Novosti
OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA VRO BLJESAK

Rafalei iznad Okučana u počast palim braniteljima
Objavljeno 1. svibnja, 2024.
1. svibnja 1995. u manje od 32 sata hrvatske su snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija

Članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji, državni vrh i mnoštvo građana u Okučanima su svečano obilježili 29. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Bljesak, kojom je nakon četiri godine srpske okupacije oslobođena zapadna Slavonija.

Kod spomen-obilježja Kristalna kocka vedrine na 51 kocku vedrine hrvatski branitelji i građani položili su cvjetove za 51 hrvatskog branitelja poginulog u akciji Bljesak. Među njima je bio i brigadni general Rudolf Perešin, zapovjednik eskadrile borbenih aviona, koji je poginuo u MiG-u 21 kojim je prebjegao iz JNA. U Bljesku je predvodio prvu masovnu borbenu misiju hrvatskog zrakoplovstva. Okučane i cijelu Hrvatsku u nedjelju su prvi put preletjeli i novi borbeni zrakoplovi Rafalei.

Taj je prelet u Okučanima izazvao posebne emocije, miješali su se ponos, sreća i tuga za poginulim braniteljima. "Ovaj prelet iznad Okučana ogromna je simbolika. Rafalei su cijeloj Hrvatskoj sada pokazali ozbiljnost i snagu hrvatskih Oružanih snaga, koje ćemo i dalje modernizirati i to je prioritet", rekao je ministar obrane Ivan Anušić. Prisjetio se svog sudjelovanja u Bljesku, te čestitao i zahvalio braniteljima na toj velikoj pobjedi koja je bila uvod u akciju Oluja. Uz brojne branitelje proslavi hrvatske pobjede u Bljesku i oslobođenja zapadne Slavonije nazočio je i velik broj mladih. "Važno je da su mladi danas mogli čuti sve o ovom važnom, povijesnom danu i da to poštuju", kazao je ministar obrane.

U proslavi su sudjelovali i predsjednici Vlade, države i Sabora, Andrej Plenković, Zoran Milanović i Gordan Jandroković, koji su kod Kristalne kocke vedrine položili vijence i zapalili svijeće. 

Premijer Plenković zahvalio je braniteljima na slobodi. Rekao je da u Okučanima odaju počast svim poginulima i njihovim obiteljima, onima koji su najviše dali za domovinu, 29 godina nakon Bljeska, kojim su Hrvatska vojska i policija oslobodili tada privremeno okupirano područje zapadne Slavonije. "Znat ćemo čuvati Hrvatsku i zato smo kupili 12 novih aviona Rafale. Njihov prelet iznad Okučana odavanje je posebne počasti palim hrvatskim braniteljima. Drago nam je da će, zahvaljujući odlukama naše vlade, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo s 12 višenamjenskih borbenih aviona, najsuvremenijih, najmodernijih, omogućiti Hrvatskoj jačanje svojih obrambenih sposobnosti, snagu odvraćanja kakvu nikada do sada nismo imali i sigurnost hrvatskog neba, mora i kopna sljedećih 40-ak godina", kazao je. Milanović nije davao izjave. Jandroković je poručio kako je važno podsjećati nove naraštaje na događaje iz Domovinskog rata. "Dužni smo ih se sjećati, u spomen na te ljude biti ovdje zajedno", rekao je.

Na svečanosti su pročitana imena svih poginulih u Bljesku, a u crkvi sv. Vida služena je misa za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

Igor Bošnjak
“ZADUŽILI SU NAS”

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina čestitali su svim pripadnicima hrvatske policije i vojske te svim braniteljima 29. obljetnicu VRO Bljesak, posebice odavši počast svim hrvatskim redarstvenicima i njihovoj vrijednoj ulozi u Domovinskom ratu. “Bez njihova sudjelovanja Bljesak ne bi bio tako veličanstvena operacija kakva jest i kakvom ćemo je zauvijek pamtiti”, naglasili su. Zahvalili su njihovim obiteljima jer su “iznjedrile istinske heroje, koji su ljubav prema domovini i svojim sunarodnjacima stavili ispred svega”. “Zadužili su nas, a i buduće naraštaje, da svojim zalaganjem i trudom odamo počast njihovoj žrtvi i očuvamo one vrijednosti za koje su se borili”, ističu.

Možda ste propustili...

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA HRVATSKOG SABORA

35 zastupnika stavilo mandat u mirovanje ili dalo ostavku

PORUČILI DA ĆE SE BORITI ZA INTERESE HRVATSKOG NARODA

SDP predstavio listu za Europski parlament

Najčitanije iz rubrike