Novosti
DAN OČEVA: NEJEDNAKOST

Očevi diskriminirani u postupcima razvoda
Objavljeno 20. ožujka, 2021.
Diljem Hrvatske 19. ožujka obilježen je kao Dan očeva, u okviru kojega je istaknuta važnost ravnopravnog roditeljstva za stabilan razvoj djeteta. Upozoreno je i kako očevi nerijetko bivaju diskriminirani kao roditelji u postupcima razvoda braka.

Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj je 3321 dijete razvednih roditelja, od kojih je 2867 dodijeljeno na skrb majkama, očevima njih 325, a sretnika za koje u okviru institucije "zajedničkog skrbništva" brinu ravnopravno oba razvedena roditelja samo je 109. Paralelno, procjenjuje se kako je u Hrvatskoj 30 posto konfliktnih razvoda brakova s djecom u kojima se roditelji ne uspijevaju dogovoriti o organizaciji djetetova života. Tako na godišnjoj razini između 1200 i 1500 djece ne viđa jednoga roditelja, u pravilu oca, ili ga viđa daleko manje od sudske odluke.

"O važnosti očevog angažmana u odgoju vlastite djece i o ravnopravnoj podjeli obiteljskih obveza danas svjedoči niz istraživanja, kao i pozitivni primjeri iz europskih zemalja koje su prepoznale važnost zastupanja takvih vrijednosti. Važnost angažiranosti očeva u odgoju djece i ravnopravne partnerske podjele obiteljskih obveza sporim korakom postaju vrijednosti prepoznate među zaposlenim očevima i u Hrvatskoj. Osim toga, djeca koja odrastaju u obiteljima s ravnopravnom podjelom obiteljskih obveza sama će prenijeti takvu praksu i na vlastite obitelji", poručuju iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo koja je u partnerstvu s Hrvatskom komorom socijalnih radnika 2018. provela istraživanje "Iskustva očeva u postupku razvoda braka".

Ističe se kako je istraživanje ukazalo na to da su u slučajevima razvoda u Hrvatskoj očevi u daleko nepovoljnijem položaju u odnosu na majke. “U postupcima razvoda braka čak 91,94 posto djece ostaje živjeti s majkom. Kada se govori o razlozima za takvu situaciju, očevi navode nedovoljno vjere u vlastite roditeljske sposobnosti, smatraju da je majka bolji roditelj, kao i da se majke ionako favoriziraju kao roditelji. Samo 3,51 posto djece završava kod majke zbog nezaposlenosti oca te njih jednako toliko zato što djetetu majka može osigurati bolje uvjete stanovanja. Upravo iz tih razloga potrebna je veća uključenost očeva u programe podrške roditeljstvu koji se provode, između ostaloga, i u obiteljskim centrima. Oba roditelja imaju jednako pravo i jednake roditeljske dužnosti u slučajevima kada jedno od njih ne živi sa svojim djetetom”, zaključak je istraživanja. I.Solar
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana