Ekonomija
RASPODJELA DRŽAVNE ZEMLJE

Izdana suglasnost na zakup za 98 korisnika
Objavljeno 22. srpnja, 2022.
Ministarstvo poljoprivrede izdalo je suglasnost na zakup na 2435,8 hektara poljoprivrednog zemljišta u općini Čađavica

Izuzetno neugodna situacija u vezi sa zakupom državnoga poljoprivrednog zemljišta za predstavnike Općine Čađavica, nastala sredinom siječnja ove godine, dobila je svoj epilog.
Tada je, naime, Općina Čađavica objavila dvije odluke o izboru najpovoljnijih ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine na pet i na 25 godina, koje su na prijedlog Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta donesene na sjednici Općinskog vijeća održanoj 29. prosinca prošle godine.
Dvadesetak mještana Čađavice i okolnih mjesta bilo je nezadovoljno raspodjelom zemljišta, pa su svoje neslaganje iznijeli predstavnicima nekih medija i cijeli slučaj izazvao je veliku pozornost javnosti. Nezadovoljni poljoprivrednici tvrdili su da je natječaj proveden "nepošteno, netransparentno, suprotno Pravilniku i – nezakonito", da se državna zemlja dijelila "stranačkim poslušnicima, podobnom kadru, odanim prijateljima, rodbini i kumovima", a bez nje su ostali "ozbiljni i dugogodišnji poljoprivredni proizvođači sa zapaženim rezultatima".
Na zajedničkoj konferenciji za novinare načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, predsjednik Općinskog vijeća Josip Piskać i predsjednik Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta Danijel Jozić opovrgnuli su sve takve optužbe i detaljno su opisali kako je proveden natječaj.
"Bili smo svjedoci da smo imali razne napade naših nezadovoljnih mještana koji nisu uspjeli u natječaju, imali smo tri provjere u četiri mjeseca, podneseno je pet kaznenih prijava protiv mene zbog zakupa državnog zemljišta, da bi na kraju sve završilo onako kako je Općina Čađavica i započela", ispričao nam je načelnik općine Čađavica Mirko Rončević nakon što je ta saga ipak završena u korist Općine.
"Na konferenciji za novinare rekao sam da smo dali prijedlog u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, da se nadamo da će sve dobro i završiti, a ako je i bilo nekih nepravilnosti, da ćemo ih ispraviti u skladu sa zakonom. Evo, dočekali smo i potvrdu mojih riječi, Ministarstvo poljoprivrede izdalo je suglasnost na zakup državnoga poljoprivrednog zemljišta koji se odnosi na 25 godina, a kojim je obuhvaćeno 2435,8 hektara i 98 korisnika, nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koje je za zakup predložilo Općinsko vijeće", kaže načelnik Rončević.
Suglasnost Ministarstva poljoprivrede stigla je još 11. svibnja, ali s objavom su pričekali da ugovore o zakupu ovjeri Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, što se u utorak i dogodilo. "S obzirom na to da je cijeli slučaj bio medijski jako dobro popraćen, odlučio sam medijima prenijeti i konačnu informaciju kako bi svi moji mještani znali da je došao kraj te agonije, da su sve odluke utemeljene na zakonu i da se ovih dana ugovori nose na ovjeru javnom bilježniku. Slijedi nam posljednji korak, a to je uvođenje u posjed poljoprivrednika koji su uspjeli u natječaju", rekao je načelnik Rončević. Petar Žarković

Samo jedna izmjena na 12 hektara zemljišta
Načelnik Rončević izrazio je žaljenje zbog izjava pojedinaca koji nisu htjeli priznati da su dijelom i sami krivi što nisu uspjeli na natječaju jer nisu imali uvjete da im zakup bude odobren. “Sada je sve završilo onako kako je Općinsko vijeće i napravilo, dobili smo suglasnost, a imali smo samo jednu izmjenu na 12 hektara zemljišta koje je bilo u suvlasništvu države i privatnika. Kad poslije ZK postupka država bude isključivi vlasnik, za to ćemo zemljište ponoviti natječaj. Uskoro očekujemo suglasnost i na provedeni natječaj za petogodišnji zakup”, rekao je načelnik.

Mirko Rončević

načelnik općine Čađavica

Imali smo razne napade nezadovoljnih mještana koji nisu uspjeli u natječaju, imali smo tri provjere u četiri mjeseca, podneseno je pet kaznenih prijava protiv mene, a na kraju je sve završilo onako kako je Općina Čađavica i započela

Možda ste propustili...

U NJEMAČKOJ MOGUĆ VAL OTPUŠTANJA

Poslodavci planiraju manje zapošljavati

ZAPOČEO NOVI RAZVOJNI CIKLUS

Adris grupa: Rast prihoda i dobiti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana