Svijet
UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane
Objavljeno 19. travnja, 2024.

NATO saveznici složili su se u petak Kijevu osigurati dodatne sustave protuzračne obrane, rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg nakon posebnog sastanka savezničkih ministara obrane s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Osim Patriota, postoji i drugo oružje koje saveznici mogu osigurati, uključujući SAMP/T (francuski sustav), a mnogi drugi koji nemaju dostupne sustave obećali su pružiti financijsku potporu za njihovu nabavu za Ukrajinu", rekao je Stoltenberg novinarima u Bruxellesu.

Zelenskij je zatražio sastanak budući da se njegova zemlja suočava s nedostatkom streljiva i uskraćenjem ključnog financiranja iz SAD-a, koje u Kongresu mjesecima blokiraju republikanci, dok EU ne isporučuje streljivo na vrijeme.

On je članicama NATO-a rekao u petak da je Ukrajini potrebno najmanje sedam sustava Patriot ili drugih vrhunskih protuzračnih obrambenih sustava za suprotstavljanje ruskim zračnim napadima, pozivajući ih da pojačaju vojnu pomoć Kijevu.

U emotivnom govoru putem videoveze ukrajinski čelnik opisao je trenutnu razinu inozemne pomoći kao "vrlo ograničenu" i rekao da Izrael nije bio prepušten sam sebi tijekom masovnog zračnog napada Irana u subotu.

"(Ruski predsjednik Vladimir) Putin mora biti spušten na zemlju, a naše nebo mora ponovno postati sigurno.. I to u potpunosti ovisi o vašem izboru... (o) izboru jesmo li doista saveznici", rekao je Zelenskij u svom govoru.

Stoltenberg nije ulazio u detalje koliko će novih sustava protuzračne obrane Ukrajina dobiti, ali je rekao da očekuje nove objave u narednim danima.

"Pomoć je na putu. I očekujem da će još pomoći i podrške biti objavljeno u vrlo skoroj budućnosti", rekao je novinarima.

Prošlog tjedna Njemačka se obvezala isporučiti Kijevu treći sustav Patriot iz svojih vojnih zaliha.

Sjedinjene Američke Države imaju najveći broj sustava Patriot u svojim zalihama. U Europi, države poput Španjolske i Grčke posjeduju sustave za protuzračnu obranu Patriot. H

Možda ste propustili...

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

RAVNATELJ GRANIČNE POLICIJE BIH MIRKO KUPREŠAKOVIĆ:

Broj ilegalnih migranata u BiH porastao za 70 posto

Najčitanije iz rubrike