Cijene na karanačkom Zimskom vašaru kao lani: Ni za svačiji džep, ni astronomski skupo
Cijena čvaraka bila je od 20 do 40 eura, kulenove seke 30, kobasice 15 eura, šunke i slanine 20 eura
Održan je još jedan karanački Zimski vašar, a u sklopu njega i Čvarak fest - natjecanje u topljenju čvaraka.
Šesnaesta je to manifestacija koju na poljani kod mjesne crkve sv. Donata suorganiziraju Udruga čuvara starih zanata i TZ Baranje, a nikada dosad nije bilo upitnije njezino održavanje. Organizatori su se, petnaestak dana uoči planiranog termina, već pomalo ''predali'', ali su od ''predaje'' odustali nakon što je objavljeno ukidanje ograničavajućih mjera vezanih za ASK. Osim toga, upitne su bile i cijene suhomesnatih proizvoda, budući da su kolale priče kako će one dostići astronomske iznose. Unatoč nagađanjima, cijene čvaraka i suhomesnatih proizvoda (prosječno gledano) nisu ''otišle u nebo'', premda su pojedinci za kilogram čvaraka tražili i po 40 eura. Uobičajene cijene kretale su se od 20 do 30 eura za kilogram, a većinom su prodavani u pakiranjima od 200 grama. Nije, doduše, ni to za svačiji džep, no već oko 13 sati većina je čvaraka - nestala. Kobasice su prodavane za 15 eura, za kilogram kulena prodavači su tražili između 40 i 45 eura, nešto jeftinije bile su kulenove seke (30-ak eura), pečenice su stajale 20 eura, a šunke i slanine 20 eura. Cijene na karanačkom Zimskom vašaru usporedili smo s prošlogodišnjim cijenama na istoj manifestaciji, a zaključak je kako se nisu mijenjale. Suhomesnate proizvode prodavalo je nešto manje baranjskih proizvođača nego što je to bilo lani. Razlozi su razni, a dva su najčešća. Jedan od njih, dakako, nestašica je sirovine kod pojedinih proizvođača, odnosno donedavna zabrana prometa mesa, dok su drugi razlog dokumenti potrebni za javnu prodaju. No, baranjske su prodavače zamijenili Slavonci, tako da suhomesnate ponude nije manjkalo. Jedan od malobrojnih štandova sa suhomesnatim proizvodima (i čvarcima) baranjskih proizvođača bio je onaj Braniteljske radne zadruge Bikuš iz Kotline. I njihove su se cijene uklapale u vašarski prosjek.
- Svake nedjelje naše proizvode prodajemo na osječkoj ''autopiji'', pa kupci dobro znaju da cijene nismo mijenjali. Istina je da su u Karancu naši čvarci 20 eura za kilogram, nešto skuplji nego što prodajemo u Osijeku, ali smo se prilagodili ostalima. Da budem iskrena, to je nešto skuplje nego što bi trebalo biti - kazala je Melinda Kovač iz kotlinskog BRZ-a Bikuš, naglašavajući kako ostale proizvode nisu poskupljivali unatoč činjenici da su od rujna bili ''u zabrani''.