Regija
PREDAVANJA VRHUNSKIH STRUČNJAKA

3. poslijediplomski tečaj “Sport i srce”
Objavljeno 28. svibnja, 2021.
ORAHOVICA

U organizaciji Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek i Hrvatskog kardiološkog društva, u Orahovici je počeo dvodnevni, treći poslijediplomski tečaj ‘‘Sport i srce‘‘, s iznimno zanimljivim predavanjima o srčanim bolestima i njihovu utjecaju na sport i sportaše te općenito o kardiovaskularnim bolestima. Otvaranju tečaja nazočili su dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Aleksandar Včev i prof. dr. Goran Krstačić kao voditelji tečaja te povjerenik Vlade RH za Grad Orahovicu Saša Rister.

- Kardiovaskularne bolesti najveći su javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama i Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj je od kardiovaskularnih bolesti u 2019. godini preminulo 42,5 posto od ukupno umrlih, odnosno 22.000 ljudi. Sport može biti dobra zaštita u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a s druge strane, u suvremenom sportu prati se trend velikog opterećenja sportaša, poglavito mladih, koje često nadilazi funkcionalne pričuve organizma, radi ostvarenja što boljih natjecateljskih rezultata, što često dovodi do ugroze zdravlja i života sportaša. Upravo zbog toga ponosni smo i sretni što smo organizirali ovaj tečaj - rekao je jedan od voditelja tečaja, dr. Goran Krstačić.

Povjerenik Vlade Saša Rister istaknuo je poticajnu suradnju Fakulteta i Grada.

- I ovim putem zahvaljujem dekanu Aleksandru Včevu na iznimnoj suradnji i svemu onome što je donio u naš grad, od samog fakulteta do gradnje ovoga centra, a uskoro će početi i srednjoškolski smjer fizioterapije, čime ćemo biti jedini u Hrvatskoj s prilikom zaokruživanja jedne cjeline od srednjoškolskog do najvišeg studijskog obrazovanja. Velika je čast imati ovdje ovakav tečaj s tako uglednim i stručnim ljudima. Siguran sam u daljnju više nego uspješnu suradnju Fakulteta i Grada - rekao je Rister. Tečaj je otvorio dekan Aleksandar Včev.

- Trenutačno svi najveći hrvatski stručnjaci iz područja kardiovaskularne djelatnosti i sportske kardiologije ovdje su, u Orahovici, dakle od Thalassoterapije Opatija, bolnica iz Splita i Zagreba te Slavonskog Broda i, naravno, naših stručnih fakultetskih predavača iz cijele Slavonije. Tako će naši studenti preko ovog tečaja od ovako stručnih ljudi dobiti najnovije informacije i usavršiti svoje znanje, što je prijeko potrebno u njihovom daljnjem obrazovanju - zaključio je Včev. V.G.
Možda ste propustili...

OSNIVAJU PROIZVOĐAČKU ORGANIZACIJU

Udruženi proizvođači jaja bit će konkurentniji

OBNOVILI VATROGASNE GARAŽE I DOM, NABAVILI VOZILA

DVD Feričanci proslavio je respektabilnih 130 godina

VINO I HRANA, BAČVATLON, HLADNO PIVO...

U zmajevačkim surducima prvi baranjski Vinatlon

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RENT-A-ČAJO MECANOVIĆ SAVJETUJE MLADENCE:

Žele li dobre svatove, na stolice moraju zaboraviti

2

JUBILARNO OKUPLJANJE

Babokijada deseti put okupila više generacija Baboka

3

OBLJETNICA SLAVNE POSTROJBE PROTUZRAČNE OBRANE, SRUŠILA 14 ZRAKOPLOVA JNA

30 je godina Šokačkog diviziona PZO-a