














U Osijeku se oduvijek pilo pivo, grad Osijek je pivski grad
Da nije bilo Korone u petak bi se u Sunčanoj ulici slavio 10. jubilarni Osijek Craft Beer Festival no niti činjenica da je 9. po redu ništa ne mijenja jer za izlagače i goste ovo je jednostavno najbolji festival craft piva.
Takva je atmosfera, ljudi su opušteni, znamo kako je to u Slavoniji, kaže zagrepčanin Bruno Blažičko koji je sa svojim poslovnim partnerom vlasnik Primarius craft pivovare s kojom je na festivalu redovit.
-Ovaj je festival jedan od boljih. Uglavnom, preferiramo festivale u Slavoniji. Osijek, Đakovo, Vinkovci, to su nam jedni od najdražih i rado se uvijek vraćamo ovdje, svake godine, naglašava nudeći nam nešto od desetak "etiketa" iz vlastite ponude.
Cjepivo lager pivo, Blagoslov American Pale Ale, Ringišpil Session IPA ili Katapult American IPA.
Danas proizvode 10 do 15 tisuća litara craft piva mjesečno i distribuiraju ga diljem cijele Hrvatske.
Bruno je zadovoljan što danas sve više kafića uvode craft piva u ponudu a što prije sedam godina nije bio slučaj.
-Tada smo se teško probijali na tržište, sada je preko stotinu pivovara i svaki eminentniji kafić želi imati u ponudi craft pivo. Ovo je nešto posebno, poručuje nam.
Doista je ambijent poseban, kao da Sunčana zrači posebnim zrakama s dozom humora. Svi su nasmijani, optimistični i svi se poznaju, pozdravljaju, mašu i s pivama u ruci.
I Tamara iz godine u godinu dolazi zbog super atmosfere.
Kaže, prilagođena je i za djecu, može se doći i s djecom no zatekli smo je u društvu Maje kojoj baš odgovara i treba ovako opuštena, ležerna atmosfera.
Maja popije pivo i upravo je bila u potrazi za nekim voćnim, ženskim.
-Ne bih ona gorka. Ima neko s malinom? U potrazi sam za takvim pivom. Sve je stvarno prilagođeno ugodnom provodu, kaže nam nasmijana Maja.
A cijene???
-Nismo tu da gledamo cijene, kroz osmijeh i lagani tik u znak pozdrava šalju dobro raspoložene Maja i Tamara.
Ima tu svega i za svakoga. Ne toči se samo pivo, već od alkohola ima i za one koji traže nešto više, jače. Alkohol nastao destilacijom piva.
Bošnjak Distillery & Brewery nudi beer brandy IPA i SCOUT, beer brandy odležan tri godine, whisky hop flavoured, destilat posebno odabranog vrhunskog piva odležan šest godina u hrastovim bačvama. Ima tu i gin kojemu je bazni alkohol destilat piva kao i u travarici kao i u Apsintutimu.
Ovo je obiteljska priča i craft pivska revolucija, kazuje vlasnik Mario Bošnjak koji hvali osječku publiku kao dobre konzumente jer su spremni istraživati, isprobavati i jer znaju što je dobro.
Za krupnog momka Hrvoja Big H ovo je najbolji festival u gradu s najviše ljudi, najboljom atmosferom i svake godine sve boljim pivom.
Hot dogovi punjeni slavonskim i baranjskim delicijama u ovoj kratkoj Sunčanoj uličici šire svoje mirise i puno dalje od granica festivala.
Ovdje je sve ono što je svojstveno za ovaj festival, hrana je raznovrsna a nema ničega previše. Ima jedna kućica s hamburgerima, jedna s hot dogovima, jedna pizza i jedna langošica i to je to, ne dupla se i svi radimo dobro, s osmjehom pravog cheefa kaže Hrvoje BIG H.
OCBF je prvi craft festival u kalendaru festivala u Hrvatskoj i u petak poslijepodne tek se zagrijavao, hvatalo radnu temperaturu.
Ponuda piva i klope je jako dobra, kaže Osječanin Tibor Kainz, organizator OCBF-a a negdje pročitah i inženjer i craft-udarnik.
Zračio je zadovoljstvom jer je bilo stotinu aktivnih točionika, Sunčana ulica puna i svi zadovoljni.
-Ideja Sunčane, otvorenog prostora, muvinga uz glazbu koja te podsjeća na nešto od nazad, lagano mrduckanje glavom i osjećati se ugodno pa i kada se ramenom sudaraš s ljudima koje nisi vidio odavno, njegova je filozofija koja očito drži pivo.
Obećao sam mu (Tiboru) da ću ga spomenuti samo jednom pa ću se složiti s njim kada kaže da je "grad Osijek pivski grad" i da se "u Osijeku oduvijek pilo pivo".
Mišljenja je da ćemo pivo tek naučiti piti zato što ćemo ga sami naučiti praviti kao što to rade u svim zapadnim zemljama. U Njemačkoj svaka peta kuća pravi svoje pivo, to je jednostavno tradicija ispijanja piva a mi je imamo. U ovim se krajevima nekada jako puno radilo piva, Baranja je nekada bila pivska regija, prenosim što sam čuo od njega.
Grad Osijek je pivski grad, ovaj grad to voli. Craft scena je nešto sasvim novo, jako dobro prihvaćeno pogotovo od mlađe publike koja je otvorena za sve opcije. Možete li zamisliti pivo Smoothie, džin i rakiju od destilata piva. Naravno da se može ne samo zamisliti već i kušati na Osijek Craft Beer Festivalu.
A pivo je, sada sam to naučio od znalaca, dobro onoliko koliko je dobar onaj tko ga kuha i koliko zna o tehnologiji kuhanja piva.
Preporuka je dođite u Sunčanu, dobra vibra je zarazna.