/Galerija/ Vinsku prijestolnicu u Zmajevcu pohodilo više od 6000 maratonaca s čašom
Čuli su se u Zmajevcu mnogi jezici i dijalekti, a cilj je svima bio isti - prošetati surducima i nazdraviti vrhunskim vinom
ZMAJEVAC
Automobilima, autobusima, motorima, biciklima, čak i pješice, stizali su hedonisti, avanturisti - ljubitelji dobrog vina i zabave tijekom petka i subote na 20. zaredom Vinski-bor maraton, koji su Udruga Surduk i DZMH, uz pomoć TZ Baranje, Savjeta za nacionalne manjine RH i Vlade Mađarske, organizirali u hrvatskoj vinskoj prijestolnici - Zmajevcu. Više od 6000 ljudi tijekom dva dana dokaz su da je riječ o jednom od najvećih vinskih događaja na ovim prostorima, pravom velikom tulumu, koji su posjetili gosti iz svih dijelova Lijepe Naše, ali i inozemni gosti iz Mađarske, Srbije, Njemačke te brojnih drugih zemalja. Manifestacija je bila podijeljena u dva dijela. Petak je tako, prema već iskušanom receptu, rezerviran bio za ''Premium maraton'', tijekom kojega su posjetitelji kušali "best of the best" iz ponude baranjskih vinara (premda ni subota nije bila za bacit), uz ugodnu atmosferu, laganu glazbu i ambijentalnu rasvjetu zmajevačkih surduka.
- Ovo je primjer kako je jedna mala zajednica nadmašila samu sebe i na pravi način pokazala kako se reklamira svoje selo, Baranja i istok Hrvatske. Temeljni je cilj svih vinskih maratona bio omogućiti domaćim vinarima da pokažu što imaju i svoja vina prodaju na kućnom pragu, a, osim toga, ovom se manifestacijom promoviraju kultura i običaji mađarske zajednice i ovoga kraja Hrvatske - poručivali su, između ostaloga, saborski zastupnik Robert Jankovics, načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić, direktor TZ Baranje Matej Perkušić i ostali govornici prvoga dana Maratona s pozornice tijekom svečanog otvorenja, uz naglasak kako je velik broj baranjskih smještajnih kapaciteta ovih dana bio prebukiran. U subotu je slijedio pravi tulum. Još od prijepodnevnih sati na zmajevačkim su se ulicama mogli čuti različiti jezici i dijalekti. No zajednički nazivnik svima je bio isti - prošetati tamošnjim surducima i kušati vina 20-ak baranjskih vinara koji su otvorili vrata svojih podruma i gatora. Dakako, nisu izostale ni tamošnje gastrodelicije, pa su se u zraku sudarali mirisi fiša, graha, čobanca, šarana na rašljama, kobasica, langošica... i nešto modernijih jela s domaćim namirnicama.
- Treći smo put ovdje, a ako se nešto nepredviđeno ne dogodi, vidimo se i nagodinu. Atmosfera je prekrasna, vrijeme taman onako kakvo treba biti. Vino teče u potocima, a najveći je problem odlučiti se za neko od jela - ispričala nam je u hodu ekipa iz Zagreba, naoružana čašama i raznobojnim ruksacima. Kako je vrijeme odmicalo, maratonaca je bilo sve više, a u smiraj dana slobodan parking u Zmajevcu za većinu je bila misaona imenica. U surducima jedva da je bilo mjesta za šibicu... Za zabavu su bili zaduženi Kovač Djusi, Antonija Čerkez - Antoniette, Fešta band, Roma band, TS Nesanica, Hangulat band, Pertlik zenekar, VIS Taberna, Srebrna krila i Kaya - Katarina Ostojić.