Pčele povezuju poljoprivredu, zdravstvo i farmaciju – bez njih nema održive budućnosti
U vremenu sve izraženijih klimatskih promjena, degradacije tla i povećane upotrebe pesticida postaje nužno prepoznati međusobnu ovisnost poljoprivrede i pčela te potrebu za ravnotežom između proizvodnje hrane i očuvanja prirodnih resursa. Pčele su ključan pokazatelj zdravlja okoliša i važan čimbenik u procesima oprašivanja, koji izravno utječu na sigurnost opskrbe hranom i kvalitetu života ljudi. Njihovo očuvanje preduvjet je dugoročne održivosti poljoprivrednih sustava, ali i zdravog okoliša, što čini poveznicu između poljoprivrede, zdravstva i farmacije.
Na nedavno održanom okruglom stolu "Pčele i poljoprivreda - međusobna ovisnost o kontekstu održivog razvoja" razgovaralo se o potrebi usklađivanja poljoprivredne proizvodnje s načelima očuvanja okoliša, klimatske otpornosti i biološke raznolikosti. U središtu rasprave našla se održiva poljoprivreda, kao temelj prehrambene sigurnosti i gospodarskog razvoja, ali i kao sustav koji mora osigurati ravnotežu između učinkovitosti i ekološke stabilnosti. Poseban naglasak stavljen je na ulogu pčela i drugih oprašivača u održavanju produktivnosti i stabilnosti agroekosustava te na prijetnje koje proizlaze iz intenzivne poljoprivredne proizvodnje, neadekvatne uporabe pesticida i klimatskih promjena. U Hrvatskoj imamo osam ili devet dopuštenih sredstava za tretiranje pčela, no problem je što pčele s vremenom na njih postanu rezistentne. Puno pčelara tomu pokušava doskočiti kiselinama, no to zahtijeva puno više rada.
Jedno je sigurno, kada govorimo o proizvodnji, više nema povratka na staro, kako se nekada radilo, nego moramo prihvatiti sinergiju proizvodnje i prirode na način da ne činimo štetu okolišu. Jedan je od načina mjera za konzervacijsku poljoprivredu, koja je dobro zaživjela, a kojom ćemo povećati biološku raznolikost. Tu je bitna edukacija, poveznica između stručnjaka i ekoloških proizvođača jer to dovodi do gospodarskog prosperiteta.