Nova šampionska titula za rakije od kajsije i dunje
Dio ovogodišnje rakije završit će u Banci rakije i u njoj mirovati neko vrijeme
KNEŽEVI VINOGRADI
Još jedna godina je pri kraju, a fundus nagrada UPRIV-a (Udruga proizvođača rakije od voća) sve je bogatiji. Najnovije priznanje osvojili su na 20. ocjenjivanju kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića koje je organizirao Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva turizma i sporta, Osječko-baranjske županije i Turističke zajednice Grada Osijeka. Na nedavno održanoj dodjeli priznanja u osječkom Gospodarskom centru, naime, dodijeljena im je šampionska titula za rakije od kajsije i dunje, koje su dio njihove linije proizvoda nazvane Kneževa rakija.
Samo 275 boca
- Ocjenjivanje je provedeno opcijom određivanja fizikalno-kemijskog sastava uzoraka te senzorskim ocjenjivanjem kvalitete jakih alkoholnih pića, pri čemu su se koristile nove deskriptivne metode. Između 118 pristiglih uzoraka Kneževa rakija potvrdila je kontinuitet vrhunske kvalitete, a nagrada nam je važna i stoga što proizvodnja upravo rakije od kajsije i dunje zahtijeva iznimnu predanost budući da su navedene voćne vrste izuzetno osjetljive na bilo kakve nepravilnosti u pripremi i samoj preradi, odnosno destilaciji - kažu voditelji proizvodnje i prodaje, Davorin Škoflek i Petar Barčan. Naglašavaju da su dobiveni destilati iznimne kvalitete, što potvrđuju ne samo nagrada na spomenutom ocjenjivanju, već i one osvojene na ostalim ocjenjivanjima tijekom ove i proteklih godine u Hrvatskoj i Srbiji. Dio ovogodišnje rakije od kajsije i dunje završit će u Banci rakije i u njoj mirovati jedno vrijeme, a iduće će godine u promet pustiti limitiranu količinu vrhunske rakije od dunja, proizvedene prije pet godina.
- Riječ je o samo 275 numeriranih, pet godina netaknutih boca - kažu.
Podsjetimo, u Hrvatskoj zasigurno rijetka, ako ne i jedinstvena, Banka rakije rad je počela 2017. godine. Nalazi se na otprilike tri i pol metra pod zemljom, u trezorima smještenim u podrumu ispod već nadaleko poznate Kneževe kušaonice (ujedno i destilerije), simpatične ''tvrđave'' na ulazu u Kneževe Vinograde iz smjera Osijeka. U njoj je deponirana određena količina boca privatne rakije, prvo smještenih u drvene kutije, a potom u trezor. Njihovi vlasnici od UPRIV-ovaca dobivaju trezorske ključeve, a po rakiju će doći nakon pet, deset ili petnaest godina, ovisno o ugovoru. Ove su podzemne prostorije po svojim svojstvima, kao što su tama i temperatura, idealne za duže čuvanje vrhunskih rakija. Zanimljivo je kako je u jednom trezoru i rakija šljivovica kralja Charlesa, koji se oduševio njome kada je još kao princ posjetio Slavoniju i Baranju.
Kvaliteta prije količine
Inače, u UPRIV-ovoj se destileriji proizvode razne vrste rakija, pa liniju Kneževe rakije čine još one proizvedene od jabuke, kruške i šljive, ali i lozovača. Tu su još i Jelini likeri od dunje, višnje, oraha, šipka i aronije te Knežev pelinkovac. Već pet godina Kneževa rakija nosi oznaku Izvorno hrvatsko, a u UPRIVU tvrde kako su jedini nositelji te prestižne oznake kvalitete među proizvođačima rakije čija se proizvodnja bazira na tradicionalnom načinu prerade i proizvodnje. Tradicionalni način proizvodnje, kao i inzistiranje na kvaliteti, a ne kvantiteti, razlozi su relativno malog opsega proizvodnje.
- Dobivene količine vrhunskog proizvoda za većinu proizvođača ne bi bile prihvatljive, ni ekonomski opravdane. No, procijenili smo kako je kvaliteta važnija od količine - podvlače Škoflek i Barčan.