U ovim se restoranima jede kvalitetno i domaće
Dva će se tjedna u restoranima nositeljima standarda moći uživati u ukusnim sljedovima ne skupljim od 35 €
Dvadeset je restorana iz Osječko-baranjske županije postalo nositelj standarda Okusi tradicije Slavonije i Baranje. Svi su oni morali proći ocjenjivanje, ispuniti kriterije i obvezati se da će bar jednom godišnje sudjelovati u Danima Okusa tradicije. Posjetitelji tih ugostiteljskih objekata tako će na ulazu moći vidjeti oznaku i znati da se na tim mjestima jede kvalitetno i domaće, a to je i glavni cilj inicijative.
Promotivni meniji
Projektom se želi izgraditi identitet ugostiteljskih objekata kao mjesta koja pružaju istinski doživljaj blagovanja lokalnih jela i pića. Ovaj se standard prvi put dijeli u OBŽ-u, ujedno županiji koja u projekt ulazi s najvećim brojem restorana, što je dokaz kako u Slavoniji i Baranji odlične domaće gastronomske ponude ne manjka.
“Opće je poznato da je naša gastronomija jedna od najraznovrsnijih u Hrvatskoj. Vrlo smo poznati po našim tradicionalnim jelima, ali ja bih rekao da naše vrijeme tek dolazi, to pokazuje i ovaj današnji događaj”, rekao je Mislav Matišić iz Turističke zajednice Osječko-baranjske županije. Najavio je kako će od ovog petka, 14. studenoga, pa sljedeća dva tjedna restorani dobitnici ovog standarda sudjelovati u Danima Okusa tradicije, tako da će svi moći uživati u promotivnim menijima koji spajaju najbolje od Slavonije i Baranje.
Viktor Tašić iz restorana Didin konak iz Kopačeva istaknuo je kako će im se u sljedeća dva tjedna, kao i uvijek, na meniju naći tradicionalna jela Slavonije i Baranje poput fiša, šarana na rašljama, čipsa od šarana te perkelta od soma. Meniji će stajati do 35 eura, a u svakom će biti od četiri do pet sljedova. Iz Osijeka standard Okusi tradicije Slavonije i Baranje ponijeli su restorani Čingi lingi čarda, Waldinger, Čarda kod Baranjca, Kod Javora, Projekt 9, Crna svinja, Karaka i Meandar Hotela Osijek.
Marcel Medak, predsjednik Savjeta Okusa hrvatske tradicije, izrazio je zahvalnost OBŽ-u, županici Tramišak i kolegama iz Turističke zajednice OBŽ-a što su ušli u ovaj hvalevrijedan projekt za razvoj gastronomije u cijeloj Hrvatskoj. “Trenutačno je uključeno 14 županija i više od 150 restorana, što je impozantan broj. Želimo ovim projektom njegovati tradicijsku gastronomiju i upravo ova županija ima jako velik potencijal u tom području.”
Putokazi k uspjehu
Županica Nataša Tramišak istaknula je da OBŽ posljednjih godina bilježi značajan porast turističkih dolazaka i noćenja. “Iz godine u godinu razvijamo nove sadržaje, a upravo je ovaj događaj pokazatelj toga kako postajemo sve prepoznatljiviji na karti Hrvatske, ali i šire”, rekla je Tramišak. Dodala je kako ulazak u ovaj projekt pokazuje da je županija na razini kvalitete i zadatka. Potom je izrazila zahvalnost svim restoranima koji zahvaljujući svojoj vrhunskoj ponudi čuvaju našu tradiciju te tradicionalnu slavonsku i baranjsku kuhinju.
“Na prvom nam je mjestu važno prenositi sve ono što možemo ponuditi u gastronomiji, ali i ljepotama naše prirode. Ovaj standard koji naši restorani dobivaju vjerujem da će im dodatno privući nove posjetitelje i da će povećati našu turističku ponudu i generirati neke nove sadržaje”, kazala je županica.