Regija
POMOĆ DJECI

Komuniciraju pogledom oka ili simbolima
Objavljeno 30. kolovoza, 2019.
Vukovarski leptirići su počeli edukaciju djelatnika koji rade s djecom u Vukovaru i Osijeku
VUKOVAR

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići počela je edukaciju o potpomognutoj komunikaciji i asistivnoj tehnologiji.

Edukaciju provodi E-Glas iz Rijeke, s tim da će biti educirano šest stručnih djelatnika udruge i po dvije učiteljice/stručne osobe iz Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark Osijek, i OŠ Josip Matoš iz Vukovara.

Viktorija Matin, predsjednica Vukovarskih leptirića, naglasila je kako žele osigurati komunikatore kako bi se s djecom radilo u udruzi, ali i u školama na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

- Pravo na komunikaciju pripada u osnovna ljudska prava, pa mi roditelji želimo omogućiti našoj djeci da mogu ukazati na ono što ih tišti i boli te izraziti želje i potrebe. Roditeljima to mnogo znači, a uz partnerske odnose i suradnju više institucija može se učiniti mnogo - izjavila je Matin.

Ova udruga posjeduje komunikator kojim se upravlja pogledom oka, a ima i komunikatore kojima se upravlja pomoću simbola. Matin je istaknula kako bi za dvije škole u Osijeku i Vukovaru komunikatore uskoro trebalo osigurati resorno ministarstvo.

- Naša udruga ima 186 djece različitih dijagnoza i potreba i različite dobi. Većina ih je neverbalna, pa su nam ovi komunikatori prijeko potrebni - poručila je.

Marina Popić, radna je terapeutkinja u udruzi i jedna od šest stručnih djelatnika Vukovarskih leptirića koji će proći edukaciju. Istaknula je kako moderna oprema pomaže kod verbalizacije, odnosno kada im dijete dođe na terapiju može stupiti u interakciju s terapeutom, jer pomoću posebne opreme dolazi do neverbalne komunikacije.

- Iznimno nam je važno što na ovaj način dijete može izraziti emocije, frustracije, želje i potrebe. Kod djece s poteškoćama u razvoju ključna je igra i bitno nam je stvaranje elemenata u igri na temelju kojih nam djeca mogu poručiti, primjerice kada žele piti vodu ili otići na toalet, što nam posebno pomaže u terapiji - pojasnila je Popić.

Mirela Posarić, ravnateljica OŠ Josipa Matoša, navela je kako je potpomognuta komunikacija postala standard u nastavi s djecom s poteškoćama u razvoju.
- Ne možemo si to svi priuštiti, no uz pomoć udruga i institucija jasno je kako će nam ovi uređaji mnogo pomoći u radu. Defektolozi u našoj školi još uvijek prolaze edukaciju i vjerujem kako ćemo, nakon što dobijemo komunikatore, djeci osigurati kvalitetniju nastavu - rekla je Posarić.

Dragana Korpoš
OPREMU PRILAGOĐAVAJU POTREBAMA
Za edukaciju djelatnika zadužen je Ivo Zubčić iz E-Glasa, koji je naveo kako je riječ o naprednoj tehnologiji i opremi te je nužno da se osobe koje rade s djecom s poteškoćama u razvoju dobro educiraju kako tehnologija funkcionira i osigurava im komunikaciju s djecom. “Svako dijete ima drugačije potrebe i načine komunikacije. Neka to čine uz dodir prstića, neka uz pomoć tipkovnica, a neka samo uz pomoć pogleda. Ta je tehnologija iznimno zahtjevna i u Hrvatskoj postoji deset godina. Riječ je o uređaju koji skenira oko i na taj način s korisnikom se može raditi sve - od komunikacije i pisanja na računalu, pa do korištenja interneta”, pojasnio je, dodajući kako djelatnici moraju znati prilagoditi opremu svakom djetetu individualno.
Možda ste propustili...

FINALE MAT LIGE

Drugi u MAT ligi

DVIJE AKIJE CRVENOG KRIŽA

Još 78 doza krvi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CIJELI LIPANJ SLAVE DAN GRADA

U 28 dana u Našicama
više od 60 događaja

2

USPJEH RIBOLOVNO-ŠPORTSKE UDRUGE ‘’UDICA’’ DONJI MIHOLJAC

Seniori i juniorke plasirali se na Kup Hrvatske

3

AKCIJA PLANINARSKOG DRUŠTVA “KRNDIJA”

Planinarske putove kroz šumu očistili od smeća