Obrok za Dan zahvalnosti u SAD-u jeftiniji i u 2025.
Amerikanci će i ove godine izdvojiti nešto manje novca za blagdanski obrok na Dan zahvalnosti, pokazala je godišnja anketa udruge poljoprivrednika AFBF, uz jeftiniju smrznutu puretinu i skuplje povrće.
Blagdanski obrok za deset ljudi stajat će ove godine 55,18 dolara, za pet posto manje nego lani, izračunali su u udruzi.
To bi značilo da će pojeftiniti treću godinu zaredom, napominju.
Kada se u obrok uključe i namirnice poput šunke, krumpira sorte Russet i smrznutih mahuna, cijena raste na 77,09 dolara i gotovo je ista kao lani.
Purica, nadjev od bilja i začina, svježa brusnica i blagdanska peciva bit će ove godine jeftiniji, a slatki krumpir, smrznuti grašak, mrkva i celer skuplji nego u 2024., pokazuju izračuni.
Amerikanci će morati izdvojiti više novca i za punomasno mlijeko i za vrhnje za šlag.
Cijena sastojaka za pitu od bundeve i za prhko tijesto zadržat će se na prošlogodišnjoj razini.
Jeftinija purica
Purica tradicionalno zauzima glavno mjesto na blagdanskoj trpezi i često je najskuplja, s prosječnim udjelom u ukupnim troškovima obroka od čak 43 posto.
Ove godine njezin udio spustio se pak na 39 posto i najniži je od 2000. godine, kada se uzmu u obzir troškovi objeda za deset osoba.
Smrznuta purica od nekih osam kilograma koštat će tako u prosjeku 21,50 dolara, za 16 posto manje nego lani.
Amerikanci najčešće kupuju upravo smrznute purice, a njihove cijene već neko vrijeme padaju, uz slabiju potražnju i izvan blagdanske sezone, prema konzumaciji samo oko sedam kilograma godišnje, za gotovo 1,5 kilograma manje nego prije šest godina.
Cijene svježe puretine pak rastu zbog širenja visoko patogenog virusa ptičje gripe (HPAI).
Visoki troškovi rada
Svježe povrće i slatki krumpir naglo su pak poskupjeli zbog vremenskih nepogoda, utvrdili su u udruzi.
Tako će blagdanski pladanj s povrćem ove godine biti skuplji za 61 posto, izračunali su. Slatki krumpir poskupio je pak za 37 posto.
Uz nepovoljne vremenske uvjete, poskupljenja su rezultat i visokih troškova rada i manjka radnika, upozoravaju u AFBF-u.
Uzgajivači voća i povrća oslanjaju se u sadnji, berbi, sortiranju i pakiranju u velikoj mjeri na 'ruke' i troškovi rada čine gotovo polovinu ukupnih troškova proizvodnje u tim sektorima, podsjećaju u udruzi.
Brusnice bi pak ove godine trebale biti jeftinije za 2,8 posto, a sušeni kruh za punjenje purice za devet posto.