Production of vaccines at JSC Vector-BiAlgam in the science city of Koltsovo, Novosibirsk Region. Ampoules with vaccine "Algavak" for the prevention of viral hepatitis A.31.05.2023 Russia, NovosibirskPhoto credit: Vlad Nekrasov/Kommersant/Sipa USA Photo: Kommersant Photo Agency/SIPA USA
KOMMERSANT
30.6.2025., 11:10
2 tisuće slučajeva u 4 zemlje

Hepatitis A hara Europom, u Hrvatskoj stanje stabilno

U četiri europske države - Austriji, Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj - od početka godine zabilježen je znatan porast slučajeva hepatitisa A. Infekcija virusom hepatitisa najviše je pogodila populaciju beskućnika, narkomana i osoba koje žive u lošim sanitarnim uvjetima te imaju ograničen pristup zdravstvenoj skrbi. U četiri zemlje potvrđeno je 2097 slučajeva infekcije hepatitisom A.

Samo u Slovačkoj, koja se suočava s porastom broja zaraženih još od kraja 2022., ove je godine potvrđeno 880 oboljelih. U Austriji ih je 87, s tri smrtna slučaja, a u Češkoj 600, mahom djece, uključujući šest smrtnih ishoda. U Mađarskoj je evidentirano 530 oboljelih, uglavnom odraslih, a u Njemačkoj, gdje broj oboljelih nije velik, potvrđen je genomski profil virusa prisutnog u Austriji i Mađarskoj.

Kod nas 11 slučajeva

Zbog toga je Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) izdao upozorenje državama EU-a o potrebi pojačanih mjera zaštite, poput cijepljenja, populaciji koja je izloženija zarazi hepatitisom A.

U Hrvatskoj je, srećom, epidemiološka situacija s hepatitisom A povoljna. Virus se u nas javlja sporadično, a povremeno u manjim klasterima ili grupiranjima bliskih kontakta, ili kao manje obiteljske epidemije, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Tijekom protekle godine zabilježena su 24 slučaja hepatitisa A, a do kraja svibnja 2025. potvrđeno je 11 slučajeva hepatitisa A, što je slična učestalost kao prošle godine. U posljednjem desetljeću u Hrvatskoj nismo imali zabilježenih smrtnih slučajeva od hepatitisa A.

- Broj oboljelih u Hrvatskoj uobičajeno se kreće od pet do 30-ak slučajeva godišnje, a povremeno se prijavljuje veći broj oboljelih u obliku manjih epidemija, odnosno grupiranja slučajeva, kao 2017. i 2018. godine, kada je zabilježeno 47 odnosno 96 prijava oboljelih te 2022. godine, kada je prijavljeno 207 oboljelih od hepatitisa A - navodi Iva Pem Novosel iz Odjela za epidemiologiju HZJZ-a.

Uzroci i simptomi

U godinama kad je u Hrvatskoj zabilježen povećan broj prijava oboljelih i u Europskoj uniji bilježila se međunarodna epidemija hepatitisa A. Zahvatila je više europskih zemalja, a infekcija se znatnim dijelom prenosila spolnim putem.

Simptomi infekcije hepatitisom A uključuju povišenu temperaturu, gubitak apetita, mučninu, povraćanje, žuticu, tamnu mokraću i svijetlu stolicu. Većina ljudi potpuno se oporavi i razvije doživotni imunitet, ističe epidemiologinja.

- U današnje vrijeme do infekcije dolazi ponajprije putem kontaminirane hrane i vode ili prljavih ruku, a dio oboljelih zarazi se i spolnim kontaktom. U slučaju spolnog puta prijenosa većina oboljelih bili su muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, a rizik čine oralno-genitalni spolni odnos ili analno-oralni kontakt s osobom koja je zaražena virusom hepatitisa A - objašnjava.

Isto tako postoji cjepivo za hepatitis A koje se preporučuje onima koji putuju u zemlje s povećanim rizikom od infekcije hepatitisom A, a cijepiti bi se trebali i u slučaju epidemije među bliskim kontaktima oboljelih te osobe iz skupina koje su u povećanom riziku za zarazu.

Dobra higijena smanjuje rizik

Rizik izloženosti virusu hepatitisa A može se smanjiti prakticiranjem pravilnih higijenskih navika: na prvom je mjestu higijena ruku, odnosno temeljito pranje ruku toplom vodom i sapunom nakon korištenja toaleta i prije jela jer se virus izlučuje stolicom. Važno je i osigurati zdravstveno ispravne uvjete prilikom pripreme i konzumacije hrane, temeljito prati sirovo voće i povrće, čuvati namirnice u hladnjaku na odgovarajućoj temperaturi, termički ih dobro obraditi... Preporučuje se pranje pribora za jelo između pripreme različitih namirnica i održavanje površina gdje se priprema hrana čistima, izbjegavanje konzumiranja sirovog voća i povrća ako nije dobro oprano te izbjegavanje vode i leda iz potencijalno nesigurnih izvora i izbjegavanje hrane pripremljene u nehigijenskim uvjetima, primjerice na putovanjima.