


















/Galerija/ Mirisi i okusi osječke pije
U zatvorenom je dijelu glavne tržnice prošlog tjedna otvorena nova ribarnica s morskom ribom
Sunčana je uvertira dana pozivala građane na osječku glavnu tržnicu. Napokon se osjeti da je ljeto sve bliže, iako je vrijeme još varljivo, pa su i u srijedu povremeno nebom plovili sivi oblaci. Kupaca je u trenutku posjeta Glasova reporterskog dvojca bilo taman toliko da se između ponekih klupa moralo manevrirati. Ipak, nije gužva. Više je šetača nego kupaca. Kao da su svi došli više gledati nego kupovati.
Trešnje - 8 eura!
Sezona je jagoda i trešanja. Dok ćete za kilogram jagoda na tržnici morati izdvojiti pet eura, cijena kilograma trešanja izaziva rasprave - stoje čak osam eura po kilogramu. Upravo među jarkocrvenim i sočnim plodovima jagoda i trešanja nailazimo na prodavačicu Snježanu Jakobović iz OPG-a Jakobović.
“Trešnje su osam eura kilogram, ali ljudi svejedno kupuju. Željni su ih", govori Snježana i dodaje predviđanje kako ćemo uskoro biti željni svega. Klimatske su promjene uvelike utjecale na voće i povrće, naglašava. Više ni za što nema jamstva. Zbog hladnih jutara pčele ove godine nisu oplodile trešnje, upravo zato što im nedostaje topline. Do neki smo se dan, ističe Snježana, grijali, a sad su već visoke temperature. Usto, velik su problem i čvorci.
“Čvoknu trešnju i ona počne trunuti. Ne možemo ju takvu prodavati. Razumijem da je ljudima osam eura puno novca, ali ni mi nismo u bajnoj situaciji. Svake nam je godine sve gore. Ove godine, zbog zime i silnih mrazova, kajsija gotovo da i neće biti. Možda poneka kasna sorta, vidjet ćemo", otkriva nam Snježana Jakobović.
Nešto dalje Mira Miloloža s istoimenog OPG-a prodaje jagode. Oko njezine je klupe vrlo užurbano, stalno netko dolazi po svoju porciju jagoda, a kako i ne bi kad ih te slasne ljepotice mame svojom bojom i mirisom. "Jagode su sad najtraženije jer su one prvo sezonsko voće", kaže nam Mira. Za 20-ak će dana doći maline, a na njezinoj se klupi osim jagoda trenutno može naći i sirup od jagode, po cijeni od sedam eura, te džemovi, po pet eura. Ima nešto i trešanja, no prvu je sortu, kaže, potukao mraz.
Piši kući propalo
Na tržnici se ovih dana može pronaći i mladi grašak. Cijena neočišćenog iznosi pet eura, a onaj pak očišćeni stoji i do deset eura. Prodavačica graška koju smo zamolili za komentar nije htjela da joj se navede ime, ali zato nije štedjela na riječima. "Grašak ne ide. Danas mi je prvi dan da ga imam, i ništa. Nema protoka ljudi. Možda u subotu, ali u petak je praznik, pa će si ljudi spojiti vikend i nekamo otići, i onda - piši kući propalo", govori nam prodavačica, koja u ponudi još ima kupus, luk, krumpir i tikvice. "Nekad smo donosili pet-šest pekarskih gajbi salate, sve bi otišlo u danu. Danas ih prodaješ cijeli tjedan, i još si sretan ako ih uopće prodaš. Nekad nisi mogao dobiti klupu koliko je prodavača bilo. Sad – prazno. Došla su neka druga vremena, restorani, brza hrana, dostava", rekla nam je. I bazga je trenutno u cvatu, a litra soka od nje stoji šest eura. Vezica svježih šparoga je četiri eura, koliko traže i za kilogram mladog krumpira.
Dok voće i povrće čeka kupce, u zatvorenom dijelu tržnice prošlog se tjedna otvorila nova ribarnica s morskom ribom, Marigos. Na ledu se sjaje losos, tuna, škampi, sipa, školjke, orada, brancin, škarpina, hobotnica i još mnoge vrste morske ribe. Može se naći i poneka riječna, poput pastrve i smuđa. Da se Osječanima sviđa nova ribarnica, dokazuje neprestano komešanje ispred nje. Ljubitelji svježe morske ribe napokon su došli na svoje. Suvlasnik Marko Aračić, koji ujedno i radi u ribarnici, izdvojio je nekoliko sekundi kako bi nam rekao da su došli iz Slavonskog Broda. Sretni su što Osječanima mogu ponuditi kvalitetnu morsku ribu, a nude i besplatnu uslugu čišćenja ribe.
Iako se vremena mijenjaju, i iako su trgovački lanci sveprisutni i dostupni od jutra do mraka, tržnica ipak ima ono nešto. Miris svježine, okus sezone, živi kontakt...