Facebook Citadela
29.5.2025., 07:00
DVA TJEDNA NAKON ŠTO JE GORJELA

Obnova Citadele u jeku, želja im je otvoriti u rujnu

Lazar: Imamo 39 zaposlenih osoba, nitko nije dobio otkaz niti će ga dobiti

VARDARAC

Nešto više od dva tjedna prošlo je od kobnog 13. svibnja, kada je buknuo požar u poznatome baranjskom restoranu Citadela u Vardarcu.

Više od milijun eura

Kako je izvijestila Policijska uprava osječko-baranjska, očevidom je utvrđeno da je do požara došlo u prostoru ložišta restorana, gdje je preko konstrukcije dimovodne ozrake došlo do prijenosa topline na gorive dijelove krova i krovne konstrukcije. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 43 vatrogasca i 19 vatrogasnih vozila iz JVP-a Grada Osijeka, JPVP-a Beli Manastir, VZ-a Osječko-baranjske županije te DVD-ovi Kopačevo, Vardarac, Čeminac, Darda, Bilje, Kneževi Vinogradi, Osijek Gornji grad i Osijek Donji grad. Kobni svibanjski dan što brže će nastojati zaboraviti Sebastijan Lazar, vlasnik Citadele.

- Sanacija traje punom parom, a kada će biti gotova ovisi o nizu čimbenika. Posla ima dosta, a u tijeku je i nabava opreme odnosno inventara - kaže Lazar, podsjećajući kako je izgorio restoranski dio, krovište, stambeni dio, kompletna kuhinja s prostorijama s inventarom… Odmah se znalo da je šteta golema, a nakon što su sve "stavili na papir'', u Citadeli su došli do brojke veće od milijun eura koliko će biti potrebno uložiti za obnovu i nabavu nove opreme odnosno inventara. Unatoč katastrofi, nijedan zaposlenik nije dobio otkaz.

Poznati baranjski restoran "Citadela" upravo je u plamenu i vatrogasci se bore s vatrom. Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave osječko-baranjske dojavu da gori restoran u Vardarcu zaprimio je u 12,38 sati. Gašenje požara je u tijeku.
MILAN BUGARIĆ

- Imamo 39 zaposlenih osoba, nitko nije dobio otkaz niti će dobiti. Za ovo što se dogodilo nisu oni krivi - kaže Lazar, dodajući kako zaposlenici, koliko je u njihovoj moći, sudjeluju u obnovi restorana. Ako sve bude u redu, bez neplaniranih problema, želja mu je da Citadela vrata otvori početkom rujna. Raduje ga, nastavlja Lazar, što sa svih strana stižu riječi potpore, a stigle su i brojne ponude za pomoć.

- Svakodnevno pristižu mailovi, ljudi zovu, raspituju se. Što drugo reći osim zahvaliti svima na takvoj potpori - ističe.

Potpora gostiju

A da je Citadela itekako popularna, dokaz su i društvene mreže. Nekoliko je tisuća pregleda i komentara na njihovoj Facebook stranici. ''Svaka čast! Želim vam puno hrabrosti i snage k ostvarenju svojih ciljeva i da se Citadela izdigne kao fenix ptica iz pepela! Sretno!!'' jedan je od njih. ''Stvarno mi je žao što Vam se dogodilo... puno puta sam bio Vaš gost, Baranjac sam Vaš'', stoji u drugom, a u trećem je napisano: ''Neka vam Bog podari snage i mudrosti da sto prije obnovite i krenete s radom, a mi na ponovno kušanje i uživanje u čarobnom fišu i delicijama koje nudite''. Mnogi od njih s nestrpljenjem čekaju povratak na delicije po kojima je taj restoran nadaleko poznat još od otvaranja, sada već davne 1978. godine. Od tada do danas neprekidno radi (osim u vrijeme Domovinskog rata), a posjećuju ga gosti iz cijeloga svijeta.

Facebook Citadela

Osvojila je Citadela brojne nagrade te je nekoliko puta uvrštena među stotinu vodećih hrvatskih restorana. Dvaput uzastopce bili su prvoplasirani, na što su iznimno ponosni. Kako je za naš list svojevremeno isticao Lazar, njihov je adut poodavno fiš-paprikaš, odnosno jela od slatkovodnih riba, na čemu su se godinama bazirali, a u posljednje vrijeme sve više gostiju tražilo je perkelt od podolca (autohtono baranjsko govedo, nap. a.) uz koji se, kao prilog, poslužuje tijesto sa sirom i prženom slaninom. Važno je istaknuti da su bazirani na priči ‘’od polja do stola’’, što znači da imaju vlastite poljoprivredne površine i farmu. Svi se nadaju da će, vrlo brzo, Citadela opet otvoriti vrata i ponovno postati meka brojnim ljubiteljima autohtone baranjske hrane…

Komplicirana vatrogasna intervencija

Podsjetimo, Zoran Pakšec, zapovjednik VZ-a OBŽ, isticao je kako je riječ o prilično zahtjevnoj akciji. ‘’Bila je to vrlo komplicirana i zahtjevna intervencija, gdje je došlo do urušavanja krovne konstrukcije u objekt, a bilo je teško jer vatrogasci nisu mogli doći do greda i dasaka koje su gorjele ispod limenog krova. To je prostor gdje se priprema hrana. Požar se proširio i na krov restorana, koji je također nastradao u stražnjem dijelu, a potom prešao s nižeg objekta preko fasade na katnicu… Iako je izgorjela drvena građa, limeni je pokrov ostao stabilan, pa smo morali paziti da se ne uruši jer nije imao nikakve potpore…’’, objašnjavao je Pakšec, dodajući kako im je u pomoć uskočila Općina Bilje radnim strojem, pa su podizanjem limenog krova mogli doći do poslovne jedinice za pripremu hrane.