Baranjsko vinogorje: Završen najveći dio berbe grožđa, očekuju se vrhunska vina
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
22.10.2025., 5:07
DOBRA GODINA

Baranjsko vinogorje: Završen najveći dio berbe grožđa, očekuju se vrhunska vina

Kiša je padala onda kada je trebalo, bolesti nije bilo. Prinosi 20-ak % veći nego lani

Nakon nekoliko loši(ji)h godina jasno je da će slavonsko-baranjski vinogradari ovu pamtiti kao iznimno dobru. Grožđe je visoke kvalitete i enolozi će u podrumima vinarija imati sigurno ugodniji posao u kreiranju vrhunskih i kvalitetnih vina.

Kvaliteta, a ne kvantiteta

- Konačno je to jedna pozitivna vijest iz domaće poljoprivredne proizvodnje - oduševljen je Igor Mikulić, viši stručni suradnik HGK - Županijske komore Osijek. Naglašava kako je, prema podatcima APPRRR-a za pet slavonskih županija, ove godine potporu za 5682 hektara vinograda zatražilo 1814 proizvođača. U Baranji je u ovom trenutku približno 1000 hektara vinogradarskih površina, od čega 600-tinjak hektara otpada na beljske vinograde.

Baranjsko vinogorje: Završen najveći dio berbe grožđa, očekuju se vrhunska vina

Beljski vinogradi

IVICA GETTO

Što se vinogradarske godine tiče, s Mikulićem se slaže Ivan Gerštmajer, predsjednik baranjske Udruge vinogradara.

- Godina je jako dobra! Grožđe je kvalitetno, a urod je 20-ak posto veći nego lani. Gotovo 90 posto vinogradara obralo je veliku većinu svojih vinograda, ostale su samo kasne sorte. Kiše je bilo kada je trebalo, što je rezultiralo odličnom godinom - rezimira godinu, naglašavajući kako se u Baranji mogu očekivati vrhunska vina. Tako razmišlja i Lajoš Kolar, vinogradar iz Suze. Kaže kako je vinograd bilo puno lakše sačuvati nego prethodnih godina. No, bez obzira na to, obavljali su preventivnu zaštitu kako ništa ne bi prepustili slučaju.

Baranjsko vinogorje: Završen najveći dio berbe grožđa, očekuju se vrhunska vina

Lajoš Kolar

IVICA GETTO

- Berba je počela dva tjedna kasnije nego lani, čime smo se približili nekadašnjim, "normalnim" vremenima. Kod mene su, ciljano, neke sorte još vani, poput caberneta, sauvignona i dijela frankovke. Uobičajeno, više pažnje poklanjamo kvaliteti nego kvantiteti kako ne bismo opteretili trs, pa ćemo po jednom dobiti otprilike 1,2 litre vina. Neke smo ranije sorte već pripremili i djeluju lijepo, a krajem godine, točnije, u ovisnosti o analizi koja se radi u Zagrebu, bijela će vina biti na tržištu. Očekujemo vrhunska vina - priča Kolar, dodajući kako u posljednje vrijeme pada potražnja za crnim vinima, što rješava nešto većom proizvodnjom rosea te, prvi put, pjenušavih vina od crnih sorata.

Baranjsko vinogorje: Završen najveći dio berbe grožđa, očekuju se vrhunska vina

Berba grožđa Baranja

IVICA GETTO

Rekordni prinosi

Berba grožđa završila je u vinogradima Podravke Agri, u Baranji i Vukovaru. Kao i posljednjih nekoliko godina, berbu su počeli u drugoj polovini kolovoza jer su visoke temperature osigurale ranije zrenje grožđa. Nakon berbe ranih sorti najviše je vremena trebalo za berbu graševine, a za kraj je ostao crni sortiment, premium cabernet sauvignon i merlot.

- Imali smo velika očekivanja od berbe jer su klimatske prilike tijekom proljeća i ljeta bile jako povoljne za grožđe. Mogu reći da je godina opravdala očekivanja i po količini i po kvaliteti ubranog grožđa. Posebno smo zadovoljni jer je sve realizirano prema planu, a cjelokupnu smo graševinu obrali u fazi pune zrelosti. Prinosi su iznad planova, a ovu godinu ćemo pamtiti i po rekordnom dnevnom ulazu grožđa u vinariju Vina Belje. Zahvaljujući dobroj organizaciji, radu triju kombajna i visokim prinosima u Belju smo ostvarili dnevni rekord prijma grožđa od 400 tona, a ukupno je u oba vinograda ubrano više od 6,4 milijuna kilograma grožđa - otkriva Suzana Zovko, direktorica Vina Belje i Vina Vupik. 

Baranjsko vinogorje: Završen najveći dio berbe grožđa, očekuju se vrhunska vina

Ivan Gerštmajer

IVICA GETTO

BERAČI VEĆINOM DOMAĆI LJUDI

Što se zaliha vina tiče, u baranjskim podrumima vina još ima, premda im se "bliži kraj". Većina je vina buteljirana kako bi se stvorilo mjesto za nova. Prosječna je cijena litre vina u rinfuzi još uvijek pet eura. Za razliku od proteklih godina, radna snaga nije bila toliki problem. Većinom je riječ o domaćim ljudima. "Ove su se godine ljudi sami javljali, vjerojatno svjesni da im posao preuzimaju stranci. Satnica se kretala oko sedam eura plus davanja", objašnjava Gerštmajer, naglašavajući kako je aktivna berba trajala tridesetak dana.