Glas Slavonije
BRUNO JOBST

Ines Banjari; Ljubica Vazdar
 

BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
Osijek, 04. 02. 2025., PTFOS, vijećnica, Svjetski dan borbe protiv raka, prehrana u borbi protiv raka, rak, prehranaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
4.2.2025., 17:40
Dario Kuštro
UZ SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

Prehrana je bitna, Slavonce štite mliječni proizvodi

Obilježavajući Svjetski dan borbe protiv raka, na Prehrambeno tehnološkom fakultetu upriličili su, u utorak poslijepodne, tribinu na temu "Prehranom protiv raka", svjesni kako se sve veći broj ljudi bori protiv raka ili ima nekog u obitelji tko već boluje.

"Nažalost, ljudi se u pravilu osvjeste da moraju promijeniti svoju prehranu i životne navike tek kada obole i kada dobiju dijagnozu, ali svakako bi trebali djelovati preventivno. Naravno, postoje razlike kako prehrana treba izgledati ako nešto radimo preventivno i ako osoba ima karcinom. Jedna od tema koje ćemo se dotaknuti je primjena raznoraznih preparata na biljnoj bazi i suplemenata koji se vrlo često koriste na vlastitu ruku, bez nekih provjerenih informacija i upitne učinkovitosti", upozorit će prof. dr.sc. Ines Banjari, specijalist kliničke prehrane s ovog fakulteta. Kaže kako, nažalost, od karcinoma sve češće oboljevaju mlade osobe između 40 i 50 godina, a posljednjih godina rak debelog crijeva preuzima primat. Upravo kod ove vrste oboljenja prehrana direktno povećava rizik i za oboljenje i daljnju progresiju.

"Ali s druge strane tu imamo i najviše rezultata u pogledu što bi trebalo mijenjati u prehrani i preventivno ili ako se primjerice kroz otkriće polipa pojavi rizik, te što napraviti kada se karcinom pojavi", rekla je Banjari.

Jesu li Slavonci, za razliku od Mediteranaca, zbog svoje "masne" hrane predodređeni za oboljevanje od karcinoma?

"Ne bi trebali reći da to što živimo u Slavoniji je naš nedostatak. I mi Slavonci imamo karakteristike prehrane koje nas štite od pojedinih karcinoma. To su mliječni proizvodi koji se kroz dosta istraživanja pokazuju kao zaštitni faktor u pogledu prevencije karcinoma debelog crijeva. Zaključno to što jedemo malo više slanine i kulena nije toliko problematično sve dok namirnice pravilno kombiniramo", savjet je Banjari.

Na predavanju joj se pridružila i primarijus Ljubica Vazdar, sa zagrebačke Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice, te (online) Jadranka Karuza ispred KoHOM-a.

#Prehrambeno-tehnološki Fakultet#Svjetski Dan Borbe Protiv Raka#Ines Banjari#Ljubica Vazdar#Jadranka Karuza
Povezani članci
Osijek, 22. 01. 2025., Glavna tržnica, tržnica, ponudaSNIMIO BRUNO JOBST
U UTORAK
Tribina "Prehranom u borbi protiv raka" na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu
Osijek, 12. 12. 2024, Tvrđa, PTF, Noć znanosti SNIMIO BRUNO JOBST
NOĆ ZNANOSTI NA PFTOS-u
Srednjoškolci se uvjerili da je znanost i zabavna
8. Noć znanosti na PTFOS-u
Noć znanosti na PTF-u!
Dobro došli na zanimljive radionice za znatiželjne
×