IVICA GETTO
27.11.2024., 06:00
VINOGRADI MIRUJU, PODRUMI SU ŽIVNULI

Baranjska će vina opet biti visoko ocjenjivana

Velik je dio vinara uspio obaviti izborne berbe. U rezidbu
će vinograda većina sredinom prosinca, a neki su već počeli

ZMAJEVAC

Nešto više od 800 hektara baranjskog vinogorja u stadiju je mirovanja.

Neki su vinogradari, doduše, već počeli rezidbu, a većina će u taj vinogradarski posao krenuti sredinom prosinca. Ne kao nekada, nakon Vinceške (22. siječnja), budući da su se klimatološki uvjeti poprilično izmijenili. Vinogradarsko-vinarska priča preselila se u podrume, gdje vinari njeguju mlado vino i pripremaju ga za tržišnu utakmicu. Vrijeme je to i za rezime prošle vinogradarske godine.

- Ukratko, mogu reći da smo, za razliku od ratara, zadovoljni godinom koja je iza nas. Prinosi su nešto manji, ali što se kvalitete tiče, riječ je o iznimnoj godini - kaže Ivan Gerštmajer, predsjednik Udruge vinogradara Baranje, naglašavajući kako će kod svih baranjskih vinogradara vina biti vrhunska i na vinskim će ocjenjivanjima, siguran je, postizati odlične rezultate. Objašnjava kako su mnogi, bez obzira na berbe koje su uranile i po mjesec dana, odradili i one izborne, što jamči velika zlata i šampionske titule. Već nekoliko godina, nastavlja, baranjski vinari razmišljaju o odgovoru na klimatološke promjene, ali ga nisu našli, osim, eventualno, navodnjavanja. Tješe se kako bi dobra stvar u tim promjenama mogla biti manje utrošenog novca za zaštitu.

IVICA GETTO

Gerštmajer je zadovoljan tržišnom utakmicom.

- Kupaca ima. Dolazi sve više ljudi, što je još jedan dokaz da Baranja postaje sve veći trend. S prodajom, dakle, nemamo problema. Dio vina, koja proizvode veći vinari, ide u trgovačke lance, a manji i srednji vinari većinu, u prosjeku 70-ak posto, prodaju na kućnom pragu. Naših vina ima po slavonsko-baranjskim restoranima, ali i diljem jadranske obale. Moram se pohvaliti kako nam dolazi sve više kupaca iz ''morskog'' dijela Hrvatske, koji se u Baranju dolaze odmoriti i uživati u ovdašnjoj enološkoj i gastroponudi. I kućama nose vino - tvrdi.

IVICA GETTO

Upitan o cijenama, kaže kako se najzastupljenija baranjska sorta, graševina, u rinfuzi prosječno prodaje po pet eura za litru, ali dodaje kako dio vinara više ne prodaje rinfuzna vina, što znači da je cijena nešto viša budući da poskupljuje ambalaža, čepovi, etikete… No, podvlači, cijene u odnosu na prošlu godinu nisu enormno skočile. Potvrđuje to i Lajoš Kolar, vinogradar iz Suze. U njegovu podrumu, doduše, više nema prošlogodišnjeg rinfuznog vina, a zalihe koje su mu preostale pretočio je u staklenu ambalažu.

- Godinu iza nas mogu nazvati specifičnom. Berba je uranila jer je vegetacija ranije krenula. Suša se manifestirala povećanim šećerima, ali smo, za razliku od prošle godine, pazeći na omjer kiselina i šećera, uspjeli proizvesti predikatna vina - kaže, dodajući kako već uoči Božića očekuje da nekoliko vrsta vina bude spremno za tržište. U fazi je, nastavlja, finalizacija mladih vina. Već određeno vrijeme u njegovim je vinogradima "na snazi" manja opterećenost trsa, što rezultira vrhunskim vinima. U posljednje vrijeme preferira prodaju vina iz staklene ambalaže, što znači da samo manji dio prodaje u rinfuzi. I on je među proizvođačima koji dosta vina prodaju na kućnom pragu.