Regija
IZOSTANAK POMOĆI DJECI S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Usluge dnevnog boravka za djecu nedostaju u 77 % općina
Objavljeno 11. prosinca, 2021.
VUKOVAR - Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići" organizirala je u četvrtak program "Učinimo zajedno da poteškoće postanu mogućnosti!", u čijem su okviru održane dvije radionice i panel-rasprava.

Budući da se kao organizacija civilnog društva, osim pružanja socijalnih usluga, ova udruga bavi i zaštitom prava djece s teškoćama u razvoju i socijalnim uključivanjem, prate procese donošenja javnih politika, analiziraju ih i zagovaraju potrebne promjene na osnovi relevantnih podataka i potreba utvrđenih istraživanjem.

U okviru panel-diskusije iznijeli su poražavajuće statističke podatke prema kojima, na temelju istraživanja provedenog na području cijele Hrvatske, usluge dnevnog boravka za djecu nedostaju u čak 77 posto općina, a usluge rane intervencije u 63 posto općina.

- Istraživanje koje je rađeno na 230.188 djece u dobi od rođenja do pete godine, govori kako bi 10,5 posto djece trebalo koristiti usluge rane intervencije, a uključeno ih je samo dva posto. Upravo stoga smo na radionice i panel-diskusiju pozvali donositelje odluka na nacionalnoj i lokalnoj razini, nadležna ministarstva, gradonačelnike i župane s istoka Hrvatske, od kojih su se samo rijetki odazvali. Od 26 pozvanih načelnika s područja Vukovarsko-srijemske županije nije došao nitko - rekla je Viktorija Matin, predsjednica "Vukovarskih leptirića".

Dodala je kako su čelnicima lokalne samouprave željeli pojasniti na koji način mogu pomoći djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima, i upoznati ih s problemima s kojima se redovito susreću, no odaziv je bio očekivano mali te su im još jednom i na taj način potvrdili kako su im djeca s teškoćama, osobe s invaliditetom i njihove obitelji uvijek na posljednjem mjestu.

- Pokazali su nam da ne žele ništa mijenjati, i mnogo im je bolje ako o tome ništa ne znaju, a posljedice, naravno, ne snose jer je kod nas to postalo posve normalno. Diskriminacija i uskraćivanje prava koja su nam zagarantirana Ustavom i svim drugim aktima, zapravo ne znače ništa i mrtvo su slovo na papiru - poručili su iz "Vukovarskih leptirića".

Matin je naglasila kako oni koji donose odluke još uvijek rade po modelu milosrđa, umjesto da sustavno rade na rješavanju brojnih problema s kojima se susreću.

- Udjeljuju nam mrvice na kojima im moramo biti beskrajno zahvalni, jer nas očito drže građanima drugog reda i teretom ovog društva. Sve im je važnije od djece s poteškoćama u razvoju - ocijenila je Matin.

Dragana Korpoš
IZOSTAJE KONTINUITET U PROJEKTIMA
Predsjednica “Leptirića” naglasila je kako je udrugama civilnog društva koje su pružatelji socijalnih usluga velik problem izostanak kontinuiteta u provedbi projekata.

- Ne temelju osobnih iskustava već 15 godina govorim što je potrebno promijeniti u sustavu, ali sve se često svodi ili na deklarativnu potporu ili potpuno ignoriranje. Izostanak odaziva goleme većine čelnika lokalne samouprave za nas je čin poniženja i jasno nam govori kako ih djeca s teškoćama u razvoju, a koja žive u njihovim sredinama, uopće ne zanimaju - rekla je Matin.

Možda ste propustili...

PREDAVANJE

Osmašima o ratu

KLUB HDZ-A BIZOVAC:

Ne rješava se problem vrtića

MEĐUNARODNI DAN OBITELJI

9. obiteljski višeboj u Slatini