Sport
FILIP UDE:

Motivira me natjecati se s upola mlađima
Objavljeno 9. lipnja, 2022.

Ne broji nastupe u Osijeku. Zato broji i pamti medalje. Ono zlato iz 2014. godine u Osijeku bilo mu je prvo osvojeno na natjecanju za Svjetski kup. Filip Ude i u 36. godini konkurentan je najboljim svjetskim vježbačima na konju s hvataljkama.Prošle godine plasirao se u finale Svjetskog prvenstva, što samo pokazuje kako još uvijek posjeduje kvalitetu, kako ima "baruta" u osvajaču srebrne olimpijske medalje iz Pekinga 2008. godine. A ni motiva mu ne manjka.

- Očekivanja su i dalje velika. Prošlogodišnje finale Svjetskog prvenstva dalo mi je vjetar u leđa. Znao sam da vrijedim, da sam među deset, ali to nisam mogao pokazati, ali biti u TOP 8 svijeta s 36 godina na leđima, nije samo uspjeh zbog kojeg mogu sebe uzdizati, nego vrijedan rezultat u bilo kojem sportu. Želje i ciljevi su uvijek veliki. Ne treba biti skroman u sportskim ciljevima i snovima. Nadam se u karijeri osvojiti bar još jednu veliku medalju. Ove godine mi je dobro krenulo. Kvalificirao sam se na Svjetsko prvenstvo, što mi je bio cilj prvog dijela sezone. Za dva mjeseca je i Europsko prvenstvo.

U sve to se odlično uklapa i nastup u Osijeku. Na konju s hvataljkama zajedno s vršnjakom Robertom Seligmanom bit će najstariji u konkurenciji.

- Na Svjetskom kupu u Osijeku cilj je prvo ući u finale, u kvalifikacijama planiram odraditi lakšu vježbu, a onda u finalu planiram ubaciti element "Busnari", koji nisam vježbao dvije i pol godine. Kako želim biti konkurentan na najvećim natjecanjima bez tako jakog elementa, teško se mogu boriti s najboljim natjecateljima na konju s hvataljkama posebice na europskim i svjetskim prvenstvima. No nikakav mi nije problem natjecati se s gotovo upola mlađima od sebe. To me samo dodatno motivira.

Kad je već načeo temu godina, koliko misli trajati?

- Dok god se mogu normalno dići iz kreveta, ha, ha... Dok god normalno treniram, dok god osjećam da mogu još nešto uraditi.

U Osijeku je 2014. godine ostvario prvu pobjedu na Svjetskom kupu. Sjećanja s DOBRO World Cupa su uglavnom lijepa.

- U Osijeku sam ostvario prvo zlato u karijeri na konju i uvijek ga se rado sjetim. Svjetski kup u Osijeku je po svemu najbolje organiziran. Sve štima, svi su zadovoljni, hrana i smještaj odlični, tako da se ni mi, ali ni ostatak gimnastičarki i gimnastičari doista nemaju na što požaliti.

Nakon Osijeka slijedi kratki odmor.

- Poslije Osijeka malo godišnji odmor, ali već krajem lipnja krećemo ispočetka. Počinju pripreme za drugi dio sezone koja će trajati do 11. mjeseca. Imamo i Europsko i Svjetsko prvenstvo. Puno toga što treba učiniti - zaključio je Ude.

Krešimir Lacković
Najčitanije iz rubrike