Sport
AMERIKANAC HRVATSKIH KORIJENA ELLIS

Majka Riječanka bodrila je Ellisa s tribina Gradskog vrta
Objavljeno 10. lipnja, 2022.
Američki gimnastičari rijetko se kada pojavljuju na natjecanjima za Svjetski kup. U Osijeku su u ovih 13 godina možda bili dvaput. Zato je privuklo pozornost kada je za ovo izdanje stigla prijava jednog američkog gimnastičara za nastup na DOBRO World Cupu. Razloge njegova nastupa možda je otkrilo i njegovo ime i prezime. Ian Lasic Ellis definitivno zvuči hrvatski.

- Da, moja majka je rođena u Hrvatskoj i odselila se u SAD kad joj je bilo 17 godina. Mislim da je rođena u Rijeci. Dolazim u Hrvatsku svake godine od moje druge godine. Nekada dođemo na jadransku obalu na odmor, a nekada u Zagreb. Imam ovdje dosta rodbine baš u Rijeci i Zagrebu. Imam i dvije sestre koje nisu gimnastičarke. Inače sam rodom iz Bostona, ali trenutno sam na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji.

Govoriš li onda hrvatski?

- Ne, ne znam, nažalost, hrvatski.

Primijetili smo ženu u majici s natpisom USA na tribinama Gradskog vrta.

- Da, to je moja mama. Došla me je gledati kako nastupam u Hrvatskoj. Inače, pričala nam je dosta o svome odrastanju u Hrvatskoj.

Američki gimnastičari rijetko se kada pojavljuju na natjecanjima za Svjetski kup. Je li upravo razlog tvog dolaska u Hrvatsku “dobro poznat teren”.

- Pa imali smo mogućnost nastupa na jednom svjetskom kupu. Ja sam odabrao Hrvatsku baš zato što sam pomislio kako bi bilo lijepo nastupati na jednom svjetskom kupu u zemlji gdje je rođena moja mama. I doista je ovo odlično iskustvo.

U Osijeku je nastupao na pet sprava, što jasno govori kako se radi o gimnastičaru koji gura višeboj. Najboljom spravom ipak smatra ruče. Prvoga dana na parteru, konju s hvataljkama i ručama nije osigurao finale. Drugi dan nastupao je još na karikama i preči.

- Imao sam nekoliko pogrešaka, ali ovo je dobro iskustvo. Imao sam prilike trenirati s Tinom Srbićem, jednim od najboljih gimnastičara na preči u svijetu. Lijepo je da Hrvatska ima uspješne gimnastičare. Znam i da je ovaj momak (pokraj je stajao Robert Seligman, nap. a.) s kojim sam se natjecao na konju s hvataljkama ovdje iz Osijeka, da je ovo njegov rodni grad.

U seniorskoj gimnastici je tek na početku, tek mu je 19 godina. U gimnastici ima velike ambicije.

- Trenirati i boriti se za nastup na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu i 2028. u Los Angelesu. Cilj mi je ući u američku reprezentaciju koja će nastupiti u momčadskoj konkurenciji. Nije to nimalo lako. Prvo se okuplja seniorska nacionalna reprezentacija, a onda oni najbolji iz nje odlaze na svjetska prvenstva i olimpijske igre.

Hoćeš li se zadržati u Hrvatskoj i nakon DOBRO World Cupa?

- Nažalost, odmah idemo natrag kući u ponedjeljak, ali već u kolovozu planiramo se vratiti. Imamo opciju dolaska u Hrvatsku i ove godine na ljetovanje - rekao je američki gimnastičar hrvatskih korijena. K.Lacković
Ellis je rodom iz Bostona, a trenutno studira na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji

Možda ste propustili...

ZAVRŠNICA ZLATNE EUROPSKE LIGE ODBOJKAŠA U GRADSKOM VRTU

Domaćin prvo želi osigurati Challenger Cup, a onda...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZBORNIK VATRENIH IMAO JE TEŠKU VEČER, PA I NOĆ

Nije lako i ugodno, ali sad ne smijemo potonuti, još je uvijek sve u našim rukama

2

FINALE ZLATNE EUROPSKE LIGE ODBOJKAŠA

Ukrajina rastužila domaće
navijače u Gradskom vrtu

3

VATRENI SE MORAJU VADITI, A SLJEDEĆI SUPARNIK VRLO OPASAN

Albanci su časno pali, sad sve karte bacaju na srijedu i kako dobiti Hrvate