Edukacija u Cerniustupljeno
ustupljeno
SEMINAR I RADIONICE

Znanjem osnažiti ruralne zajednice

CERNA

U Agrotehnološkom centru (ATC) u Cerni održan je seminar i dvije stručne radionice u sklopu projekta "Jačanje kapaciteta dionika u ruralnom razvoju", s ciljem osnaživanja lokalnih dionika znanjima i informacijama važnima za razvoj poljoprivrede, prehrambene proizvodnje i ruralnih zajednica. Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Darko Dimić ustvrdio je da je poljoprivreda jedna od najvažnijih grana proizvodnje u VSŽ-u koja može biti pokretač razvoja toga kraja uz sve povoljne agroekološke uvjete kojima raspolaže. Na njima se, dodao je, treba kontinuirano raditi i unaprjeđivati ih. "Ono što nam sada treba jest znanje jer čovjek je svojim djelovanjem narušio klimatske uvjete", zaključio je. Ravnateljica Razvojne agencije VSŽ-a Zrinka Čobanković i direktor ATC-a Boris Dragičević naaglasili su važnost edukacija za podizanje konkurentnosti i učinkovitije korištenje dostupnih razvojnih alata i fondova. Radionice su bile usmjerene na aktualne izazove u peradarstvu, s naglaskom na prehranu i zdravlje životinja, o čemu su govorili stručni predavači Zlata Gajčević Kralik i Denis Šarac, te na suhomesnate proizvode. O njihovu brendiranju, označavanju i ocjenjivanju govorila je Renata Prusina iz HAPIH-a. Sudionici su dobili konkretne smjernice o unaprjeđenju kvalitete i tržišne prepoznatljivosti domaćih proizvoda. Na seminaru su predstavljene mjere ruralnog razvoja i mogućnosti koje proizlaze iz IAKS mjera, uz poseban osvrt na primjer proizvodnje šparoga kao isplative i održive kulture u slavonskim uvjetima, a stručni predavači bili su Marijeta Jurković i Bojan Stipešević. Događaj je okupio predstavnike lokalnih jedinica, LAG-ova, OPG-ova, udruga i privatnog sektora, koji su prepoznali važnost međusobnog povezivanja i kontinuiranoga stručnog usavršavanja.

“Edukacijske radionice vrlo su bitne za naše proizvođače, za obogaćivanje postojećih i stjecanje novih znanja i razmjenu iskustava. Svakim se danom nešto novo događa, posebice u proizvodnji hranje - od tehnologije, načina prehrane do pojave bolesti. Neophodno je da se svi educiramo i doprinesemo razvoju", kazao je Zdenko Podolar, direktor Agro-klastera VSŽ-a.