Osijek
ZANIMLJIV NAČIN PRIVLAČENJA BUDUĆIH POTENCIJALNIH STUDENATA NA PTFOS-u

"Noć znanosti" u Tvrđi privukla je brojne osječke gimnazijalce
Objavljeno 11. prosinca, 2021.

Noć znanosti" u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta (PFOS) Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u petak navečer privukla je učenike iz pet osječkih srednjih škola, mahom gimnazija. Atraktivni ambijent Tvrđe u noćnim satima dodatno je podgrijao intrigantnost ponuđenih sadržaja, koji su imali za cilj potaknuti mlade ljude za studij na ovom fakultetu. Profesori i znanstvenici ponudili su uistinu zanimljive sadržaje.

Nekada, prije koronakrize, u zapadnoj dijelu Tvrđe, gdje se nalazi fakultet, bila je velika gužva. Lani ove priredbe nije bile, a ove godine, zbog poštivanja epidemijskih mjera, broj učenika morao je biti ograničen. No, to ne znači da se svuda u kompleksu ovog fakulteta nije čuo žamor gimnazijalaca.

Kako nam je rekla prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Đurđica Ačkar, "Noć znanosti" održava se već treći puta. Otvaranjem svojih vrata Prehrambeno-tehnološki fakultet se obraća svojim budućim potencijalnim studentima i otkriva ime što sve mogu naučiti, ako upišu neki od studija na ovom visokom učilištu.

- Pokazujemo im radionice, ovaj puta vezane i uz hranu, poput piva, meda, čokoladu te proizvode od voća i povrća. Međutim, to nije jedino što se na našem fakultetu može naučiti. Učenici imaju prigodu vidjeti kako možemo koristiti čarobni svijet gljiva, ne samo u proizvodnji hrane, nego i u obradi otpada i drugim procesima. Ovdje mogu vidjeti i kako se uz pomoć gljiva može reciklirati otpad i iskoristiti ga za neke bolje namjene, a na jednoj radionici smo čak povezali znanost i ples, odnosno zakone fizike s našim profinjenim pokretima tijela. U vremenu prije pojave epidemije korone, "Noć znanosti" je bio pravi festival, imali smo pune hodnike i radionice, a zanimanje učenika je bilo uistinu veliko, rekla nam je Ačkar.

Osječki srednjoškolci mogli su nazočiti radionicama koje na kojima su se mogli upoznati s tehnologijom trodimenzionalnog ispisa (3D printer) u proizvodnji hrane. Imali su priliku i kušati čokoladne proizvode napravljene na taj način. Jedna od radionica nosila je naziv "50 nijansi pive". Bila je to prilika da se učenicima približe različite tehnologije proizvodnje piva. Poseban fenomen su gljive. Radionica "Supermoći gljiva" objašnjava koliko su ti mali organizmi svestrani i koliko toga mogu napraviti tako da čovjek ima koristi od njihova djelovanja, bez obzira je li riječ o proizvodnji hrane ili energije, odnosno razgradnji otpada. Gljive tako mogu proizvesti bioplin, ali i kefir. One iskorištavaju različite vrste supstrata, podloga na kojima se razvijaju i pretvoriti ih u različite nama korisne proizvode.

Mi smo na kraju završili na radionici "MoleCOOLarna GASTRONOMIJA". Tu smo se susreli s asistenticom Ivanom Ivić. Ona je, uz osobno sudjelovanje učenika, izvela pokus kojim su detektirani pektin i škrob. Ovoj radionici nazočili su učenici prvog razreda (nutricionisti) Tehničke škole "Ruđer Bošković". Prezentacija se odvijala u laboratoriju za vino koji vodi izv. prof. dr. sc. Anita Pichler, s Katedre za prehrambeno inžinjerstvo. Kako nam je objasnila, uloga ovog laboratorija je, između ostalog, biti na usluzi vinarima. "Noć znanosti" bila je prilika za upoznavanje s mnogim zanimljivim činjenicama. Naposljetku su nešto naučili i vaši novinari. D.Celing n

PLES I NEWTONOVI ZAKONI


Osim spomenutih sadržaja, učenici osječkih gimnazija i dviju strukovnih škola mogli su proširiti svoje znanje na jednoj od sljedećih radionica: "Noćno-moćno recikliranje", "Rasplesana znanost", "Memory²", "Od spektrofotometrije do elektrokemije" i "Čajevi i kozmetike Babe Mraz". U radionici koja je povezala ples i zakone fizike opisano je kako ples utječe na tijelo i što se događa u tijelu tijekom plesanja. Vjerojatno nikome tko je zaplesao nije palo na pamet da se plesanje može opisati pomoću Newtonovih zakona. Ova radionica je na zanimljiv način otvorila i tu temu.

Možda ste propustili...

PRIKUPILI DONACIJE ZA ODLAZAK NA SVJETSKO NATJECANJE

Robotičari ipak otputovali u Dansku

Najčitanije iz rubrike