Osijek
RJEŠNJE ZA BIOOTPAD IZ KBC-A

U bolnici više ne moraju
prazniti kante jer ostatci
hrane postaju - voda
Objavljeno 22. veljače, 2022.
ĐUKIĆ: Zbrinjavanje ostataka hrane nekada nam je oduzimalo previše vremena i sredstava. Više ne

Osječki Klinički bolnički centar, najveća zdravstvena ustanova u istočnoj Hrvatskoj, posljednjih sedam mjeseci primjenjuje jedinstvenu metodu zbrinjavanja biootpada, ponajprije ostataka hrane u svojoj kuhinji u kojoj se dnevno priprema više od dvije tisuće obroka.S pomoću Griffon uređaja, proizvoda tvrtke Griffon Waste Management, ovaj se veliki sustav uspješno rješava i do tone ostataka hrane dnevno u svojoj kuhinji, na zelen i održiv način, uz puno manje troškove zbrinjavanja. Ovaj je pristup zbrinjavanju ostataka hrane potpuno inovativan u Hrvatskoj i u potpunoj prednosti nad postojećim rješenjima, po svojoj zelenoj održivosti te znatnim uštedama koje donosi. Usto, bolničko osoblje u sektoru pripreme hrane sada je i puno zadovoljnije jer nema više neugodnih mirisa koji su se prije stvarali.

- Neusporedivo je lakše funkcionirati! Prvo, više ne moramo skupljati kante s hranom s kojom često nismo znali gdje bismo. Nemamo nikakvog doticaja s otpadom, sve se trpa u stroj koji to vrti i pretvara u vodu, a stroj je maksimalno jednostavan za korištenje. Ono što je najvažnije, smanjujemo količinu biootpada. Zapravo, više ga i nema, pa nema ni plaćanja odvoza otpada i mi, u konačnici, nemamo apsolutno ništa s cijelim procesom zbrinjavanja ostataka hrane, što nam je nekada oduzimalo previše vremena i sredstava - rekao je za Glas Slavonije poznati osječki chef Tomica Đukić, kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, a posljednjih nešto više od godinu dana i osječkog KBC-a, po čemu je ta zdravstvena ustanova također jedinstvena.

Griffon uređaji koriste inovativnu zelenu tehnologiju za razgradnju ostataka hrane koja se zasniva na posebnoj smjesi mikroorganizama i enzima koji razgrađuju hranu do njezina potpunog raspadanja. Odnosno, složenim procesima komadići hrane pretvaraju se u vodu, koja se potom ispušta u postojeću kanalizaciju. Najjednostavnije rečeno - Griffon uređaji su kao kante za smeće koje nikada ne morate prazniti, ostaci hrane samo se ubace u stroj koji je instaliran odmah u profesionalnoj kuhinji, a uređaj sam dalje odradi cijeli posao.

Ovaj je način zbrinjavanja ostataka hrane potpuno inovativan u Hrvatskoj, a njegove su prednosti za okoliš i poslovanje smanjenje emisija CO2, smanjenje emisija metana, zatvaranje odlagališta, smanjenje nastanka biootpada, velike uštede i bez neugodnih mirisa i štetočina te u konačnici sretniji zaposlenici u profesionalnim kuhinjama.Ivan Alilović
GRIFFON UREĐAJ - INOVATIVNA TEHNOLOGIJA
Koristeći Griffon uređaj za zbrinjavanje ostataka hrane, KBC Osijek u samo mjesec dana zbrine 30 tona biootpada koji bi inače završio na odlagalištu, čime nestaje potreba i za kamionima koji su taj isti otpad ranije prevozili, zbog čega velike količine metana i CO2 ne završavaju u atmosferi.

Biootpad i njegovo zbrinjavanje globalni su ekološki, društveni i ekonomski problem današnjice. Prema podatcima Europske unije, 53 % biootpada dolazi iz kućanstava, ali isto tako veliki i često zanemareni dio biootpada dolazi iz sektora ugostiteljstva (12 %), proizvodnje (11 %), obrade (19 %) te 5 % iz veleprodaje. Vizija je tvrtke Griffon Waste Management spriječiti da do 47 posto takvog otpada bude zbrinuto s pomoću ove inovativne tehnologije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI MAJSTORI ZANATA

Važno je zadržati majstore kod kuće

2

ANTUNOVAC PROSLAVIO DAN OPĆINE

Četiri dana veselja, ni rezultat iz Berlina nije ih ozbiljnije poremetio

3

NISU ZA PUTNIKE, NEGO ZA OBUKU NOVIH VOZAČA

Tramvaji su opet na tračnicama