Učenici Ugostiteljsko-turističke škole briljirali u Švedskoj. U Osijek su se vratili s jednim zlatom i dvije bronce

Jakov Adžam, Lucija Dujić, Božica Dora Nekić, Lana Batinić, Kristijan Šilješ i ravnatelj Andrej Kristek

BRUNO JOBST
13.12.2025., 10:01
NATJECANJE NA SJEVERU

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole briljirali u Švedskoj. U Osijek su se vratili s jednim zlatom i dvije bronce

Natjecanje im je donijelo ne samo nova znanja nego i vještine snalaženja, lijepa prijateljstva i iskustva koja će sa sobom nositi kroz život

Više od 400 sudionika iz 26 zemalja Europe ove se godine natjecalo na međunarodnoj Godišnjoj konferenciji i natjecanju Europske asocijacije hotelijerskih i turističkih škola (AEHT) za srednje i više škole. U švedskom su gradu Västeråsu bili i učenici te mentori osječke Ugostiteljsko-turističke škole, a postigli su izvanredan uspjeh osvojivši tri medalje, među kojima i jedinu zlatnu medalju koja je otišla u Hrvatsku. Natjecanje je održano početkom studenoga, no zbog obveza i drugih natjecanja jedva su uspjeli okupiti sve učenike kako bi ispričali svoja iskustva s jednog od najprestižnijih natjecanja u području turizma i ugostiteljstva u Europi.

Snalaženje i timski rad

Mentorica Ana-Marija Čuljak objasnila nam je kako su se svi učenici natjecali u paru s nekim učenikom iz drugih zemalja Europe, nikad s kolegama iz Hrvatske. Tko će s kime biti, odlučivao je slučajan odabir, pa učenici nisu mogli znati što i tko ih čeka. Time ih se htjelo potaknuti da jačaju timski rad u situacijama gdje ne znaju s kim rade ni koja im je tema rada. Čuljak pojašnjava kako su vještine snalaženja i timskog rada iznimno važne u turizmu, a učenici Ugostiteljsko-turističke škole pokazali su da su spremni na sve izazove koji se stave pred njih. Iz Hrvatske se natjecalo 11 ugostiteljskih i turističkih škola, a osvojeno je ukupno deset medalja, jedna zlatna, dvije srebrne i sedam brončanih. Jedina zlatna otišla je upravo u Osijek, u ruke maturantice Božice Dore Nekić, kojoj je mentorica bila baš Ana-Marija Čuljak.

Božica Dora pripremala se dva mjeseca, a natjecala se u kategoriji Turistička destinacija. Znala je da će predmet njezina izlaganja biti grad domaćin Västerås te da je fokus na održivom turizmu, održivosti i digitalnoj transformaciji. Zato je pokušala saznati što više informacija o tom gradu. Ono što nije znala jest da će s njom u timu biti Austrijanac i Nizozemka te da će dobiti temu sportskog turizma, odnosno trkača u kombinaciji s održivim turizmom.

“Prvo sam mislila, ajme, stariji su, neće to ići. Oni su imali 19 godina, a ja još uvijek 17. Poslije smo nekako vidjeli da svatko ima svoje kvalitete i svatko zna nešto drugo u tom području. Spojili smo sve to i imali najbolju prezentaciju. Naša su ideja bile električne ploče. Dok trkači trče, staju na te ploče, koje su baš kao one koje imamo u kuhinji, ali ispod njih je električna energija. Kad god bi trkači stali na njih, one bi se pokrenule i onda bi nastala električna energija", objašnjava Božica Dora, dodajući kako smatra da je njezin tim pobijedio jer je jedini imao inovativnu ideju.

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole briljirali u Švedskoj. U Osijek su se vratili s jednim zlatom i dvije bronce

Božica Dora Nekić, zlatna medalja

BRUNO JOBST

Božica Dora je osim na zlatu zahvalna i na novim iskustvima i prijateljstvima sklopljenim u Švedskoj. Sigurna je, kaže, da će joj novi prijatelji ponuditi besplatnu turističku turu kad dođe u njihove gradove. Inače je učenica četvrtog razreda smjera Hotelijersko-turistički tehničar, a školovanje želi nastaviti na Menadžmentu u hotelijerstvu u Opatiji, možda čak i upisati doktorat.

Zahtjevne pripreme

U Ugostiteljsko-turističku školu Osijek stigle su i dvije brončane medalje. Za jednu je od njih zaslužan Jakov Adžam, Božičin kolega iz razreda, koji, baš kao i ona, planira nastaviti školovanje u Opatiji. On se natjecao u disciplini Front office (Recepcija), a mentorica mu je bila Gabrijela Baraban.

“Dobili smo hotel o kojem smo morali sve naučiti kako bismo se mogli predstaviti kao recepcionari u njemu. Morao sam naučiti sve detalje, podatke o sobama, aktivnostima koje hotel nudi, uslugama. Hotel je bio ondje u Švedskoj, pa je bilo teže prikupiti sve te informacije, no pomoglo je to što su nas proveli njime kad smo došli onamo. Mogli smo razgovarati s voditeljima, i, eto, na kraju sam se uspio dovoljno pripremiti i osvojiti treće mjesto", pojasnio je Jakov. Radio je u paru s natjecateljem iz Francuske, kojeg je upoznao dan prije. Samo je natjecanje trajalo 18 minuta. Jakov smatra da će mu osvojeno treće mjesto definitivno pomoći u razvitku buduće karijere.

Broncu s prestižnog natjecanja u školu je donijela i Lana Batinić, učenica trećeg razreda smjera Turističko-hotelijerski komercijalist. Natjecala se u vrlo zanimljivoj, ali i zahtjevnoj disciplini Carvinga. Morala je izrezbariti mango, dinju i korabu te od njih napraviti različite oblike. Za to se pripremala od početka rujna, i bila u školi, ističe, od jutra do mraka, a vježbala je i kod kuće. Mentor joj je bio Ivan Kelava, a njihova je disciplina bila posebno zahtjevna jer iziskuje razvijenu finu motoriku. Radi se sa specijaliziranim noževima, koji pridodaju težini cijelog rada. Kroz sustav obrazovanja takvo se što ne radi, pa je i zbog tog bila potrebna dodatna priprema.

“Natjecala sam se protiv učenika koji su već osvajali prva mjesta na natjecanjima. Radila sam s partnericom iz Estonije, a natjecanje funkcionira tako da ona nešto započne, pa kad odradi dio, ja moram nastaviti raditi na tome i obratno", prisjetila se Lana. Time se želi staviti naglasak na komunikaciju, a važno je i znanje engleskog jezika, kako bi si objasnili gdje su stali i kako žele da dizajn u konačnici izgleda. Lanin mentor istaknuo je kako je Lanin engleski poprilično dobar, pa komunikacija nije bila problem.

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole briljirali u Švedskoj. U Osijek su se vratili s jednim zlatom i dvije bronce

Učenici, mentori i ravnatelj na AEHT natjecanju u Švedskoj

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Koktel i koreografija

Na natjecanje u Švedsku sa samo 16 godina išla je i Lucija Dujić, a iako je ondje bilo starijih natjecatelja iz raznih viših škola, Lucija je zasjela na visoko peto mjesto. Inače sa smjera Turističko-hotelijerski komercijalist, natjecala se u kategoriji Kokteli, pod vodstvom mentora Ivice Brtana.

“S partnericom iz Italije morala sam osmisliti svoj koktel i koreografiju dok ga radimo. Trebale smo zaplesati, napraviti neke pokrete, i sve to sinkronizirano jedna uz drugu. No dobro smo se snašle, a na kraju smo se i sprijateljile", istaknula je Lucija. S natjecanja se vratila s naučenim novim vještinama, poput otvaranja šejkera laktom i protresanja šejkera 15 sekundi, a inače je to znala raditi šest sekundi.

Dio uspješne ekipe Ugostiteljsko-turističke škole čini Kristijan Šilješ, učenik trećeg razreda smjera Konobar. On se pod mentorstvom Robertina Marinjaka natjecao u kategoriji Wine service. Tako je morao prepoznavati vina, sljubljivati vina i jela, dekantirati vina te pokazati znanje o šampanjcima i pjenušcima. Mnogo je toga naučio, a vještine koje su mu prije bile teške, sad odrađuje s lakoćom.

Kristijan, baš kao i ostatak uspješne petorke, ističe kako im ovo natjecanje nije donijelo samo nova znanja nego i vještine snalaženja, lijepa prijateljstva i iskustva koja će sa sobom nositi kroz život. Ovdje za njih priča ne staje, jer sudjeluju u mnoštvu drugih natjecanja, na što ih potiču njihovi neumorni mentori.

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole briljirali u Švedskoj. U Osijek su se vratili s jednim zlatom i dvije bronce
BRUNO JOBST

KRISTEK: OVO JE VELIK USPJEH

Ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Andrej Kristek istaknuo je da je iznimno sretan i ponosan što su kao škola bili u Švedskoj i što su njihovi učenici pokazali iznimno znanje, vještine i kompetencije koje stječu u školi, a koje su ujedno pokazatelj da je obrazovanje na visokoj razini. Naglasio je kako su pripreme za ovo natjecanje zahtjevne, te je potrebno dosta odricanja i visoke jezične kompetencije. Ugostiteljsko-turistička škola članica je AEHT od 2012. godine, no zbog financija ne može svake godine sudjelovati na natjecanju.

“Ovo je natjecanje pomoglo da vidimo koje je naše mjesto na karti obrazovanja vezanog uz turizam i ugostiteljstvo. Velik je uspjeh među 400 natjecatelja ostvariti ovako dobar plasman. Pokazali smo da imamo kvalitetne učenike, učenike koji mogu odgovoriti na sve potrebe poslodavaca, ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim dijelovima Europe”, kazao je ravnatelj Kristek. Dodao je da su učenici bili poslušni, dobri i odgovorni te da su to djeca koja će zacijelo naći svoje mjesto u turizmu i ugostiteljstvu.