Baranjska su jela za prste polizat
Rekordan broj sudionika, bogata i šarolika gastroponuda jamac su za nastavljanje održavanja ove manifestacije
Završena je četvrta manifestacija Mjesec baranjske kuhinje, koju su, kao zajednički projekt, suorganizirale neformalno udružene turističke zajednice s područja Baranje (TZ Baranje, TZ Općine Bilje-Kopački rit i TZ Općine Draž).
Obilježili su je rekordan broj sudionika te bogata i zanimljiva tradicionalna gastroponuda.
- Iz godine i godinu sve je više sudionika, pa je svih šest radionica bilo popunjeno znatno prije nego što je počelo. Na svakoj je bilo više od 30 sudionika, a neke su privukle i više od 50 znatiželjnika željnih naučiti nešto novo i kušati tradicionalne baranjske delicije - kaže Senata Majić, direktorica TZ Općine Bilje-Kopački rit, nastavljajući kako su gosti stizali iz raznih krajeva Hrvatske, od Istre do Srijema, te kako je svaka radionica započinjala prilično obilnim baranjskim doručkom, što se pokazalo - punim pogotkom. Majić podsjeća da je, u sklopu istog projekta, baranjska kuhinja lani prezentirana u Betini, na otoku Murteru, te kako bi se slično predstavljanje trebalo održati i iduće godine na nekoj drugoj, najvjerojatnije morskoj, destinaciji.
- Svaku radionicu ove je godine posjećivala i ekipa iz Druge srednje škole Beli Manastir, koja je bilježila sve recepte, na temelju čega planiramo izdati knjigu - rekla je, konstatiravši kako će Mjesec biti nastavljen i iduće godine, kao velik doprinos baranjskoj gastronomiji, koja je, na neki način, baranjski top-proizvod. A nakon pilećeg paprikaša s trgancima, šarana na rašljama, babuški u tanjurači, gužvara, sarme... čast da zatvori ovogodišnju manifestaciju imao je perkelt od štuke i soma te, dakako, riblji paprikaš. U Šokačkoj kući u Topolju goste su dočekale krvavice (rižnjače) s kiselim kupusom i domaćim kruhom. Zbog lošeg vremena karavana se preselila u Dom kulture u Gajiću, gdje se Boban Đurić pripremao za kuhanje perkelta i paprikaša.
- Za prste polizat - jedan je od komentara sudionika koji sasvim dovoljno govori o baranjskim gastrovratolomijama.