OPG Šandor Juhas, Zmajevac
Na Mjesecu baranjske kuhinje gosti naučili pripremiti pileći paprikaš i šarana na rašljama
ZMAJEVAC/ČEMINAC/BILJE
Četvrta po redu manifestacija Mjesec baranjske kuhinje, koju kao zajednički projekt suorganiziraju neformalno udružene turističke zajednice s područja Baranje (TZ Baranje, TZ Općine Bilje-Kopački rit i TZ Općine Draž) u punom je jeku. Do sada su održane tri gastroradionice: na OPG-u Šandora Juhasa u Zmajevcu, potom u Čemincu - na OPG-u Stipino, te na Seoskom gospodarstvu Lacković u Bilju. Zajednički je nazivnik svim radionicama odličan odziv, ukusna jela i ljubazni domaćini.
- Cilj je povećanje konkurentnosti destinacije Baranje kroz gastronomsku ponudu te prezentacija tradicionalnih, starinskih i pomalo zaboravljenih jela - kaže Senata Majić, direktorica TZ Općine Bilje-Kopački rit, naglašavajući kako je cijela priča osmišljena tako da oni koji se prijave, uz kotizaciju od 15 eura po danu, osobno sudjeluju u pripremi hrane. Ako se po jutru dan poznaje, kaže Majić, ovogodišnji će Mjesec baranjske kuhinje srušiti dosadašnji rekord što se posjećenosti tiče. Po tridesetak sudionika iz raznih dijelova Slavonije, Baranje i šire pokazatelj su da su pogodili ukus sudionika. Sve je počelo s pilećim paprikašom i trgancima u zmajevačkom OPG-u Šandora Juhasa.
- Pile je najlakše uzgojiti. Malo je bilo onih koji su klali june za gulaš. Kuhamo ga tako da zrelu kokoš od dva, tri kilograma režemo na sitne dijelove i u kotlić stavimo zajedno s izrezanim crvenim lukom. Kuha se sat i pol vremena, a kada zavri, u kotlić treba dodati baranjsku papriku i malo soli. Kasnije rajčicu ili vino. Par minuta prije završetka dodajemo trgance, koji se izrađuju tako da se na kilogram brašna umiješaju dva-tri jaja i malo vode - objašnjava Juhas, nazdravljajući čašom već pomalo zaboravljene kadarke. Goste je dočekao bogatim baranjskim doručkom, kao i Stipo Dumančić na čeminačkom OPG-u Stipino. Stipo je odlučio pokazati kako se priprema šaran na rašljama.
- Potreban je šaran težine između dva i tri kilograma. Treba ga samo posoliti i ''znojiti'' ga na žaru približno dva sata. Po ukusu, pečenog je šarana moguće premazati paprikom, češnjakom, uljem i slično - poput učitelja govori svojim gostima, među kojima je bila i obitelj Nervo iz Daruvara, koja je ciljano došla kušati i naučiti pripremiti ovu baranjsku deliciju. U nedjelju su se gastroradionice nastavile u Seoskom gospodarstvu Lacković u Bilju, gužvarama, čikošima, langošicama (…) od kojih se bilo teško rastati. Mjesec se nastavlja iduće subote podno Augustinčićevog spomenika u Batini, a u nedjelju u biljskoj Čudesnoj šumi Marija Romulića.