Glas Slavonije
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
ŠIŠKOVCIIvana Kneževića iz Šiškovaca, jednog od, sudeći prema nagradama, najuspješnijih hrvatskih pčelara, oduvijek je fascinirao život pčela, njihova organiziranost, sklad, marljivost i povezanost s prirodom.Ivan Knežević2025.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
18.8.2025., 6:37
Miroslav Flego
šaptač pčelama

Ivan Knežević drži se očeva savjeta: Svaki dan pčelama kaže “dobro jutro” i “laku noć”

Kneževići imaju 1100 pčelinjih zajednica, godišnje proizvedu oko 40 tona meda

Ivana Kneževića iz Šiškovaca, jednog od, sudeći prema nagradama, najuspješnijih hrvatskih pčelara, oduvijek je fascinirao život pčela, njihova organiziranost, sklad, marljivost i povezanost s prirodom. Pčelarstvo pruža mir, boravak na svježem zraku i rad na otvorenom, podsjeća Knežević, a to ga je privlačilo od malih nogu.

- Otac je u svemu imao ključnu ulogu, jer je pčelarstvo već bilo prisutno u našoj obitelji i ja sam doslovno odrastao s pčelama. Još od djeda, koji je imao nekoliko košnica za potrebe domaćinstva, pa do oca Adama - Ace, koji je imao stotinjak košnica, pčelarstvo je bilo dio našeg života. Kada sam 2000. godine odlučio krenuti profesionalno, naslijedio sam od djeda i oca tu ljubav i iskustvo te započeo sa 150 košnica - prisjeća se Ivan početaka i dodaje kako mu je otac uvijek govorio da "staza do pčelinjaka ne smije nikada zarasti", a to znači da pčelar mora stalno biti prisutan kod svojih pčela, toliko da se i trava pod nogama utaba. Naučio ga je i da se pčelama kaže "dobro jutro" i "laku noć", jer pčelarstvo nije samo posao, to je svakodnevni život uz njih, od svitanja do mraka.

Ivan Knežević

pčelar

Među najvrjednijim eksponatima je glinena košnica i drvena presa za vosak iz 1879. godine, teška dvije tone. U Hrvatskoj postoje samo dvije takve, jedna kod nas, a druga iz 1929. godine u Muzeju grada Đurđevca

Od Zadra do Fruške gore

- Danas imamo oko 1100 pčelinjih zajednica. Košnice nisu sve na jednoj lokaciji, radimo kao seleći pčelari, selimo ih na paše diljem Hrvatske. Sezona traje od travnja do kraja rujna, a najviše aktivnosti otpada na svibanj i lipanj. Selidbe uključuju destinacije poput zadarskog zaleđa i Šibenika, Ravnih kotara, Velebita i Gorskog kotara, ali i kontinentalne zone poput Lonjskog polja, Bilogore, Krapine, Zrinske gore i obronaka Fruške gore. Na taj način pokrivamo čitavu kontinentalnu i primorsku regiju i osiguravamo pčelama bogate i raznovrsne paše. Proizvodimo cvjetni (livadski) med sa stacionarnih paša, dok su sortni medovi kesten, bagrem, suncokret, uljana repica, šumski medljikovac, velebitsko-dalmatinski, lipa, amorfa... Godišnje proizvedemo oko 40 tona meda, a osim meda imamo i propolis, vosak, matičnu mliječ, pelud i medne pripravke. Sin se posebno bavi preradom voska i izradom satnih osnova, čime dodatno zaokružujemo našu proizvodnju – kaže Knežević dodajući kako med i ostale pčelinje proizvode prodaju na tržnicama u Vinkovcima i Županji, a web shop im je najjači kanal prodaje. Sudjeluju na sajmovima, a zimi stalni štand imaju u vinkovačkom i vukovarskom Kauflandu. Posebno cijene što ih kupci prate godinama, a njihovo povjerenje im je najvažnije.

Kneževići su sa svojim medovima redoviti sudionici izložbi i uvijek ubiru medalje i diplome.

- Dosad smo osvojili više od 400 diploma, priznanja i medalja. Svaka nagrada mi je posebna i draga jer potvrđuje naš rad, trud i kvalitetu našeg meda. Ponosni smo i na 45 titula šampiona ocjenjivanja meda. Posebno nam znači nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, koju smo dobili za očuvanje tradicije pčelarenja i našu pčelarsku etnozbirku.

Muzej pčelarstva

Naime, Kneževići u roditeljskoj kući imaju i Muzej pčelarstva.

- Oduvijek sam volio skupljati stare predmete vezane z pčelarstvo, od alata, pribora, starih knjiga, pa do unikatnih pčelarskih pomagala. Sve sam to čuvao u svojoj sobi, ali kada je prostora ponestalo, supruga Blaženka predložila je da ih preselimo i učinimo dostupnima svima. Ideja je bila da muzej bude u kući mog djeda, oca i majke, u kući u kojoj sam rođen, a koja je 2021. napunila 100 godina. Renovaciju smo započeli 2020. godine vlastitim sredstvima, a Muzej pčelarstva otvorili smo 7. prosinca 2021., na blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Među najvrjednijim eksponatima je glinena košnica i drvena presa za vosak iz 1879. godine, teška dvije tone. U Hrvatskoj postoje samo dvije takve, jedna kod nas, a druga iz 1929. godine u Muzeju grada Đurđevca – ponosan je Ivan Knežević.

Savjet mladima: krenite s iskusnim pčelarem

- Mladima bih savjetovao da prije nego što se upuste u vlastito pčelarstvo jednu sezonu rade kod iskusnog pčelara kako bi vidjeli što posao uistinu znači. Pčelarstvo zahtijeva odgovornost, poštovanje prema prirodi i predanost kvaliteti. Moj savjet je da poštujemo već savršeno zdrav proizvod koji nam priroda daje, pa nema potrebe dodavati šećer ili bilo kakve aditive. Također, uvijek treba imati na umu da pčele nisu samo izvor prihoda, one su čuvari okoliša i ključne za oprašivanje, pa je naš posao istodobno i misija očuvanja prirode – savjetuje iskusni pčelar Ivan Knežević.

OPG Knežević nema zaposlenika "sa strane", već poslove obavljaju članovi obitelji.

- Uz mene, tu su supruga Blaženka, sin Adam i snaha Marija, otac Adam još uvijek pomogne koliko može, kći Ana Marija i zet Miljenko aktivno sudjeluju, a kći Kristina pomaže sezonski jer živi u Zagrebu. Nasljednike već imamo. Kći i zet profesionalno se bave pčelarstvom već četiri godine, a sin radi s pčelama i prerađuje vosak. Imamo i troje unučadi sa sinove strane - tko zna, možda i oni nastave ovaj posao, što bi bilo već četvrto koljeno pčelara u obitelji – kaže Ivan i potvrđuje kako se od pčelarstva može živjeti, ali to nije posao od 8 do 16 sati, već traži strast, posvećenost i rad 365 dana u godini.

- Preko sezone je intenzivan rad kod pčela, a preko zime je rad na pakovanju meda i prodaji. Ako volite prirodu, ako vam nije teško ustati prije zore i raditi do mraka, i ako ste spremni stalno učiti, od pčela se može živjeti vrlo pristojno – savjetuje Ivan mlade pčelare i dodaje kako je za Kneževiće godina bila uspješna, bez značajnijih gubitaka.

- Nažalost, pomori pčela događaju se svake godine negdje u Hrvatskoj ili Europi, najčešće zbog nepažnje poljoprivrednika, korištenja zabranjenih pesticida ili nedostatka komunikacije s pčelarima. Mi se pridržavamo svih pravila i brinemo se o pčelama na savjestan način, pa smo uspjeli izbjeći gubitke – kaže Ivan Knežević i tvrdi kako nikada nije požalio što je život posvetio svakodnevnom druženju s pčelama. n

#šiškovci#Pčele#Pčelari
Povezani članci
Osijek, 27. 05. 2025, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, FAZOS, Svjetski dan pčela. snimio GOJKO MITIĆ
NADOKNADA IZGUBLJENE DOBITI
Pčelarima stiže novčana pomoć ministarstva
pčelinje zajednice, košnice, pčelari, OTP banka
OTP banka daruje
Slavonskim pčelarima 100 novih pčelinjih zajednica nakon pomora izazvanog pesticidima
Osijek, 27. 05. 2025, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, FAZOS, Svjetski dan pčela. snimio GOJKO MITIĆ
VELIKI EKOLOŠKI PROBLEM U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI
Pomor pčela izazvalo tretiranje usjeva nedopuštenim sredstvima
×