Regija
MEĐUGENERACIJSKA SOLIDARNOST

Projekt za stotinu ljudi do 29 godina i stotinu iznad 54
Objavljeno 3. veljače, 2021.
Za osobe starije od 54 godine ponudit će se i prijevoz za njihove svakodnevne potrebe
PETRIJEVCI

Među 15 novoodobrenih projekata Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kojima je cilj povećati socijalnu uključenost i zapošljivost ranjivih skupina kako bi se potaknulo njihovo sudjelovanje u društvu, nalazi se i projekt Općine Petrijevci pod nazivom "Međugeneracijska solidarnost kroz kulturu i sport"

Vrijedan je 2.434.751,26 kuna uz intenzitet potpore od sto posto, potvrdili su iz Općine Petrijevci kojima su partneri na ovom projektu LAG Karašica, Općina Bizovac, Općina Koška i Općina Punitovci, a financiran je preko ITU mehanizma Urbane aglomeracije Osijek.

Kako podsjećaju, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava i obitelji je kao upravljačko tijelo Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020." objavilo drugu Odluku o financiranju za otvoreni, odnosno trajni Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb" koji se provodi u okviru Prioritetne osi 2 – Socijalno uključivanje, "Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, i borba protiv svih oblika diskriminacije". Ukupna vrijednost odabranih 15 projekata iznosi 27.375.331,57 kuna nepovratnih sredstava.

S obzirom na to da je svrha projekta razviti novu socijalnu uslugu, poboljšati socijalne, kognitivne i kreativne vještine, u petrijevački projekt njegovi kreatori namjeravaju uključiti najmanje sto osoba starijih od 54 godine i povećati njihovu socijalnu uključenost i kvalitetu života uvođenjem novih socijalnih usluga i provedbom prilagođenih kulturno-umjetničkih aktivnosti na području općina Petrijevci, Bizovac, Koška i Punitovci kao i uključivanje najmanje sto osoba mlađih od 29 godina iz ruralnih sredina u društveni život zajednice kroz razvoj i unaprjeđivanje njihovih znanja i vještina razvojem dodatnih sadržaja kako bi im se osigurao kvalitetniji život za ostanak u svojim mjestima.

U sklopu programa za osobe starije od 54 godine razvit će se i nova socijalna usluga prijevoza za njihove svakodnevne potrebe kako bi im pomogli u svakodnevnim aktivnostima koje zbog prometne izoliranosti i nedostupnosti javnog prijevoza nisu u mogućnosti ostvariti samostalno.

Lidija Aničić
Nove dvije mini teretane i dva vježbališta
“Projektom će se kroz različite radionice, poput radionica slame, ručnog rada, glazbenih i likovnih radionica, poboljšati kvaliteta života osoba iz ciljanih skupina. Uredit će se dvije mini teretane te dva vježbališta na otvorenom kako bismo ponudili novi sadržaj bavljenja fizičkim aktivnostima, posebno sportom radi očuvanja zdravlja i integracije u život lokalne zajednice. Isto tako će se za pripadnike ciljane skupine osigurati posjet kulturnim sadržajima na području Urbane aglomeracije Osijek te poticati volonterstvo i aktivizam u lokalnoj sredini”, poručuju iz petrijevačke Općine o projektu koji će trajati 22 mjeseca. Njega je u cijelosti pripremio LAG Karašica koji će ujedno i koordinirati njegovom provedbom.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana