Rekordnih tri tisuće porcija graha podijeljeno na lijevoj obali Drave
Međunarodni praznik rada mnogi su Osječani odlučili proslaviti u prirodi uz dobro društvo, glazbu te hranu i piće. Na lijevoj obali Drave, kod katakombi, Majstori kotlića Slavonije i Baranje pripremili su rekordnih 3000 porcija graha, a uz svaku su porciju bili pripremljeni i komad gužvare i piće. Redovi za grah bili su nepregledni, a u nešto više od pola sata sva je hrana već bila podijeljena. Davor Tomić, predsjednik Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, rekao je kako pripreme za ovakav pothvat kreću nekoliko dana prije samog događaja. Dobavljanje mesa, drva, čišćenje, vaganje, povrće, začini, sve se to mora obaviti kako bi grah bio spreman.
"Mi kuhamo 12 kazana graha, a imamo još dodatnih 500 porcija spremnih. U naših 12 kazana ima 150 kilograma mesa, 100 kilograma graha, ima mrkve, peršina, celera, luka. Sve su to velike količine koje treba očistiti i pripremiti. U velikom kotlu je teže skuhati grah, ali na kraju bude finije nego kad se rade male količine", rekao je Tomić i dodao da njihova udruga djeluje već 30 godina.
U podjeli graha sudjelovao je i gradonačelnik Ivan Radić sa svojim suradnicima. Istaknuo je da ga veseli prekrasno vrijeme za praznik rada, velik broj Osječana koji je došao, te dobar grah, piće i društvo. "Zahvaljujem se najboljim majstorima kotlića Slavonije i Baranje. Već četiri godine za nas na Međunarodni praznik rada kuhaju grah, a na Veliki petak i Badnjak kuhaju fiš. 3000 porcija graha koje smo danas pripremili je rekordan broj. Za to, te za piće i gužvare, u gradskom smo proračunu izdvojili 13.000 eura", rekao je Radić te dodao da Osijek praznik rada dočekuje s odličnim gospodarskim brojkama i pokazateljima. Naveo je da grad ima 4210 više zaposlenih nego 2021. kada je postao gradonačelnik.
Iako su redovi za grah bili dugački, to nikog od prisutnih nije spriječilo da pričekaju i svoju porciju. "Čekala sam desetak minuta za grah. Uvijek ima razloga za veselje, uvijek slavim prvi maj. Svake godine obavezno dođem iz Zadra ovdje kako bi ga obilježili. Grah je ovdje uvijek odličan", rekla nam je gospođa Zdenka. Sve prisutne zabavljali su TS Žeteoci, a nije trebalo mnogo vremena da se zapleše i kukunješće.
Oni koji nisu došli po svoju porciju graha, sami su roštiljali. Mnoštvo šatora, dekica i klupa posvuda. Ovako lijepo vrijeme izmamilo je i stare i mlade na druženje i aktivnosti u prirodi.