Čvarak fest u Staračkom domu u Belom Manastiru
Korisnici belomanastirskog Doma za starije uživali u svježe istopljenim čvarcima i kobasicama
Čvarak fest je u Domu za starije i nemoćne osobe već postao tradicija
Već tradicionalno, u Domu za starije i nemoćne osobe u Belom Manastiru održan je, ni manje ni više - Čvarak fest.
Nije, doduše, bilo kao nedavno u Karancu na Zimskom vašaru, ali korisnici usluga belomanastirskog Doma uživali su u svježe istopljenim čvarcima, ukusnim kobasicama, kruhu s masti i krofnama punjenim pekmezom. Nekoliko dana nestrpljivo su iščekivali najavljenu im manifestaciju i, unatoč ne baš ugodnoj temperaturi, spremno zauzeli pozicije u dvorištu Doma. A zaposlenici Doma zavrnuli su rukave. I dok je muški dvojac strpljivo miješao čvarke u dvama kotlovima, dio “ekipe” pravio je kobasice, a zaposlenice vrijedno pripremale krofne.
- Pripremili smo 150 kilograma leđne slanine i dvije svinjske polutke od 100-tinjak kilograma. Svi su proizvodi svježi i pripremljeni po domaćim receptima - kaže Marija Matišić-Kosanović, voditeljica Odsjeka kuhinje u Domu za starije i nemoćne, dodajući kako se čvarci tope “u pet tura”, te kako će ukusnih delicija biti dovoljno za sve. Uz kruh namazan svinjskom mašću, red na porciju čvaraka i kobasica čekao je vlč. Žarko Akrap, koji je u Domu već nekoliko mjeseci.
- Sve je fino i slasno. Radujem se čvarcima i kobasicama - istaknuo je. A u konzumaciji smo nakratko prekinuli Nedjeljka Uzelca.
- Čvarci nisu dobri. Odlični su - šaljivo ih je ocijenio, dodavši kako mora pohvaliti i majstora koji je zamiješao kobasice. S korisnicima je bio i ravnatelj Doma Tomislav Peran.
- Čvarak fest u našem je Domu postao svojevrsna tradicija, jer ga održavamo već četvrti put. Vesele se i zaposlenici i korisnici, jer je to način da im približimo toplinu obiteljskog doma, kojeg se svi rado sjećaju. Ovdje su većinom ljudi iz Baranje, a svinjokolje su desetljećima baranjska tradicija, kao i topljenje čvaraka - rekao je Peran, potvrdivši kako su sve kobasice i čvarke proizveli njihovi zaposlenici, zahvalivši svima koji su se dodatno angažirali da ovaj događaj uspije.