Pakiranje luka u Lipovcufoto: Marija Lešić Omerović
Podravka Agri

Pune se skladišni kapaciteti u Lipovcu: Ovogodišnji prinosi krumpira i luka su vrhunski

Ove su godine imali 75 hektara pod lukom i 50 hektara pod krumpirom

LIPOVAC

U povodu uspješnog završetka berbe krumpira i luka na oranicama Podravke Agri, rezultati ovogodišnje proizvodnje predstavljeni su u skladištu i pakirnici u Lipovcu, a kapacitete za skladištenje i očuvanje kvalitete domaćeg povrća obišla je i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić u pratnji zaposlenika i suradnika. Skladište u Lipovcu, istaknula je, središte je povrtlarske proizvodnje PIK-a Vinkovci, izrazivši zadovoljstvo što ona raste, a upravo se na njoj temelje ambiciozni planovi. “Osobito je važno to što smo u proteklih nekoliko mjeseci otklonili sve tehničke poteškoće koje su duži niz godina sprječavale da skladištenje na ovoj lokaciji bude efikasno i omogući čuvanje povrtlarskih kultura tijekom cijele zime”, kazala je. Kvalitetno skladištenje proizvoda (luk se čuva na 3 stupnja Celzijeva), koji su u izvrsnom stanju, omogućuje njihovu prodaju u vrijeme kada im je cijena najpovoljnija.

Bolji od EU prosjeka

“Na temelju ostvarenih rezultata samouvjereno možemo u nadolazećoj sjetvenoj sezoni planirati daljnji rast proizvodnje, osobito krumpira, luka i rajčice za samu Podravku, a vjerujem i drugih povrtlarskih kultura. Povrtlarstvo koje u ovom kraju ima jako dugu tradiciju ratarska je grana i ratarska djelatnost na koju snažno računamo i u budućnosti”, zaključila je Dalić.

Martina Dalić i Igor Andraševićfoto: Marija Lešić Omerović

Martina Dalić i Igor Andrašević

Marija Lešić Omerović

TEŠKO NALAZIMO RADNIKE ZA RAD U POLJOPRIVREDI

Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke

 

Rast proizvodnje i proširenje površina za sadnju povrtlarskih kultura vjerojatno će, kazala je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, utjecati i na povećanu potrebu za radnicima, no i tu se, napominje, javlja problem. “Nažalost, i ovdje osjećamo ono s čim se borimo i u našim drugim proizvodnjama, a to je da vrlo teško pronalazimo radnike koji su voljni raditi u poljoprivrednoj proizvodnji. Radi se o teškom i zahtjevnom poslu, jer riječ je o tvornici pod vedrim nebom, pa je, nakon što je Podravka preuzela ova poduzeća, došlo do povećanja plaća i materijalni položaj naših radnika svakako je prioritet Podravke”, poručila je. O tome će se itekako voditi računa, sve će biti usklađeno s ostvarenim rezultatima proizvodnje i upravo zbog toga, poručila je, i planiraju njezin rast i ostvarenje što boljih prinosa koji će rezultirati željenim ciljem.

Igor Andrašević, direktor ratarstva Podravke Agri, što uključuje i povrtlarsku proizvodnju, skladište i pakirnicu Lipovac, uz ratarstvo i povrtlarstvo na poljima te sjemenarstvo i proizvodnju rajčice u staklenicima, govorio je o ostvarenim rezultatima. S ukupno 75 hektara oranica Vupika i PIK-a Vinkovci u skladište u Lipovcu isporučeno je 3500 tona luka. Izrazio je zadovoljstvo ostvarenim prinosima od gotovo 50 tona po hektaru. Pod krumpirom je bilo 50 hektara, proizvedeno ga je 2300 tona, od čega je, uz konzumni, 20 posto bio krumpir za proizvodnju čipsa. “Prinosom krumpira od 55 tona po hektaru, što je 50 posto veći prinos u odnosu na prosjek EU-a, iznimne kvalitete, mi se zaista možemo i trebamo pohvaliti. Čestitam timu koji je uložio izniman napor da bi ovakva roba ušla u skladište i pakirnicu Lipovac”, kazao je.

Podno skladište u Lipovcufoto: Marija Lešić Omerović

Navodnjavanje

Za postizanje tih rezultata, uz znanje i volju koju imaju, Andrašević je istaknuo i potrebu određenih ulaganja, prije svega povećanja površina pod navodnjavanjem. Tvrtka Podravka Agri već je ove godine pokrenula taj proces. Trenutačno su u procesu na 1170 hektara na površinama Belja, posljednjih nekoliko godina podizali su sustave navodnjavanja na površinama PIK-a Vinkovci, a proces se pokreće i na području Vupika, gdje će se također podizati sustavi za navodnjavanje. Suše su, napominje, sve češće, postale su već i uobičajene, i moraju djelovati na takav način, s povećanom tehnologijom i mehanizacijom. Iako je Podravka Agri najveći proizvođač luka u Hrvatskoj, Andrašević napominje da se proizvodi samo trećina domaćih potreba, i luk se većinom uvozi.

“Rezultati našeg rada pokazuju da možemo povećati proizvodnju i ove smo godine, unatoč tome što smo bili dva puta pogođeni ledom na vinkovačkom i vukovarskom području, gdje smo imali štete na luku, dostigli prinose od 50 tona, što je po meni vrlo značajno”, poručio je. Ipak napominje da nije dovoljno samo proizvoditi sirovinu, potrebno je stvoriti proizvod.

Pakiranje luka u Lipovcufoto: Marija Lešić Omerović

“Mi moramo ulaziti u prerade i ovdje je cilj ne samo pakiranje luka koji je gotov proizvod, i mi u budućnosti nećemo na tome stati. Moramo ići u preradu da bismo mogli iskorištavati našu sirovinu, a ne ju samo izvoziti. Nadam se da ćemo za pet godina moći reći da smo proizveli 300.000 tona manje pšenice i proizveli puno više drugih kultura koje su nama potrebne, i rekao bih – kvalitetnije od onoga što mi uvozimo”, zaključio je. 

10.000 TONA SKLADIŠNIH KAPACITETA

“Kapaciteti podnog skladišta za luk u Lipovcu je 5000 tona, a za paletno skladištenje, odnosno box-palete približno 5000 tona, tako da dolazimo do približno 10.000 tona, što je, rekao bih, respektabilna brojka”, ističe direktor ratarstva Podravke Agri Igor Andrašević. Na površinama PIK-a Vinkovci već je posijano 20 hektara ozimog luka, a planovi za krumpir znatno su veći i ide se u smjeru povećanja proizvodnje. Iskoristili su skladišne kapacitete za luk, a za krumpir još imaju mjesta i u tome će se smjeru ići. Istaknuo je iznimnu važnost položaja Lipovca, i odličnog logističkog mjesta skladišta i pakirnice, smještenih uz autocestu Zagreb - Lipovac, što omogućuje vrlo brzu otpremu robe u jugoističnu i srednju Europu.