Sport
OSJEČKI DAN NA DOBRO WORLD CUPU

Benović i Seligman zlatni u rodnom gradu
Objavljeno 11. lipnja, 2022.
Veliki dan osječkog sporta na DOBRO World cupu u Osijeku. Aurel Benović i Robert Seligman osvojili su zlatne medalje na Svjetskom kupu koji se od 2009. godine održava u njihovom rodnom gradu.Benović je bio najbolji na parteru, a Seligman je na konju s hvataljkama na najljepši mogući način odradio posljednji nastup pred osječkom publikom u karijeri. Osvojio je zlato, drugo na DOBRO World cupu, nakon što je prvi put trijumfirao 2019. godine.

Prvi finalni dan otvorili su finalisti partera. Na kojem je Benović nastupio kao posljednji i s ocjenom 14.733 čak većom negoli je ostvario u Mersinu gdje je na Europskom prvenstvu prije nepune dvije godine bio drugi, došao do zlatne medalje. Prve u Osijeku.

Prvo finale Svjetskog kupa odradio sam u Osijeku. Prošle godine osvojio sam srebro, evo sada zlato. Ponosan sam da sam to ostvario u rodnom gradu i nadam se da to neće biti moje zadnje zlato ovdje.


Drugo mjesto osvojio je Turčin Asil Adem (14.533), a treći Nijemac Tom Schultze (14.033). Benović je izrazio žal što u finalu nije bilo Artema Dolgopyata, Izraelca olimpijskog prvaka koji je jako kiksao u kvalifikacijama i nije se ni uspio plasirati u finale.

- Žao mi je što nije bilo u finalu Artema Dolgopyata pa da se usporedim gdje sam u svjetskom vrhu. Moj konačni cilj su velika natjecanja i velike medalje na europskim i svjetskim prvenstvima. Cilj mi je podizati startnu ocjenu i biti još bolji, poručio je Benović kojeg su s tribina gledatli mama, djevojka i brojni prijatelji.

A kakvu je tek euforiju lijepo popunjene dvorane Gradski vrt proizveo Robert Seligman. Prvo nakon svoje izvedbe u finalu na konju s hvataljkama i vježbom 13.866 puno bolje nego li u kvalifikacijama. Nastupio je drugi, odmah potisnuo Artema Dolgopyata. Onoga istoga kojeg je Benović "dozivao" nakon finala. Ispod Roberta ostajali su i ostali gimnastičari, uslijedio je nastup drugog Hrvata Filipa Udea. Odradio je jako dobro Čakovčanin sve do saskoka u kojem mu se dogodila velika pogreška zbog čega ne samo da nije osvojio medalju, već vjerojatno i zlato. Ostao je još nastup Mađara Meszarosa, ostao je "prvi ispod crte (13.233) ispred njega, osim 36-godišnjeg Osječanina još su se plasirali i Turčin Ahmet Onder (13.666) i Brazilac Caio Soua (13.633). Nakon nastupa Seligman kao da je susprezao sve emocije. Jer ovo je ipak bio njegov posljednji nastup pred svojom najdražom, osječkom publikom.


- Ma ovo je stvarno ludo. Valjda te svemir nagradi kada ti treba za sve godine rada i truda. Emocije pršte u meni. Završiti na ovakav način u svom gradu, među svojim navijačima, stvarno je nešto što sam mogao samo sanjati. Stvarno se nisam nadao uz stanku. Hvala Osijeku, hvala svima koji podržavaju gimnastiku i hrvatskoj reprezentaciji, a posebice nama Osječanima.

- Aurel je jedan od najboljih na parteru na svijetu i uvijek je konkurentan. Ja sad nisam. Povratak nakon godinu dana, kada sam skoro stao sa sportom. Odlična uvertira mi je bilo Prvenstvo Hrvatske, u kvalifikacijama je bilo malo problema, ali danas je stvarno bilo odlično, rekao je Seligman koji je proslavio ovu pobjedu zajedno sa svojim trenerom Vladimirom Mađarevićem.

- Ni on nije mogao zamisliti. Stvarno je prezadovoljan s ovim, rekao je Seligman kojeg je s tribina pratila kćerkica Tia dok su supruga i sin Otto pratili sve na televiziji.

Dok je Robert bio nasmijan, prilično razočaran djelovao je Ude. Doslovce pogriješio je u zadnjim sekundama vježbe. Poslije pogreške na saskoku ga je išao ponoviti, ali samo kako bi popravio konačnu ocjenu. Na kraju je završio svoj nastup na petom mjestu (13.233).

- Ma katastrofa. Užasno sam razočaran. Ne znam kada sam bio tako razočaran. Ne znam što se dogodilo. Nije ostalo valjda snage. Ne znam. Na kraju se dogodila tehnička pogreška. Ako ništa drugo barem mi je drago zbog Seligmana. Ako sam ja doprinio njegovoj sreći što se na ovaj način oprostio od osječke publike onda sam zbog njega sretan.

Prvoga dana finala DOBRO World cupa u ženskoj konkurenciji nastupila je i Tijana Korent. Sa skokovima 13.033 i 12.800 (12.916) zauzela je šesto mjesto.

- Zadovoljna sam ulaskom u finale, odradila sam novi skok na noge što mi puno znači jer neke skokove mogu smatrati standardom. Imala sam ozljedu ramena pa nisam odradila drugi novi skok. Želim se oporaviti i na Europskom prvenstvu pokazati se u najboljem svjetlu.

Zlato u preskoku osvojila je Bugarka Valentina Georgieva (13.616). Najbolja na dvovisinskim ručama bila je Mađarica Zoja Szekely (13.600). Na ručama za muškarce prvo mjesto pripalo je Turčinu Ferhatu Aricanu (15.400).

U nedjelju, drugoga finalnog dana, nastupa dvoje hrvatskih gimnastičara. Tin Srbić veliki je favorit na preči, dok će medalje, a nadamo se i zlata, na gredi i parteru, pokušati osvojiti Ana Đerek. K.Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike