Glas Slavonije
IVICA GETTO

Filip Golubov, Senata Majić, Boban Đurić i Nada Đurić

IVICA GETTO
IVICA GETTO
NENAD MILIć
NENAD MILIć
NENAD MILIć
NENAD MILIć
NENAD MILIć
Baranjska su jela za prste polizat
IVICA GETTO
27.10.2025., 10:00
Ivica Getto
4. MJESEC BARANJSKE KUHINJE

Baranjska su jela za prste polizat

Rekordan broj sudionika, bogata i šarolika gastroponuda jamac su za nastavljanje održavanja ove manifestacije

Završena je četvrta manifestacija Mjesec baranjske kuhinje, koju su, kao zajednički projekt, suorganizirale neformalno udružene turističke zajednice s područja Baranje (TZ Baranje, TZ Općine Bilje-Kopački rit i TZ Općine Draž).

Obilježili su je rekordan broj sudionika te bogata i zanimljiva tradicionalna gastroponuda.

- Iz godine i godinu sve je više sudionika, pa je svih šest radionica bilo popunjeno znatno prije nego što je počelo. Na svakoj je bilo više od 30 sudionika, a neke su privukle i više od 50 znatiželjnika željnih naučiti nešto novo i kušati tradicionalne baranjske delicije - kaže Senata Majić, direktorica TZ Općine Bilje-Kopački rit, nastavljajući kako su gosti stizali iz raznih krajeva Hrvatske, od Istre do Srijema, te kako je svaka radionica započinjala prilično obilnim baranjskim doručkom, što se pokazalo - punim pogotkom. Majić podsjeća da je, u sklopu istog projekta, baranjska kuhinja lani prezentirana u Betini, na otoku Murteru, te kako bi se slično predstavljanje trebalo održati i iduće godine na nekoj drugoj, najvjerojatnije morskoj, destinaciji.

- Svaku radionicu ove je godine posjećivala i ekipa iz Druge srednje škole Beli Manastir, koja je bilježila sve recepte, na temelju čega planiramo izdati knjigu - rekla je, konstatiravši kako će Mjesec biti nastavljen i iduće godine, kao velik doprinos baranjskoj gastronomiji, koja je, na neki način, baranjski top-proizvod. A nakon pilećeg paprikaša s trgancima, šarana na rašljama, babuški u tanjurači, gužvara, sarme... čast da zatvori ovogodišnju manifestaciju imao je perkelt od štuke i soma te, dakako, riblji paprikaš. U Šokačkoj kući u Topolju goste su dočekale krvavice (rižnjače) s kiselim kupusom i domaćim kruhom. Zbog lošeg vremena karavana se preselila u Dom kulture u Gajiću, gdje se Boban Đurić pripremao za kuhanje perkelta i paprikaša.

- Za prste polizat - jedan je od komentara sudionika koji sasvim dovoljno govori o baranjskim gastrovratolomijama.

PERKELT, NEKADA JELO ZA GOSPODU

- Perkelt se prije nije tako često jeo. Bilo je to svečanije jelo, pomalo gospodsko. Glavni su sastojci, kao i danas, bili na kockice ili male potkove izrezani som ili štuka, a recept je ostao nepromijenjen. Na masti ostaloj od prženja slanine dinsta se luk, na koji se stavlja riba, začini te doda malo vode i kuhana rajčica. Sve skupa kuha se 20-ak minuta. Uz perkelt se uvijek posluživalo domaće tijesto sa sirom i vrhnjem, “ukrašeno” komadićima pržene slanine - objašnjavao je Đurić, čija je majka Nada istovremeno sudionicima radionice pokazivala kako se pravi domaće tijesto. Prije toga bila je ispekla gibanice s višnjama, jabukama i bundevama. Kako bi topoljsko-gajićki dio manifestacije imao još baranjskiji štih, u prikrajku se “krčkao” standardni riblji paprikaš...

#Mjesec Baranjske Kuhinje
Povezani članci
Nastavio se Mjesec baranjske kuhinje: Sarma u ćupu, riba u zemljanoj tanjurači...
gastroradionica
Nastavio se Mjesec baranjske kuhinje: Sarma u ćupu, riba u zemljanoj tanjurači...
Mjesec baranjske kuhinje 2025. OPG Šandor Juhas, Zmajevac
Gastronomske vratolomije
Na Mjesecu baranjske kuhinje gosti naučili pripremiti pileći paprikaš i šarana na rašljama
Pileći paprikaš, sarma, perkelt od štuke, čikoši...
4. MJESEC BARANJSKE KUHINJE
Pileći paprikaš, sarma, perkelt od štuke, čikoši...
×