Mozaik
NENAD MARČEC NA SKUPU ODRŽANOM U OSIJEKU

U pandemiji glazba po prihodima pala 40 posto, film 30, a umjetnost 25
Objavljeno 25. ožujka, 2022.
Hrvatske kulturne i kreativne industrije od 2019. snažno su po prihodima pale, u prosjeku za 8,5 posto, ali neki njezini dijelovi, kao primjerice glazba, pala je 40 posto, film 35 posto, umjetnost 25 posto, rečeno je u srijedu na skupu "Kako je autorsko pravo spasilo stvar u godinama pandemije".

Skup je održan u okviru "Tjedna Porina u Osijeku", a glavni direktor Hrvatskog društva skladatelja (HDS) ZAMP-a Nenad Marčec, kazao je kako je studija o utjecaju pandemije bolesti COVID-19 na hrvatske kulturne i kreativne industrije, koju je za Ministarstvo kulture i HDS izradio zagrebački Ekonomski institut, pokazala da su od 2019. godine neka područja, poput videoigara, bila u porastu, kao i neki drugi segmenti te industrije. Iz tih se podataka vidi koliko su teško stradali neki dijelovi kulturnih i kreativnih industrija, rekao je, dodajući kako je prošla godina s prihodima bila još uvijek 12-ak posto niža nego 2019. godine. S obzirom na to da i prošle godine nije bilo koncertnih djelatnosti, turizam je bio u smanjenom obliku, a kinematografi nisu radili u punom opsegu, Marčec to drži prihvatljivim, jer je mnogo prihoda ostvareno od YouTubea, Netflixa, i od nekih platformi koje sada imaju jako velik broj pretplatnika u Hrvatskoj.

Iznio je podatak da je 2015. godine bilo je oko 2000 pretplatnika tih servisa u Hrvatskoj, a danas ih je 200 tisuća i to je "tektonski pomak" koji se dogodio u pandemiji, što je na neki način autorima pomoglo da prebrode tu krizu - uvjeren je Marčec.Na upit novinara što će donijeti novi Zakon o autorskom pravu, rekao je kako je on stupio na snagu u prosincu 2020. godine, i najviše novosti donio po pitanju implementacije novih direktiva o autorskom pravu na digitalnom tržištu, a koja uređuju pitanja odgovornosti Facebooka, YouTubea, Tik-toka, Instagrama, za korištenje autorskih prava i otvara jednu novu dimenziju autorima da korektnije dobiju svoje naknade.

Marčec kaže da su svi ti servisi postali multmilijunske kompanije, a jedva da su nešto plaćali kreativcima te da bi to sada novi Zakon trebao promijeniti i donijeti novu dobrobit za autore. Na skupu je sudjelovala i glazbenica Mia Dimšić, redovna članica Hrvatskog društva skladatelja, koja je rekla da egzistira od tantijema i da je surađivala na nekim projektima s HDS ZAMP-om gdje se govorilo o važnosti autorskih prava.

- Mislim da ljudi koji nisu u glazbenoj industriji generalno nisu upoznati s tom temom i treba još mnogo osvještavanja po tom pitanju - poručila je osječka glazbenica. H
Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana