Riječ je o 120,8 milijuna kuna (prema srednjem tečaju HNB-a od 3,84 kuna za jednu KM). Podnijeli su čak 106.411 zahtjeva za povrat poreza u iznosu od 4,57 milijuna KM (17,5 milijuna kuna).

Usporedbe radi, lani su u prvih šest mjeseci stranci u BiH potrošili 14,7 milijuna maraka (56,5 milijuna kuna), podnijeli su 58.116 zahtjeva za povrat poreza u ukupnom iznosu od 2,1 milijun KM (osam milijuna kuna).

A još bolje rezultate bilježe granični prijelazi prema Slavoniji. U prvom polugodištu 2022. potrošnja Slavonaca u BiH učetverostručena je u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. Prema dostavljenim podacima s pet BiH prijelaza koji vode prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, Slavonci su od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine "preko Save" ostavili približno 11,2 milijuna KM, odnosno 43 milijuna kuna. Podnijeli su 34.734 zahtjeva za povrat PDV-a u ukupnom iznosu nešto većem od 1,6 milijuna KM, odnosno približno 6,1 milijun kuna.

U istom je razdoblju 2021. potrošnja bila četverostruko manja - Slavonci su preko navedenih prijelaza iznijeli robe u vrijednosti od 2,8 milijuna maraka, odnosno 10,8 milijuna kuna.

Računica govori da su u prvih šest mjeseci ove godine preko granice u prosjeku dnevno ostavljali 62.000 KM, ili 238 tisuća kuna. U 2021. u prosjeku su dnevno trošili 146.850 kuna, a samo dvije godine ranije, rekordne 2019., više od 528.000 kuna. I proteklog su petka, u kasnim poslijepodnevnim satima, brojni automobili županjskih i vinkovačkih registracijskih oznaka bili parkirani pred velikim šoping-centrom na ulazu u Orašje. Malo je tko izišao, a da u prtljažnik nije spremio gajbu piva, ondje ju plaćaju 19 KM (76 kuna), upola jeftinije nego u Hrvatskoj. "Na Veliku Gospu slavimo crkveni god i isplati nam se doći i nekoliko puta jer su samo na pivu i sokovima uštede osjetne. Primjerice, Janu od limuna i limete od litru i pol, omiljeni nam ljetni napitak, ovdje plaćamo samo marku i pol, a u nas je oko 10 kuna. Jeftiniji su i svi drugi sokovi", kazao nam je Ivica iz Cerne. Pakiranje od šest limenki piva od pola litre platio je 6,60 kuna (26,5 kuna), a u u Hrvatskoj, dodaje, ono košta 45,99 kuna, i to uz akciju od pet posto. Dodaje da mu je u Orašju najbolje plaćati karticom. "Odnedavno u šopingu kao kusur vraćaju isključivo marke, bez obzira na to platio u kunama ili eurima, što prije nije bio slučaj. A više nigdje ne primaju ni kune u kovanicama", ispričao nam je. Županjka Marica dodaje da je i u Bosni došlo do rasta cijena i da su neki artikli sada i skuplji nego kod nas, no uz povrat poreza, kupnju duhana, koji još uvijek drži cijenu od 50 kuna za pola kilograma, i raznih napitaka, kaže da joj se itekako isplati doći.

Primjerice, litra Zvijezdina ulja ondje stoji 5,80 KM, pola kilograma Vegete 5,25 maraka, kilogram šećera je 2,25 maraka, a brašna od 1,65 maraka. Veća kokošja pašteta Argeta je 1,55 maraka, tuba Zvijezda majoneze 3,25 KM, Meggleov maslac 9,50 KM, a za vrećicu od 4 kilograma Ariela valja izdvojiti 16,96 maraka.

Marija Lešić Omerović
Isplata u roku od tri mjeseca od izdavanja računa
Pravo na povrat PDV-a imaju strani državljani koji nemaju prebivalište u BiH, a ostvaruju ga na kupljenu robu u vrijednosti od minimalno sto konvertibilnih maraka (400 kuna). Isplata se obavlja u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa, uz predočenje ovjerenog originalnog obrasca "PDV-SL-2". Povrat poreza ne odnosi se na iznesena mineralna ulja, odnosno gorivo, alkohol i alkoholna pića te proizvode od duhana. Plaćanja carine i trošarine oslobođena je roba čija ukupna vrijednost ne premašuje 2200 kuna po odraslom putniku i 1100 kuna za putnike mlađe od 15 godina. U uputama Carinske uprave jasno je navedeno koliko se i kakve robe iz trećih zemalja, među kojima je i BiH, može prenijeti preko granice. Putnici koji dolaze iz trećih zemalja dužni su obvezno prijaviti robu čiji je unos zabranjen ili ograničen - lijekovi, meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, pesticidi, herbicidi, biljke i biljni proizvodi, kućni ljubimci, oružje... U Hrvatsku se, primjerice, može unijeti 40 cigareta i 50 grama duhana.

PREDNJAČI GRANIČNI PRIJELAZ ORAŠJE
Prema broju zahtjeva i iznosima potrošnje za povrat PDV-a u prvih šest mjeseci 2021., od ukupno 43 granična prijelaza i carinskih ispostava u BiH, ponovno je prednjačio prijelaz Orašje, jedan od najfrekventnijih u toj državi. Ondje je podneseno 12.889 zahtjeva za povrat ukupno 580 tisuća KM poreza na kupljenu robu u vrijednosti od približno četiri milijuna KM. Na graničnom prijelazu Brčko podneseno je 6567 zahtjeva, a vrijednost kupljene robe iznosila je 2,1 milijun maraka. Prema broju zahtjeva slijedi Šamac, sa 6381, a preko tog je prijelaza iznesena roba vrijedna nešto više od 1,6 milijuna KM. Na prijelazu Gradiška putnici su podnijeli 6592 zahtjeva za robu u vrijednosti od približno 2,5 milijuna maraka. Najmanji broj zahtjeva u prvih šest mjeseci ove godine Slavonci su podnijeli na prijelazu Brod - 3205, kojima su zatražili povrat 145 tisuća maraka na robu vrijednu 996 tisuća KM.