Novosti
PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar
Objavljeno 19. travnja, 2024.
Predsjednik Republike Zoran Milanović na konferenciji za novinare poručio je da je upozorenje Ustavnog suda prema kojem ne smije biti mandatar ni premijer - priprema za državni udar. “Želio bih umiriti građane koji su ljuti i reći im da ono što su čuli je da Ustavni sud može to reći, ali ne može ništa napraviti, izbori su gotovi”, kazao je Milanović dok se istovremeno iza njega u dvorani na Pantovčaku na ekranu vrtjela ista fotografija Šeparovića i HDZ-ovaca Branka Bačića, Olega Butkovića i bivšeg gradonačelnika Korčule Andrije Fabrisa koje je ranije objavio na Facebooku. Prije mjesec dana mogli su prijetiti i to su radili, dodao je, ali više ne. “Ovo neće proći. Hrvatski sabor većinom svih zastupnika za mandatara može odrediti bilo koga. Protiv toga nema pravnog lijeka. Gotovo je. Ne moram ja biti mandatar, ne radi se ovdje o meni, ali neće im ovo proći”, rekao je Milanović.

Ne slaže se s onima koji kažu da je ovo upozorenje državni udar, ali smatra da je “priprema za državni udar”. “Ovo je predradnja da sutra, recimo, Plenković, kum korupcije u Hrvatskoj, kad treba napustiti Banske dvore, kaže da ima odluku Ustavnog suda i da to ne želi napraviti. Sabor je u ovom pogledu iznad svega, ta priča da je Ustav iznad hrvatskih ljudi, to može smisliti samo čudan um”, izjavio je Milanović. Pozvao je sve one koji su do izbora bili antikorupcijska oporba da sad pokažu tu dosljednost.

“Ovo je posljedica paničnog straha Plenkovića i zato ova reakcija. Spriječit ćemo pokušaje da se razbije volja birača”, dodao je upitavši što je sljedeće. “Hoće mi uzeti državljanstvo? To ne može tako dalje”, naglasio je. H