Regija
SRETNI ZBOG NAGRADE

"Leptirići": Ovo je vjetar u leđa, vjera i nada da dobro uvijek pobjeđuje
Objavljeno 23. prosinca, 2019.
Udruga osnovana 2011. skrbi se o 180 djece od jedne do 18 godina
VUKOVAR - - Nastavljamo dalje jer nagrada nam daje vjetar u leđa, vjeru i nadu da dobro uvijek pobjeđuje - kaže Viktorija Matin, predsjednica Udruge roditelja djece s poteškoćama "Vukovarski leptirići", koji su u 2019. godini postali dobitnicima državne nagrade za humanitarni rad.
U udruzi kažu i da su "ponosni što su za svoj rad i trud dobili to vrijedno priznanje." Matin priznaje kako se na dodjeli nagrade krajem prošlog tjedna u Zagrebu rasplakala jer je bilo vrlo emotivno.


- Nagradu smo primili u suzama. Naime, tijekom prezentacije našeg rada odvrtjele su se slike teškog života, svega što smo morali proći da bismo stigli do uspjeha, do željenih promjena - rekla je i dodala da je nagrada kruna njihova rada.


Udruga "Vukovarski leptirići" osnovana je 2011. godine, a njezina predsjednica majka je uskoro 14-godišnjeg sina Lea koji boluje od teškog oblika cerebralne paralize i epilepsije.


- Leo je motiv, on je pokretač. Nama naša djeca daju snagu, kada je puno posla i problema, zbog njih sve možemo - kaže. Tijekom, naime, osam godina djelovanja došli su do pružanja usluga za 180-ero djece u prostoru od 579 "kvadrata" u Velebitskoj ulici u Vukovaru, s vrhunskom opremom - od didaktičkih igračaka i igrala, preko sofisticiranih uređaja, do bogato opremljene senzorne sobe i sportske dvorane.


- Kada smo počinjali, djeca su na istoku Hrvatske bila diskriminirana po svakoj osnovi. Danas djeca u Vukovaru imaju ranu intervenciju, psihološku podršku, metode koje se ne provode unutar sustava, plivanje, jahanje, sportske aktivnosti, igraonicu... Danas nam je mnogo lakše živjeti u našem gradu, danas se ne osjećamo kao građani drugog reda - kaže Viktorija Matin i dodaje da je iza njih, ali i nadalje pred njima - puno rada i odricanja kako bi djeci s poteškoćama pomagali i kako bi djeca imala osmijeh na licu.


Matin kaže i da je u udruzi trenutačno 25 zaposlenih, a pomažu i volonteri.


- Zahvalni smo svima koji su bili uz nas. Ključ za uspjeh je zajedništvo! Bez podrške ne bismo uspjeli - kaže i zahvaljuje Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Gradu Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, svim partnerskim organizacijama, podupirateljima, donatorima, volonterima i roditeljima "koji su dali dio sebe kako bi našim obiteljima omogućili kvalitetniji život." Osnovna je misija "Vukovarskih leptirića", istaknuli su u udruzi, socijalna i zdravstvena skrb za djecu s poteškoćama u razvoju.


- Mi želimo raditi, stvarati, doprinositi. Sustav pak, treba omogućiti terapije, koje su skupe, vrtiće, školu.... Mislim da će još godinama trajati dok mi pokažemo i dokažemo da je to zapravo, pravi način - rekla je Matin spominjući "silnu papirologiju, zastarjele pravilnike, koliziju u zakonima...", što je roditeljima stresno i naporno i često su posve iscrpljeni, no žele pomoći institucijama u pronalaženju rješenja.
- Ali kad vidimo da djeca napreduju i dolaze nam s veseljem, sretni smo - zaključuju.


Sanja Butigan
POSTOJE ZBOG BOLJITKA DJECE
U "Vukovarskim leptirićima" nužnu skrb dobivaju djeca iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, a Matin kaže da je djece s poteškoćama kojima su potrebni sve više. Osim stalnog širenja opsega usluga za djecu i roditelje, trenutačno je i u obnovi objekt udruge s obzirom na to da je riječ o zgradi obnovljenoj neposredno nakon Domovinskog rata, prije 20-ak godina. "Postojimo zbog boljitka djece", istaknula je Matin i dodala da su nakon osam godina postojanja u kojima je iza njih puno rada zadovoljni postignutim uz zajedništvo i podršku. "Najvažnije je da se svako dijete, kada se ustanovi teškoća, uključi na terapije što ranije jer je veća mogućnost napretka. Sada djeca i roditelji imaju sve na jednom mjestu, koristimo terapije koje su se u svijetu pokazale uspješnima dok u Hrvatskoj ne postoje - i rezultati su vidljivi, a to je za nas roditelje najvažnije", kaže. Inače, u "Vukovarskim leptirićima" djeca su od jedne do 18 godina, uglavnom s motoričkim oštećenjima, cerebralnom paralizom, epilepsijom, autizmom, Downovim sindromom...
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNI DAN DUNAVA

Dunav Fest krajem lipnja u Vukovaru

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista pedaliralo je planinom

ČELNIK ŽO HSU-a VINKOVIĆ PORUČIO UNIVERZALU:

"Jedva čekam sudski postupak vezan uz klevetu"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LJETNI VOZNI RED

Autobus vozi i do Gradskih bazena

2

OSNOVNE ŠKOLE ŽUPANJSKE POSAVINE

Ispratili su 292 osmaša, upisali 286 prvašića, za sada ukupno 2236 đaka

3

JAVNOLINIJSKI PRIJEVOZ DOSTUPAN SVIMA

Prodaja prijevoznih karata porasla 91 %