
Uručena 34 zelena certifikata
Cilj je da prodavači postanu vidljivi i da se kupci odluče za domaći proizvod
ŽUPANJA
U sklopu projekta "Certificirane seljačke tržnice", direktor tvrtke Čistoća Županja, Ante Klanac, u srijedu je svečano uručio 34 zelena certifikata poljoprivrednim proizvođačima koji svoje vlastite proizvode prodaju na izravan način na gradskoj tržnici. Riječ je o 33 već certificirana i jednom novom proizvođaču, koji su svoje domaće proizvode i službeno označili. Kupci će tako znati da kupuju kvalitetan proizvod proizveden na tom području, izravno od proizvođača, svojih susjeda i ljudi iz okolice. Građani žele znati što kupuju i što jedu i između ponude u trgovačkim centrima većina ih se ipak okreće tržnicama.
Tvrtka Čistoća Županja je od 1. siječnja 2017. član Udruge hrvatskih tržnica i preuzela je projekt koji proizvođačima donosi dodatnu korist i pogodnost u promoviranju njihovih proizvoda i u povećanju prodaje. Svi proizvođači koji imaju vlastitu proizvodnju i zemljište u svome vlasništvu ili u zakupu i osigurano tržno mjesto na tržnici mogu ishoditi zeleni certifikat. Najčešće su to medari, voćari, povrtlari, cvjećari, proizvođač paprike i začinske paprike. Prve je godine podijeljeno 18 certifikata.
“Proizvođači dobiju dobru promidžbu i vidljivost, a naši građani, pokazalo se, vole kupiti domaće, pogotovo od prodavača sa zelenim certifikatom. U cilju nam je da tržnica opstane, ona nam je vrlo važna i njeno smo značenje najbolje prepoznali u vrijeme korone, kada je radila i građane opskrbljivala domaćim proizvodima. Ona je srce grada, ljudi se ovdje susreću, druže i rado dolaze", kazala je Manda Đurić, rukovoditeljica prikupljanja otpada, hortikulture i tržnice u Čistoći. Dodaje da se zelenim certifikatima srijedom i subotom potiče i veća frekvencija prodavača i kupaca tržnici. Ondje su 42 prodajna stola, 20 obilježenih podnih prodajnih mjesta i 20 mjesta u natkrivenom dijelu tržnice. Vlasnicima certifikata placarinu sufinancira Grad.
Među njima je i Ana Stjepanović iz Županje, koja proizvodi rasadu, presadnice, povrće, uglavnom rajčicu i papriku - ima, kaže, svega pomalo. "Zasad se još držimo i uspijevamo se pokriti. Ne proizvodimo velike količine i nemamo problema s prodajom. Problem će biti kada mi stari, koji smo godinama u tome poslu, više ne budemo mogli, a neće nas imati tko zamijeniti", požalila se. Dodaje da mladi nisu zainteresirani i u tom se poslu ne vide. "Taj je posao težak, zahtjevan, izloženi smo vremenskim neprilikama, imamao velike štete, i cijena proizvoda je takva kakva je, jer da idemo ispod, ne bismo imali nikakvu računicu", zaključuje. OPG Đalok iz Gunje također posjeduje zeleni certifika. Prodaju uglavnom povrće, a uz domaću rajčicu poznati su i po šljivi.
“Koliko možemo, toliko proizvedemo i uvijek sve prodamo. Dobro nam dođe da malo podebljamo mirovinu…", kazala nam je Mara Đalok.