Osijek, 15. 02. 2025, Zeleno polje, Olimpija, izbor najbolje kobasice i kulenove seke - Donjogradska kobasijada.sniio GOKJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
16.2.2025., 11:04
21. DONJOGRADSKA KOBASIJADA

Na najstariju hrvatsku kobasijadu pristiglo čak 150 uzoraka kobasica i kulenovih seka

Zbog iznimno velikog broja uzoraka, ove je godine pred ocjenjivačkim sudom bio vrlo težak zadatak, a pobjednici su Lajoš Dera iz Luga (najbolja kobasica) i Ivan Vulić iz Osijeka (najbolja kulenova seka).

I ove su se godine u prostorijama ŠD "Olimpija" i Caffe baru "5" okupili proizvođači slavonske kobasice i kulenove seke iz cijele Slavonije, Baranje i Srijema na 21. Donjogradskoj kobasijadi, u okviru koje je održano 21. ocjenjivanje domaće slavonske kobasice i 15. ocjenjivanje kulenove seke. Donjogradska kobasijada je najstarije natjecanje u ocjenjivanju domaće slavonske kobasice u Hrvatskoj na kojem tradicionalno sudjeluju proizvođači ove slavonske delicije iz cijele Slavonije, Baranje i Srijema.

"Presretni smo što smo nakon toliko godina, bez velike medijske pompe, došli do nekih rekorda. Uzorci su stigli iz svih pet slavonskih županija, ali i Zagreba, Petrinje, Čazme... Nažalost, kolege iz Bosanske Posavine više nam ne dolaze sa svojim kobasicama zbog zabrane unosa mesa u EU, ali smo ih pozvali na druženje", rekao je Damir Lukač, predsjednik udruge Donjogradski kobasičar.

Osijek, 15. 02. 2025, Zeleno polje, Olimpija, izbor najbolje kobasice i kulenove seke - Donjogradska kobasijada.sniio GOKJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Pobjednik u kategoriji kobasica je Lajoš Dera iz Luga, a u kategoriji kulenovih seka Ivan Vulić iz Osijeka.

"Ove godine priča je bila vrlo zahtjevna. Pristiglo je čak 110 uzoraka kobasica i oko 40 kulenovih seka. Treba to sve ocijeniti i biti objektivan koliko se može. Uvijek kažem da je objektivna ocjena koju dobijemo zapravo skup subjektivnih ocjena članova povjerenstva. Oni se pate, naporno rade, i svaka im čast i hvala. Raduje nas što dolaze mlade snage koje će nastaviti ovu priču", rekao je Lukač.

Osijek, 15. 02. 2025, Zeleno polje, Olimpija, izbor najbolje kobasice i kulenove seke - Donjogradska kobasijada. Žiri, ....Vladimir Margeta, i Goran Kušec.sniio GOKJKO MITIĆ

Vladimir Margeta i Goran Kušec

GOJKO MITIĆ

Prof. dr. sc. Goran Kušec (Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek), predsjednik ocjenjivačke komisije, rekao je kako su ove godine imali vrlo težak zadatak.

"Zbog iznimno velikog broja uzoraka bio je to pravi napad na naša osjetila. Nije lagano u kontinuitetu jedan za drugim ocjenjivati uzorke, bez obzira koliko se na to pripremali. Od ocjenjivača se traži da su zdravi i dobrih osjetila, jer potrebno je detektirati sitne nijanse i razlike, gdje dolazi do određenog zamora kojeg pokušavamo suzbiti povremenim odmorom i konzumacijom blažih okusa kao što su sir te ispiranjem usta vodom, ali i graševinom", pojasnio je Kušec.

Osijek, 15. 02. 2025, Zeleno polje, Olimpija, izbor najbolje kobasice i kulenove seke - Donjogradska kobasijada. Predsjednik i organizator Damir Lukač.sniio GOKJKO MITIĆ

Predsjednik i organizator Damir Lukač

GOJKO MITIĆ

Uz njega, kobasice i kulenove seke ocjenjivali su Drago Papić, upravitelj Zadruge branitelja "Jakob" iz Osijeka, i izv. prof. dr. sc. Vladimir Margeta (Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek), koji nam je pojasnio koje je parametre ocjenjivala tročlana komisija.

"Više je objektivnih pokazatelja kvalitete. Krećemo od vanjskog izgleda, gledamo kakav je omatoč, je li u prirodnom ili umjetnom ovitku, jesu li korištene mrežice, ima li plijesni i oštećenja, je li kobasica grbava i sl. Nakon toga prlazimo na konzistenciju: je li mekana, drobljiva ili elastična, je li odmrznuta... Zatim slijedi ovjenjivanje izgleda presjeka kobasice i kulenove seke. Tu gledamo ima li previše masti, da li je rub taman, je li boja svojstvena itd., i taj praktički dio dobiva ili oduzima najviše bodova. Nakon toga dolazi svojstvo okusa gdje procjenjujemo jesu li proizvodi užegli, gorki, kiseli ili nekih drugih nesvojstvenih okusa, a na kraju ocjenjujemo miris", rekao je Margeta. I. Alilović