Pileći paprikaš, sarma, perkelt od štuke, čikoši...
BELI MANASTIR
Iduće nedjelje počinje četvrta manifestacija Mjesec baranjske kuhinje, koju kroz zajednički projekt suorganiziraju neformalno udružene turističke zajednice s područja Baranje (TZ Baranje, TZ Općine Bilje-Kopački rit i TZ Općine Draž).
- Cilj je manifestacije povećanje konkurentnosti destinacije Baranje kroz gastronomsku ponudu i sadržaje te prezentacija naših starih, tradicionalnih, starinskih i pomalo zaboravljenih jela, ali i nekih modernijih - kaže Senata Majić, direktorica TZ-a Općine Bilje-Kopački rit, naglašavajući kako je manifestacija osmišljena tako da oni koji se prijave, uz kotizaciju od 15 eura po danu (za djecu do 10 godina besplatno), sudjeluju u pripremi hrane i kroz vježbu nauče nešto novoga. Sudeći po prošlogodišnjem odzivu, nastavlja, Mjesec baranjske kuhinje opravdao je očekivanja. Sve zainteresirane tijekom listopada očekuje šest gastrodruženja.
- Svake subote i nedjelje u listopadu otkrivamo čaroliju okusa, mirisa i tradicije uz najbolje baranjske majstore kuhače - poručuje Majić.
Ove nedjelje (5. listopada) na OPG-u Šandora Juhasa u Zmajevcu na meniju će biti tradicionalni pileći paprikaš s trgancima. Šest dana poslije (11. listopada) Stipe Dumančić gostima će, na svom čeminačkom OPG-u Stipino, pokazati kako se priprema šaran na rašljama, a gužvare, čikoši, langošice… na ''repertoaru'' su trećeg dana manifestacije, u nedjelju 12. listopada, na Seoskom gospodarstvu Lacković u Bilju. Subota (18. listopada) rezervirana je za sarmu u zemljanom loncu i tehniku kiseljenja kupusa. Sve će se događati podno monumentalnog Augustinčićeva spomenika iznad Dunava kod Batine, a chef će biti Marko Horvat. Dan poslije Mario Romulić u svojoj će Čudesnoj šumi u Bilju zainteresirane učiti kako se priprema riba u zemljanoj tanjurači i pečena babuška u tandoru, a sve završava 25. listopada u Topolju, u Šokačkoj kući. Boban Đurić dao si je zadatak da goste nauči pripremati perkelt od štuke i soma sa ''sirem tista''.
- Treba istaknuti kako je riječ o autentičnim baranjskim jelima pripremljenima na starinski način te kako će sve sudionike, svakoga dana oko 9 sati, dočekati baranjski doručak - podvlači Majić. Svi zainteresirani mogu se prijaviti online na https://forms.gle/y2uz5SCX1YHbSzP19.